Потоците от руски петрол към Европа тихомълком започнаха да се увеличават

Доставките към България за последния месец са два пъти и половина над нивото от началото на годината

19:00 | 21 юни 2022
Обновен: 22:45 | 21 юни 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Решителността на Европа да спре да купува руски петрол може да започне да намалява.

Според данните за проследяване на танкери, събрани от Bloomberg, през миналата седмица петролните рафинерии на континента са получавали 1,84 милиона барела на ден суров петрол от Русия. Това беше третото поредно седмично увеличение и доведе до най-високите обеми от Русия към Европа, включително Турция, за почти два месеца.

Отчасти за това е отговорна Litasco SA, търговското звено на руския "Лукойл", което транспортираше барели до рафинериите на компанията, а отчасти ставаше дума за това, че Турция купува повече. Отвъд това обаче изглежда, че спадовете започват да се забавят.

Развитието на доставките предполага, че компаниите и страните, които не желаят да купуват руски суровини, вече са се оттеглили, оставяйки пазара на други, които са повече от доволни да го направят. Руският петрол падна до огромни отстъпки след нахлуването на страната в Украйна, тъй като някои компании спряха да купуват.

Китай и Индия все още са най-големите купувачи на руски петрол, показват седмичните данни за проследяване.

След като всички обеми, натоварени в пристанищата по тихоокеанското крайбрежие на страната, се насочват към Китай, сега Азия взема половината от целия суров петрол, доставен от Русия. Това е повече от около една трета в началото на годината.

Превозите на суров петрол за Азия са доминирани от потоци само към две държави, Китай и Индия. Средно морските доставки за Китай възлизат на около 1 милион барела на ден, което е ръст от най-ниските за годината досега от 600 000 барела на ден през четирите седмици до 18 февруари. Индия се очертава като спасител на руския суров износ по море със средни обеми повече от 600 000 барела на ден през четирите седмици до 17 юни, в сравнение с едва 25 000 барела на ден в началото на годината. Освен Индия, Русия все още не е намерила нови големи купувачи на своя суров петрол в Азия.

Русия загуби почти две трети от пазара си за морски суров петрол в Северна Европа, но обемът, който доставя там, се стабилизира след първоначалния си спад, след като руските войски атакуваха Украйна.

Доставките за региона възлизаха средно на около 450 000 барела на ден през четирите седмици до 17 юни, което е спад от близо 1,25 милиона барела на ден през първите четири седмици на годината, но малко се промениха през последния месец. Повечето страни почти напълно спряха вноса на руски суров петрол по море, доста преди санкциите на ЕС върху търговията, които трябва да влязат в сила през декември.

Значителни обеми - около 370 000 барела на ден - все още се доставят в резервоари за съхранение в Нидерландия, но дори това е с 35% по-ниско от нивата, наблюдавани непосредствено преди руската инвазия в Украйна. Потоците към Ротердам бяха най-високите от три седмици през седмицата, приключила на 17 юни.

Картината в Средиземно море е много различна. Доставките на руски петрол за региона нараснаха.

Голяма част от причината е доставката на руски суров петрол до руски рафинерии в региона, по-специално рафинерията ISAB на "Лукойл" на италианския остров Сицилия. Турция също се намеси, за да вземе много повече руски петрол, който е бил отклонен към региона от Северна Европа.

Остава да видим какво ще направи ISAB, когато забраната на ЕС за морския руски петрол влезе в сила през декември. Дотогава, без правни пречки за покупките и малко, ако изобщо има алтернативи на диетата от руски суров петрол, е малко вероятно доставките да паднат.

Ситуацията в Средиземноморието се повтаря и в Черно море, отново предизвикана от увеличените доставки за рафинерията в Бургас, собственост на "Лукойл". Докато потоците към Румъния не се променят особено от началото на годината, тези към България са два пъти и половина по-големи, отколкото през януари и началото на февруари.

Докато търговията с руския суров петрол по море е отклонена от Северна Европа към Азия и Средиземно море, досега самоналожените ограничения оказват слабо влияние върху общото ниво на доставките.

Общите морски потоци на суров петрол се повишиха през седемте дни до 17 юни, с което компенсират около половината от спада от предходната седмица. Общо 35 танкера натовариха 26,3 милиона барела от експортните терминали на страната, показват данните за проследяване на кораби и докладите на пристанищните агенти. Това постави средните потоци на 3,75 милиона барела на ден, което е с 6% повече от 3,55 милиона през седмицата, приключила на 10 юни.

Потоците на суров петрол Urals от терминалите в Балтийско море, основният изход на Русия, спаднаха през седмицата до 17 юни. Но в Черно море, Арктика и Тихия океан седмичните обеми нарастват, с което компенсират спада.

Приходите на Москва от експортни мита се повишиха с 6% през седмицата до 17 юни, увеличавайки се в съответствие с потока от суров петрол. Тези пратки бяха на стойност 161 милиона щатски долара като експортно мито, в сравнение с ревизираните 152 милиона долара през седмицата до 10 юни.

Ставките на митата ще се повишат през юли, след като паднаха с 10% между май и юни. Доставките на суров петрол през юни печелят на Кремъл $44,80 за тон, което се равнява на около $6,11 за барел, цифра, която ще се повиши до $55,20 за тон (около $7,53 за барел) през юли. Това ще бъде най-високата митническа ставка, наложена от руското правителство от април, отразявайки увеличението на цените на Urals между средата на май и средата на юни.

Броят на товарите, изпратени от руските пристанища, се е увеличил с един до 35 през седмицата до 17 юни в сравнение с предходните седем дни. Докато по-малко кораби отпътуваха от пристанища в Балтийско море, повече отплаваха от Черно море и Тихия океан.

Седем танкера завършиха товаренето в Новоросийск в Черно море през седмицата до 17 юни, с голям скок в обемите, насочени към Средиземно море. Пратките за България и Румъния се понижиха за втора седмица, падайки до най-ниското си ниво от повече от месец. Няма кораби, които се товарят в Новоросийск през седмицата до 17 юни, което показва, че те се насочват към Азия.

Всички товари, планирани от Новоросийск през седмицата, са натоварени в рамките на два дни от датите по програмите за частично натоварване, видени от Bloomberg.