ID.3 - тайното литиево оръжие на Volkswagen

Това ли е електромобилът, който ще завладее света?

15:27 | 8 май 2019
Концепция на Volkswagen ID.3 Снимка: Volkswagen.bg
Концепция на Volkswagen ID.3 Снимка: Volkswagen.bg

Германският автомобилостроител залага много на предстоящата премиера на новия VW ID.3, независимо, че пазарът на електромобили в момента се владее основно от Tesla. Капацитетът на Volkswagen е толкова голям, че като нищо една малка градска количка би се превърнала в тотален хит. Естествено, ако очакванията за техническите ѝ характеристики се оправдаят.

В сектор електромобили VW инвестира цели 30 млрд. евро, което само подсказва за бъдещето на транспорта. А от ID.3 се очаква да се превърне в първия масов електрически градски автомобил.

„След Beetle и Golf Volkswagen ID.3 дава началото на трети стратегически етап в историята на нашия бранд“, коментира директорът продажби на VW Юрген Стакман, цитиран от Bloomberg.

В плановете на компанията са заложени над 20 разновидности на модела през идните години, като до 2025 г. се надява да достигне ежегодно до над 1 млн. продажби. Това би била напълно постижима цел, ако технологията се развие достатъчно, че да намали крайната цена и да увеличи пробега. На този етап базовият модел на ID.3 ще струва около 60 000 лв (30 000 евро), а максималната дистанция с едно зареждане ще е 550 км. за подобрения модел. И все пак това е някакво начало, като неслучайно говорим за градски автомобил, който в 90% от времето ще има за цел да изпълнява маршрути от дома до работа.

29 държави из Европа, включително и България, вече предлагат предварителна продажба на модела с депозит от 2000 лв. (1000 евро). Първите доставки би трябвало да бъдат изпълнени до средата на 2020 г., а целта са 100 000 продажби. Всеки, демонстрирал подобно доверие на VW, ще получи годишен абонамент за безплатен заряд на станциите WeCharge на компанията, чрез специалната апликация. Друг е въпросът, че у нас няма все още подобни станции. А изобщо в страната алтернативите са изключителна рядкост.

Снимка на Десислав Янкулов.

Продажбата на електромобили в Европа расте с все по-големи темпове Графика: Bloomberg

Справка с българската уеб-страница на Volkswagen ни показва, колко време ще ни отнеме, за да заредим батериите на своята кола на някоя от станциите с променлив ток. Времето варира от 2 ч. и 25 мин. за хибридния Golf GTE до 6 ч. и 12 мин. за e-up!. Времето пада драматично до около 40 мин. на станциите с прав ток. Ще е прелюбопитно да проверим, дали ID.3 ще реши този немалък проблем, защото, ако инженерите са постигнали успех в тази насока, то несъмнено призът за „Кола на годината“ би отишъл в негови ръце. За сега, обаче, тайното литиево оръжие на VW си остава тайно. Едва след оценката на потребителите ще разберем истинските му способности.