Cybertruck вече е производствен кошмар за Tesla

Каросерията му от неръждаема стомана може да издържи на куршуми и стрели, но сглобяването на панелите ще бъде трудна задача

08:00 | 1 декември 2023
Автор: Дейна Хъл
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Cybertruck още дори не се е появил на пазара, а Илон Мъск вече се оплаква, че Tesla Inc. е изкопала собствения си гроб.

Каросерията му от неръждаема стомана може да издържи на куршуми и стрели, но сглобяването на панелите ще бъде трудна задача. Това ще бъде първото високоволтово превозно средство на Tesla, което предлага предимството на по-бързото зареждане, но и потенциални капани. И това ще бъде единственият продукт на Tesla, зависещ от акумулаторни клетки, които тя самата произвежда, но които изостават с години от графика.

В тези и други отношения Cybertruck ще бъде голяма крачка назад в сравнение с подхода на Tesla към производството на автомобили. Последният автомобил, за който Мъск говори по начина, по който описа Cybertruck, беше Модел X - SUV моделът, който така и не достигна големи обеми поради това, което главният изпълнителен директор на компанията на няколко пъти определи като високомерие.

"Model X се превърна в нещо като технологично комби с всички страхотни неща, които можем да си представим наведнъж", каза Мъск за SUV модела през май 2017 г. "Това е ужасна стратегия. Наистина искате да започнете с прости неща и да ги добавяте с течение на времето."


Как Tesla увеличава продажбите по модели/Модел Y се мащабира по-бързо, а модел X се забавя

Акцентът върху простотата и проектирането за лесно производство послужи на Tesla при следващия ѝ продукт, седана Model 3, и последвалия го хит Model Y SUV. Двата автомобила бяха първите електрически превозни средства, които навлязоха в масовата употреба, което направи Tesla най-високо оцененият автомобилен производител, а нейният главен изпълнителен директор - най-богатият човек в света.

Когато започваше производството на Model 3 през 2017 г., Мъск отбеляза, че той няма да има " всички видове екстри" като Model X, който имаше врати, които се вдигаха нагоре и специални седалки на втория ред.s

Миналия месец, по време на същия разговор за финансовите резултати, в който Мъск спомена, че Tesla копае собствения си гроб, той предупреди, че Cybertruck "има много екстри".

Tesla може в крайна сметка да преодолее това, което нейният главен изпълнителен директор определи като огромни предизвикателства, свързани с производството на Cybertruck в големи обеми и без да се изразходват парични средства. Самият Мъск обаче смята, че това ще отнеме от 12 до 18 месеца "кръв, пот и сълзи". Той също така заяви, че е малко вероятно Tesla да достигне годишен производствен темп от 250 000 Cybertruck по някое време някъде през 2025 г.

В навечерието на старта на доставките на Cybertruck на 30-ти ноември един от анализаторите стигна дотам, че предложи компанията да отмени автомобила, заявявайки, че това вероятно ще се отрази положително на акциите на Tesla.

"Когато Илон Мъск казва, че ще бъде трудно, слушайте", казва Стефани Бринли, асоцииран директор в S&P Global Mobility.

Мъск нарече Model X "яйцето на Фаберже на автомобилите", визирайки редките символи на разкош, изработени от благородни метали и скъпоценни камъни. "Вероятно нищо подобно няма да бъде направено отново, а може би и не трябва", каза той през януари 2019 г.

Десет месеца по-късно Мъск се качи на сцената в дизайнерския център на Tesla край Лос Анджелис и заяви пред тълпа от фенове, че през последния век всички пикапи са изглеждали приблизително еднакво. Компанията иска да опита нещо различно - каза той.

Минути по-късно превозното средство, което се появи на сцената през дим, стробоскопични светлини и огнени кълба, оправда думите на изпълнителния директор, че е нещо като от научнофантастичния филм Blade Runner. Триъгълният покрив, ъгловатият екстериор и прозрачното метално стъкло, което се счупи при неуспешна демонстрация, веднага станаха повод за шеговити колажи.

Tesla започна да приема депозити за камиона, като началните цени варират от 39 900 до 69 900 долара. Първоначално компанията заяви, че доставките ще започнат не по-рано от края на 2021 г. Приблизително по времето, когато трябваше да започне да предава пикапа на клиентите, Tesla премахна цените и спецификациите на Cybertruck от уебсайта си и оттогава не ги е възстановила.

Неръждаема стомана

Основната причина, поради която на компанията са били необходими две години повече от очакваното за започване на доставките, е решението за облицоване на превозното средство със свръхтвърда сплав от неръждаема стомана, която Мъск заяви, че неговата ракетна компания SpaceX ще използва и за Starship - своята ракета носител, предназначена да достигне един ден Марс.

Въпреки че неръждаемата стомана е устойчива на корозия и не е необходимо да се боядисва, тя може да бъде скъпа и трудна за оформяне и заваряване. Освен това тя е по-тежка от стоманата, която обикновено се използва за повечето каросерии на автомобили и камиони.

В края на август - три месеца преди планираното начало на доставките на Tesla - Мъск написа имейл до служителите на Tesla, който изтече в онлайн форум. "Поради естеството на Cybertruck, който е изработен от светъл метал с предимно прави ръбове, всяко отклонение в размерите се вижда като болка в пръста", отбелязва главният изпълнителен директор. Той нареди всички части за автомобила да бъдат проектирани и изработени с точност под 10 микрона, или 10 милионни части от метъра.

Когато Франц фон Холцхаузен, главният дизайнер на Tesla, се появи на събитие за автомобилни ентусиасти в Южна Калифорния в началото на този месец с прототип на Cybertruck, бързо се появиха снимки, на които се виждат несъобразени калници и пролуки в панелите, достатъчно широки, за да се провре пръст.

"Проблемите, които са много очевидни при Cybertruck, са проблеми на самата концепция", казва Ерик Нобъл, президент на The CarLab, консултантска фирма за автомобилни продукти и дизайн. "Пазарът не искаше покритие от неръждаема стомана, странна конфигурация на леглото, странна линия на покрива или странна странична видимост. Това са все отговори на въпрос, който пазарът на пикапи не задаваше."

800-волтова архитектура

Миналия месец Tesla обяви, че ще възприеме 800-волтова архитектура за Cybertruck, позовавайки се на икономията на разходи, която това носи на тежките превозни средства.

Това ще бъде първият случай за потребителските автомобили на компанията, макар че не е непозната територия. Porsche пусна на пазара 800-волтова система с електрическия спортен автомобил Taycan през 2019 г. Hyundai също предложи такава на Ioniq 5, което позволява на SUV-а да приема по-бързо електричество.

Въпреки че други производители са се справили с тази задача, преминаването ще бъде свързано с известен риск и разходи.

"Променяте много неща - инфраструктурата за зареждане, цялата система на автомобила", каза Дрю Балино, старши вицепрезидент на Tesla по задвижването и енергията, през април 2022 г.

"Предимствата са малки, а разходите - високи", добави Мъск по време на същия разговор за приходите. "Дали след години ще има смисъл да се преминава към 800-волтова архитектура? Вероятно. Но наистина е необходим много голям обем автомобили, за да се изплатят разходите за преминаване от 400 на 800 волта."

4680 клетки

Друг рисков фактор за Cybertruck е свързан с батериите.

През септември 2020 г. Мъск организира събитие, за да изтъкне няколко иновации, по които Tesla работи, включително по-дебели и по-обемни клетки. Тогава Балино заяви, че компанията ще получи 16% увеличение на пробега само от новия форм-фактор (нейните батерии 4680 са с диаметър 46 мм и височина 80 мм).

Tesla изпитва затруднения с увеличаването на производството на батерии 4680, което на свой ред забавя продукти като Cybertruck и Semi. Почти цяла година след провеждането на събитието за доставка на Semi преди година, компанията все още произвежда автомобила в малки количества и само за PepsiCo Inc., първоначалния си клиент, пишат анализаторите на Deutsche Bank в доклад от 14 ноември, позовавайки се на срещи с ръководителя на отдела за връзки с инвеститорите на Tesla.

Когато по време на разговора за приходите миналия месец Мъск бе попитан колко Cybertruck очаква да бъдат доставени през 2024 г., той се усъмни.

"Ако искате да направите нещо радикално и иновативно, и нещо наистина специално като Cybertruck, това е изключително трудно, защото няма какво да се копира", казва той. "Трябва да измислиш не само автомобила, но и начина, по който да го направиш. Така че колкото по-неизследвана е територията, толкова по-малко предвидим е резултатът."