Намаляващият растеж на Tesla повдига въпроси за статута на "Великолепната седморка"

Електромобилният гигант е единствената от седемте най-големи компании в индекса S&P 500, чиято прогнозна печалба за 2024 г. е намаляла значително в сравнение с предишната година.

18:58 | 3 ноември 2023
Автор: Еша Дей
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Огромната оценка на Tesla Inc. я постави сред най-големите фирми, които са в основата на американската фондова борса тази година. Тя също така е и най-слабо представилата се в тази група и има признаци, че вълнението на Уолстрийт отслабва.

Електромобилният гигант е единствената от седемте най-големи компании в индекса S&P 500 - група, която включва още Amazon.com Inc., Microsoft Corp., Apple Inc., Alphabet Inc., Meta Platforms Inc. и Nvidia Corp. - чиято прогнозна печалба за 2024 г. е намаляла значително в сравнение с предишната година.

От началото на сезона на отчетите за третото тримесечие в средата на октомври акциите на Tesla са най-зле представящите се в групата със значителен марж. Акциите потънаха бързо, след като главният изпълнителен директор на компанията Елон Мъск намали очакванията за растеж на фона на забавящото се търсене и мрачните прогнози на други автомобилни производители.

За най-разпознаваемата марка за електрически превозни средства и най-големия производител на електрически превозни средства в световен мащаб забавянето на растежа означава по-нататъшен контрол върху първокласната пазарна оценка на Tesla от около 690 млрд. долара - ниво, което не оставя много място за грешки. Делът на оптимистичните оценки на анализаторите е най-нисък от април 2021 г. насам, което отразява нарастващия скептицизъм.


Намаляващата оценка на печалбата на Tesla се откроява сред гигантите/Oчакванията за приходите на други компании с мегакапацитет не се променят или се увеличават.

"Перспективите за търсенето на електромобили са голям проблем за Tesla", казва Мат Малей, главен пазарен стратег в Miller Tabak + Co. "Непрекъснатото намаляване на цените им се отразява негативно, така че по-ниското търсене само ще задълбочи този проблем."

Акциите на компанията се търгуваха при 56 пъти по-висока цена от прогнозната им печалба при затварянето на борсата в четвъртък, в сравнение със средните едноцифрени коефициенти на наследените автомобилни компании General Motors Co. и Ford Motor Co., според данни, събрани от Bloomberg. Още по-важно е, че съотношението цена/печалба на Tesla е значително по-високо от това дори на други нейни колеги с мегакапацитет.

Според данни, събрани от Bloomberg, анализаторите средно очакват приходите на Tesla за 2024 г. да бъдат с около 40% по-ниски от тези, които са прогнозирали преди 12 месеца. За останалите шест прогнозите или са се повишили за същия период, или са спаднали съвсем леко.

Бичи настроените инвеститори в Tesla "все още гледат към средата на десетилетието, а не към настоящата среда на търсене", за да се съсредоточат върху следващия автомобил, технологията за самоуправление и хуманоидния робот Optimus, каза в интервю анализаторът на Cowen & Co. Джефри Осбърн. Той добави, че оценяването на подобни дългосрочни потенциали е предизвикателство предвид настоящата икономическа несигурност.

"Трудно ми е да бъда оптимист за неща отвъд автомобилите, особено за технологии, които все още не функционират и може би никога няма да функционират, особено за софтуера за изцяло самоуправляващо се шофиране", добави Осбърн.


Акциите на Tesla - най-скъпите сред "Великолепната седморка"/Последователното ѝ 12 месечно съотношение цена/печалба е високо над другите

Крайъгълният камък на оценката на Tesla остава бизнесът с електрически превозни средства, където рисковете се покачват бързо. Нарастващите лихвени проценти увеличиха разходите за притежание на автомобил, притискайки потребителите в период на висока инфлация, а електромобилите като нова технология са най-потърпевши. Не се вижда агресивният стремеж на Мъск да намали цената на автомобилите Tesla да стимулира значително търсенето.

Анализаторите на Deutsche Bank Тим Рокоса и Емануел Роснер пишат в неотдавнашна бележка, че траекторията на растежа на Tesla до 2024 г. е по-ниска от очакваната. Втората вълна потребители на електромобили може да се нуждае от много по-ниска начална цена и може да изчаква изграждането на по-голяма инфраструктура - например мрежа за зареждане.

"Въпреки че от 1 януари американските потребители ще могат да се възползват от насърчителен кредит в размер на 7500 долара за електромобили в момента на продажбата им, ние се опасяваме, че това само по себе си може да се окаже недостатъчно за ускоряване на кривата на търсенето в САЩ в краткосрочен план, особено в условията на рекордно високи лихвени проценти", пишат анализаторите в бележка за клиенти във вторник.

Въпреки това вярващите в Tesla запазват вярата си в дългосрочния потенциал на електромобилите, тъй като повечето експерти и анализатори смятат, че електрическите автомобили са бъдещето на автомобилната индустрия. И въпреки че конкуренцията за доминиране на този пазар ще бъде силна, тези инвеститори залагат на способността на Мъск да изпревари компанията.

"Електрическите превозни средства имат някои големи проблеми, но Tesla е много повече от компания за електрически превозни средства благодарение на Илон Мъск", казва Матю Тътъл, главен инвестиционен директор и изпълнителен директор на Tuttle Capital Management. "Елон дава възможност за по-висок коефициент, отколкото би имало, ако Tesla беше просто компания за електромобили."

Акциите на Tesla се възстановиха тази седмица след разпродажбата след резултатите. Веднага след отварянето на пазара в петък в Ню Йорк акциите се повишиха с 2%.

Техническа графика на деня


Пазарната капитализация на Microsoft се доближава до тази на Apple

Акциите на Apple поевтиняха с 1,1% в петък, което доведе до намаляване на пазарната им стойност с около 45 млрд. долара, след като производителят на iPhone отчете резултатите си за четвъртото тримесечие. Ако загубите се запазят, пазарната стойност на Apple ще бъде около 2,73 трилиона долара, което поставя Microsoft Corp. на около 130 милиарда долара от повторното спечелване на титлата най-ценна компания в света, според данни на Bloomberg.