Печалбата на Fiat Chrysler намалява с 29% през първото тримесечие

Компанията е принудена да увеличи разходите си заради новите по-строги правила на ЕС за вредни емисии

15:55 | 3 май 2019
Обновен: 16:01 | 3 май 2019
Електрическият автомобил  Fiat Centoventi. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Електрическият автомобил Fiat Centoventi. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Автомобилната компания Fiat Chrysler отчита спад на печалбата си от 29% на годишна база през първото тримесечие на 2019 г. Производителят на автомобили бележи слаби резултати на пазарите в Европа и Китай, като продажбите на SUV модели и камиони в Северна Америка се забавят.

Печалбата на италиано-американската компания преди данъци и лихви за изминалото тримесечие е 1.07 млрд. евро, като прогнозите на анализаторите бяха за между 1.19 млрд. евро и 1.82 млрд. евро. Fiat Chrysler запазва прогнозата си за печалба през 2019 г., като разчита на силни продажби на различни модели пикапи на Jeep, което да подобри финансовите ѝ резултати през втората половина на 2019 г.

Продажбите на превозни средства в Северна Америка, който е ключов пазар за Fiat Chrysler, забавят ръста си, а доставките в САЩ са се понижили с 3%. Изпълнителният директор на компанията Майк Манли предупреди през февруари, че първото полугодие на 2019 г. ще бъде по-слабо спрямо това през изминалата година, тъй като няма да могат да се възползват от продажбите на две версии на Jeep Wrangler.

Манли планира да възстанови доброто представяне на Fiat Chrysler на пазара в Азия, където автопроизводителят е на загуба за четвърто поредно тримесечие. Той обяви, че съвместното дружество с китайския партньор Guangzhou Automobile Group ще се преструктурира. Според него е необходимо да се избере ново ръководство, което да се справи бързо с промените на местния пазар.

Резултатите от продажбите на моделите на Jeep в Китай са разочароващи. Най-големият автомобилен пазар в света отчита забавяне на ръста на продажбите за първи път от близо 30 години.

Печалбата на производителя в Европа се понижава, тъй като той отделя по-високи разходи за производството на електромобили заради по-строгите правила за вредни емисии в ЕС. Fiat Chrysler може да бъде глобена от европейските регулатори заради новите стандарти, които влизат в сила през следващата година.