В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Как България ще се пребори за завода на Volkswagen?

Иля Селиктар, журналист, „В развитие“, 03.05.2019 г.

20:58 | 3 май 2019
Обновен: 20:58 | 3 май 2019
Иля Селиктар, журналист, „В развитие“, 03.05.2019 г.
Иля Селиктар, журналист, „В развитие“, 03.05.2019 г.

България среща много сериозна конкуренция в опита си да привлече най-големия производител на автомобили в света. Тази и още автомобилни теми коментира журналиста Иля Селиктар в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„България няма опит в производството на автомобили и затова шансовете ни за завод на Volkswagen не са особено големи. Не виждам у нас как ще се реши въпросът с работната ръка, нито как такъв голям инвеститор ще бъде облекчен от данъци. Липсва и адекватна инфраструктура. Но, ако спечелим надпреварата, един такъв завод би имал по-голямо влияние от селското стопанско и туризма“.

Цялостната картина в Европа към момента е такава, че всички автомобилостроители са се ориентирали към производството на електромобили, смята още Селиктар.

„120 000 автомобили на Tesla са регистрирани в Европа за първото тримесечие на 2019 г., докато през 2010 г. те бяха само 130. Норвегия играе най-голяма роля за това“.

Страната ни на този етап изглежда доста далеч от модата с оглед облекченията от държавата в посока инвестициите за нови автомобили, коментира журналистът.

„България няма програма за подпомагане купуването на нов автомобил. В Румъния, например, има такава програмна. Тя е до ¼ от цената на самия автомобил. Тук облекченията са само за безплатна „синя зона“.

Целия разговор вижте във видеото.