Сделката, която може да създаде нов лидер в автомобилния сектор

Renault и Nissan ще спечелят от споразумение за сливане заради силната конкуренция и прехода към производство на електромобили

18:00 | 29 април 2019
Обновен: 18:00 | 29 април 2019
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Сливането на дългогодишните партньори Nissan и Renault може да създаде доминация в автомобилния сектор в световен мащаб на 3 основни играча, като конкуренцията ще бъде ожесточена, пише Bloomberg.

Френската и японската автомобилна компания и третият партньор в алианса Mitsubishi произвеждат съвместно 10.8 млн. превозни средства на година, което е два пъти повече от глобалните доставки на американския конкурент Ford. Ако бъде сключена сделка за сливане между Renault и Nissan, новата компания ще бъде втората по големина в света. На първо място ще остане германският автопроизводител Volkswagen, а трета позиция ще заема японската компания Toyota.

Размерът на компаниите винаги е бил фактор в бранша. Автомобилните производители увеличават разходите си, за да инвестират в разработването на самоуправляващи се автомобили и електромобили. Междувременно фирми за споделени пътувания като Uber отнемат клиенти на автомобилните компании, а търговското напрежение оказва негативно влияние върху индустрията.

Президентът на Renault Жан-Доминик Сенард, който заема поста от януари на мястото на арестувания Карлос Гон, възроди идеята за сливането на двете компании, твърдят запознати с преговорите, пожелали да запазят анонимност.

Nissan и японското правителство спъват усилията на Renault за задвижване на преговорите за сливане, пише Financial Times. Отношенията между партньорите са обтегнати заради ареста на Гон в Япония.

„За масовите производители размерът е всичко. Трите страни искат да продължат сътрудничеството си. Но всичко трябва да се преразгледа наново след ареста на Гон“, обяснява анализаторът в базираната във Франкфурт финансова компания Bankhaus Metzler Юрген Пипер.

Предложението на Сенард предвижда равнопоставеност при собствеността и управителния съвет. Това би било от полза за японския производител на автомобили, който беше спасен от фалит от Renault преди близо 20 години.

Структурата на обединението има отчайваща нужда от реформи от няколко години. Към момента Nissan генерира повече продажби от Renault, но няма право на глас при взимането на решения на партньора ѝ. Небалансираните отношения между двете страни са създавали напрежение в миналото. Проблемът се задълбочи през 2015 г., когато френското правителство, което притежава 15% от Renault, осуети плана на Nissan да получи право на глас.

Какво смятат анализаторите

Напрежението между Renault и Nissan може да прерасне във вражда, ако изпълнителният директор на японския автомобилен производител Хирото Сайкава откаже предложението на Renault за сливане. Подобен ход застрашава сътрудничеството между двете компании, които са изправени пред редица предизвикателства, свързани с промените в сектора заради автоматизацията“, отбелязва анализаторът в автомобилния сектор в Азия Стив Ман.

Основаният през 1999 г. съюз, който включва Mitsubishi от 2016 г., се задълбочава през последните години и обхваща партньорство в сглобяването на автомобили, човешките ресурси и продажбите.

Пример за партньорството е предприятието на Renault в близост до Париж, в което се произвежда хечбек моделът Nissan Micra от 2016 г.

Renault има по-силни позиции в Европа, докато Nissan спомага за връзките в САЩ, където Renault няма голяма сила.

Рисковете от сливане

Пълното сливане на автомобилни компании е голямо предизвикателство. В историята има редица неуспешни примери. Въпреки това Nissan и Renault имат голяма нужда да намерят общ път. Volkswagen засилва позициите си в производството на електромобили и преговаря за по-силно партньорство с Ford. Също така Fiat Chrysler и PSA, която притежава Peugeot, са напът да сключат споразумение.

„Това, което силно искаме, е обединението да бъде неразрушимо. Към това се стремим съвместно с Nissan”, заяви в петък финансовият директор на Renault Клотилде Делбос.