Sotheby's тества спекулантите с първия публичен търг за Cyberbeast

Организаторите на търга очакват Cyberbeast лесно да надхвърли прогнозната цена от $99 990, предложена от производителя, която в момента е посочена на уебсайта на Tesla

19:00 | 2 април 2024
Автор: Хана Елиът
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Първият Cyberbeast на Tesla, който ще бъде предложен на публичен търг, е вече в продажба, което дава възможност на любителите да прескочат дългите опашки, които бяха очаквани за най-добрата версия на електрическия пикап.

Sotheby's Motorsport, аукционна платформа, създадена през 2023 г., ще продаде Cyberbeast без предварителна заявка в онлайн продажба, която приключва на 9 април. Без предварителна заявка означава, че автомобилът може да се продаде на всяка цена, а не на всяка цена над предварително определена сума, определена от продавача. Компанията е създадена в партньорство от Sotheby's и DuPont Registry Group, компания, която продава застраховки и продуцира автомобилни събития, наред с други начинания.

Организаторите на търга очакват Cyberbeast лесно да надхвърли прогнозната цена на дребно, предложена от производителя, която в момента е посочена на уебсайта на Tesla, а именно 99 990 долара. "Както всички знаем, при липса на ограничения в цената всичко може да се случи", заяви чрез текст Колин Кеш, президент на Sotheby's Motorsport. Наддаването за автомобила ще започне от 75 000 щатски долара.

Cybertruck е популярен артикул за препродажба от спекуланти, откакто започнаха доставките му през ноември 2023 г. Алекс Хирши, жената зад Supercar Blondie, която на 2 април стартира собствена онлайн аукционна платформа, включи Cybertruck сред първите си лотове.

С 845 к.с. версията Cyberbeast е по-мощна от предлагания в момента на уебсайта на Tesla Cybertruck със задвижване на всички колела с 600 к.с., въпреки че пробегът му е с 20 мили по-малък. Освен това тя е по-скъпа от Cybertruck за 79 990 долара и се среща по-рядко. (При 90-минутна разходка из Бевърли Хилс на 30 март бяха забелязани поне три Cybertruck.)

Върховата версия е и по-бърза от обикновения Cybertruck. Времето за ускорение от 0 до 60 мили в час е приблизително 2,6 секунди в сравнение със стандартните 4,1 секунди. Tesla посочва максимална скорост на Cyberbeast от 130 мили/ч, в сравнение със 112 мили/ч за AWD Cybertruck.

Но по-голямата част от очарованието ѝ се дължи на комбинацията от ниско предлагане, висок интерес и "ексцентричния" имидж на основателя на Tesla, Илон Мъск, казва Кевин Тинан, старши автомобилен анализатор в Bloomberg Intelligence, в имейл. "Съществува пазар, който може да бъде максимизиран най-добре в условията на търг, когато се създава вълнение", каза той.

Това е първият тест за цената на препродажба на варианта Cyberbeast, тъй като продажбите на Cybertruck се охлаждат. През февруари един употребяван Cybertuck беше продаден за 244 000 долара на разпродажба в Manheim във Флорида. Последвалите продажби в Далас завършиха на цена, близка до 190 000 долара. На 30 март онлайн платформата за търгове на автомобили Bring a Trailer продаде "Foundation Series" Cybertruck за 160 000 долара. "Foundation Series" обозначава първите сред произведените лимитирани серии автомобили, които струват повече от базовите версии и включват екстри, обозначаващи ги като специални.

Sotheby's предлага Cyberbeast от 2024 г. от серията Foundation с мощност 843 к.с., задвижване AWD и изминати 50 мили. Той се предлага в стандартната каросерия от неръждаема стомана и черен интериор. Продавачът на автомобила е посочен като "ShibaInu", което е езикова препратка към лика на Dogecoin, който Мъск е подкрепял. Говорител на търга отказа да идентифицира продавача, но потвърди, че автомобилът се намира в САЩ.

Кеш, президент на Sotheby's Motorsport, сравни колекционерския му потенциал с ранните Tesla Roadster, електрическите хиперколи като Rimac Nevera и DeLorean DMC-12 със стоманено тяло, станал известен във филма "Завръщане в бъдещето" от 1985 г. Продажните цени на Tesla Roadster се повишиха от 2019 г. насам, като текущите стойности на Bring a Trailer варират около 100 000 долара, а през 2022 г. се очаква висока продажба от 220 420 долара. Когато се появява за първи път през 2008 г., Tesla Roadster струва около $99 000, което се равнява на около 144 000 долара днес.

"Предполагам, че през следващите 20 години това да видиш Cyberbeast ще предизвика същото чувство на носталгия, каквото днес предизвиква забелязването на Delorean", казва Кеш. Днес цените на Delorean варират в широки граници, като стойността им нараства незначително. При дебюта им през 1981 г. цената им е била около 25 000 долара, което се равнява на 88 000 долара днес, а сега се продават за 40 000 до 60 000 долара в BAT.

Въпреки че продажбата в Sotheby's е първият по рода си публичен търг за Cyberbeast, тя не надминава купувачите, които са получили своя пикап директно от Tesla. Шедеур Сандърс, син на крайния защитник от NFL Дейон Сандърс, който е в Залата на славата, получи своя Cyberbeast на 31 март. Това е първият Cyberbeast, доставен в Колорадо, казва той. Към момента на публикацията не беше ясно колко са общо доставените от Tesla.