Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Спирането на доставките на петрол от Русия е риск за българската икономика

Доц. Виктор Йоцов, икономист, Клуб Investor, 02.07.2022

20:55 | 2 юли 2022
Автор: Николета Рилска

Независимо дали ни харесва, Русия е търговски партньор на България, основно по линия на вноса на енергоресурси. Кой може да гарантира, че в една такава обстановка и ако се стигне до скъсване на дипломатически отношения, няма да се стигне до спиране на петрола? Ако освен природния газ бъде засегнат и петролът, нещата ще станат много по-сериозни. Това означава, че ще трябва да търсим други източници, да се пренастройват системите в "Нефтохим", което ще отнеме време и разходи. Това са рискове за икономиката. Това заяви икономистът доц. Виктор Йоцов в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Йоцов коментира и останалите рискове пред българската икономика.

Без никакво съмнение политическият риск в икономиката е повишен. Изгонването на руските дипломати не е извършено по правила, които да се приемат безрезервно“, отбеляза той.

Според госта за забавянето на инфлацията ще се стигне до рецесия.

„Стандартният подход към инфлацията е, че тя е монетарно явление – тя зависи от количеството пари. Това е най-вярната теза в спокойни времена, но във времената, в които живеем, в които икономиката е много зависима от политиката, това не е монетарно явление… Случаят сега е на нарушени вериги на доставка, на голям политически риск, на несигурност в доставки на основни суровини и материали“, обясни той.

По думите на Йоцов „очакванията, страхът от инфлацията всъщност е движещият фактор сега, не самата инфлация“. Той даде за пример повишените цени на бензина и дизела на бензиностанциите у нас, въпреки че уралският петрол не поскъпва.

„Има страх и всички бензиностанции и производители очакват в бъдеще повишаване на цените и гледат да се застраховат… Всяка борба с инфлацията трябва да се насочи към пречупване на очакванията“.

Експертът посочи и какви мерки могат да бъдат предприети.

„Друго, което можем да направим в момента, е да помогнем на тези, които са най-нуждаещи се, да посрещнат по-лесно неминуемата инфлация и неминуемото понижаване на техния жизнен стандарт. Не трябва да се самозалъгваме – инфлацията в крайна сметка се преодолява с рецесия“.

Йоцов изрази мнение, че политиката на повишаване на лихвените проценти на Федералния резерв е правилната в случая спрямо изчакването на Европейската централна банка.

„Очевидно икономиката вече трябва да се охлади малко с по-високи лихвени проценти“.

Гостът очаква българската икономика да отчете ръст, ако има въобще, в рамките на 1-2% през тази година – минимален. Инфлацията, според него, ще е в порядъка на 15-20%.

„Може би летните месеци ще има леко задържане (на инфлацията), доколкото хранителните продукти обикновено задържат цените си. По линия на енергоресурсите инфлацията вероятно ще продължи да се ускорява, докато не бъде намерено разумно решение на конфликта между Русия и Украйна“.

Йоцов коментира и темата за актуализацията на бюджета у нас, като отбеляза, че вероятно ще има и следваща.

„Имаме затруднения с икономическата политика… Такава рязка промяна между това, което оригинално е било предложено, и това, което реално се гласува, никога не е имало… Макрорамката се оказа, че не е актуална още един месец, след като беше приета. Става въпрос както за растежа, така и за инфлацията, така и за капиталови разходи, така и за разходната част, която се оказа, че не е включила важни елементи, които сега трябваше да се допълват“.

Той обясни, че идеята за нулев данък добавена стойност върху продукти като брашното „не е много състоятелна“, тъй като това няма да доведе до намаляване на цената на хляба.

„Опитите на правителството да овладее инфлацията с такива мерки са абсолютно обречени. Тези мерки важат само в случаите, когато има регулирани цени. Не може да окаже влияние на цена, която се формира директно на пазара. За топлоенергия, за електроенергия това би имало ефект, но не и тук“.

По отношение на мерките за подпомагане на бизнеса Йоцов посочи, че поставянето на таван от 250 лв./мВтч за тока е смислено и е истински инструмент, с който може да се забави инфлацията.

Какви обаче са предизвикателствата пред този начин на подпомагане – вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.