Ценови таван за руския петрол – какво би означавало това?

САЩ и съюзниците обмислят как да намалят приходите на Русия от износа на енергийни ресурси

18:43 | 27 юни 2022
Обновен: 19:06 | 27 юни 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Въпреки че САЩ и техните съюзниците спряха да купуват руски петрол мярката изглежда не успява да нанесе достатъчно икономически поражения, които биха накарали Владимир Путин да преосмисли войната си в Украйна. Много други страни продължават да купуват руски суров петрол, а повишаването на цените смекчи удара от санкциите и донесе достатъчно печалби на Москва, за да отложи икономическия колапс. Опонентите на Путин обмислят друга идея – да накарат Русия да продава петрола си толкова евтино, че да не може да си позволи да продължи войната, пише Bloomberg.

1. Какво е предложението?

САЩ, Великобритания и Канада обявиха забрана за закупуване на руски петрол, докато Европейският съюз планира да наложи забрана на вноса на руски петрол по море до декември и пълна забрана до началото на следващата година. Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън предлага да се позволи на нациите, които се въздържат от санкции, да продължат да купуват руски петрол, но да се намалят печалбите на Москва от тези продажби.

2. Как ще работи това?

Страните от Г-7 дискутират въвеждането на механизъм, при който транспортирането на руски суров петрол и петролни продукти ще бъде позволено само под определена фиксирана цена. Това ще се постигне са налагането на рестрикции върху застраховането и транспорта по море. Около 95% от световните петролни танкери са застраховани от Международната група за защита и обезщетение в Лондон, както и други фирми, базирани в континентална Европа. Западните правителства могат да наложат ценови таван на купувачите, които ще могат да се възползват от застраховане само ако се съгласят да не плащат повече от определения таван за петрола.

3. Какъв би бил ефекта?

Путин казва, че западните държави страдат повече от икономическите санкции, наложени на Русия. Повишените цени на руските суровини донесоха допълнителни печалби на правителството и смекчиха ефекта от санкциите. Налагането на таван на цените може да нанесе удар по финансите на Москва, като в същото време ще се осигорява руски петрол там, където е нужен. Тъй като Русия е един от най-големите производители на петрол и ценови таван може да облекчи и инфлацията по света.

4. Какви са пречките?

Някои служители на ЕС са уклончиви спрямо идеята, тъй като това би наложило повторно разглеждане на правния текст на последния пакет санкции, който се обсъждаше седмици наред и за приемането му трябваше да се преодоляват значителни пречки, за да се постигне единогласие между 27-те членки на блока. Ако съюзниците се договорят за ценови таван, но той се провали, това ще бъде символична победа за Путин. Има много начини, по които предложението би могло да се провали. Няма гаранция, че Русия ще се съгласи да продава петрол на занижени цени, особено ако са близо до себестойността на горивото. Русия вече демонстрира, че е готова да спре доставките на газ към някои страни от ЕС, които отказаха да плащат в рубли. Кремъл смята, че спирането на износа на руски петрол би навредило повече на икономиките на Европа и Северна Америка отколкото на тяхната.

5. Ще се съгласят ли на условията големите купувачи на руски петрол?

Ценови таван би бил добре дошъл за китайските и индийски бизнеси и полезен в борбата срещу инфлацията. За Пекин и Делхи обаче са важни и дългосрочните отношения с Москва. Те могат да приемат по-рискова руска застраховка отколкото да приемат да им бъде казване какво да плащат за ключовата суровина.

6. Може ли да се постави ценови таван и за газовите доставки?

Европейските правителства обсъдиха италианско предложение за таван на цените на руския природен газ като начин за справяне с инфлацията. Италианският енергиен министър Роберто Чинголани заяви, че идеята набира популярност, тъй като много страни смятат, че това е единственото решение за справяне с растящите цени. Цените на газа в Европа се повишиха с 80% тази година. Германия и други държави обаче са скептични по въпроса.