Добивът на петрол от ОПЕК+ изостава с над половин милиард барела

Графика на деня, 29.06.2022 г.

12:30 | 29 юни 2022
Обновен: 13:21 | 29 юни 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

ОПЕК+ изостава с повече от половин милиард барела по обещанието си да снабдява световните пазари с петрол, което изостря опасенията относно способността на групата да балансира световния пазар.

През май 2020 г. Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори обединиха усилията си, за да координират съкращенията на производството, насочени към възстановяване на баланса на световния петролен пазар. Оттогава групата, известна като ОПЕК+, е добила общо 562 милиона барела по-малко от нивата, предвидени в споразумението, според данни от нейния Съвместен технически комитет, който анализира пазарите на суров петрол от името на министрите.

Степента на спазване от страна на ОПЕК+ със сделката за намаляване на производството се покачи до 256% през май, тъй като членовете произвеждаха 2,7 милиона барела на ден под общата си цел.

Групата от месеци среща трудности да достави на пазара обещаните обеми петрол, докато някои членове се борят с намалените инвестиции и оперативни проблеми.

Свободният капацитет е ограничен до основните членове в Персийския залив и дори неизползваните им доставки могат да бъдат засенчени от загубите, причинени от санкциите срещу Русия в отмъщение за нейното нахлуване в Украйна. Но сега има съмнения колко повече доставки може да донесе ОПЕК+ на пазара.

В понеделник френският президент Еманюел Макрон каза на американския си колега на срещата на върха на Г-7, че владетелят на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед е заявил, че двамата водещи износители на петрол от ОПЕК+ вече изпомпват почти толкова, колкото могат. В отговор министърът на петрола на ОАЕ Сухаил Ал Мазруи каза, че добивът на суров петрол в страната е около 3,17 милиона барела на ден, близо до тавана на производството в споразумението ОПЕК+.