Продажбите на Tesla в Европа вече доближават тези в САЩ

Американският производител е продал над 22 хил. коли в Щатите и почти 20 хил. броя на Стария континент през първото тримесечие

15:00 | 28 април 2019
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Въпреки огромните загуби за първото тримесечие на годината (над 702 млн. долара), американският производител на електромобили Tesla има с какво да се похвали.

В САЩ и Европа например компанията е убедителен лидер в сегмента на електромобилите. При това продажбите на Tesla на Стария континент са почти същите, каквито са и в Щатите. За 3 месеца в Америка са продадени 22 425 бройки, а в Европа - 19 500. И това, отчитайки факта, че доставките на Model 3 на европейския пазар започнаха едва през февруари.

При електромобилите американската марка също е много далеч напред, тъй като намиращите се на второто и трето място Renault Zoe и Nissan Leaf са продали по малко над 10 000 бройки. В Топ 5 влизат още BMW i3 и електрическият Volkswagen Golf, докато кросоувърите Jaguar I-Pace и Audi e-tron засега изостават.

Все пак, Tesla среща и проблеми - както в Европа, така и в Щатите. Излизането на Model 3 на пазара доведе до спад с 40% на търсенето на скъпия кросоувър Model Х. А продажбите на Model S паднаха с цели 60%, което е притеснително, тъй като именно тези два електромобила носят големите печалби на компанията.

Причините за спада на търсенето на Model S и Model X четете в продължението на материала на Automedia.bg.