Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Продажбите на Microsoft надминаха очакванията, акциите на Alphabet се сриват

Елена Кирилова, технологичен редактор Investor.bg, "Бизнес старт", 25.10.2023 г.

12:49 | 25 октомври 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Microsoft Corp. отчете най-голямото си увеличение на продажбите за шест тримесечия, подкрепено от възстановяването на растежа на облачните изчисления на фона на търсенето на нови продукти с изкуствен интелект, което подтиква корпоративните клиенти да се върнат към режим на харчене. Това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Приходите през фискалното първо тримесечие, което приключи на 30 септември, се повишиха с 13% до 56,5 милиарда долара, надхвърляйки средните прогнози на анализаторите. Печалбата е $2,99 на акция, каза производителят на софтуер в изявление във вторник. Продажбите на облачни услуги на Azure са нараснали с 29% в сравнение с ръст от 26% през предходното тримесечие. Акциите скочиха с повече от 5% в края на търговията.

Главният изпълнителен директор Сатя Надела обновява целия продуктов пакет на компанията, включително Office, Windows, софтуер за търсене и сигурност, за да добави функции, базирани на технологията OpenAI. Партньорството помогна на Microsoft да привлече корпоративни клиенти, желаещи да използват ChatGPT и други нови технологии – които отговарят на въпроси и генерират съдържание – в техните собствени приложения. Компанията, която вече има повече фирми за клиенти на своите инструменти за производителност и операционни системи, също тества по-скъпа, подобрена с AI версия на своя софтуер Office.

Акциите се покачиха до $351,95 в разширената търговия след доклада, след като затвориха на $330,53 при затварянето в Ню Йорк. Акциите паднаха със 7,3% през трите месеца, завършващи през септември, по-рязък спад от спада от 3,6%, отбелязан от индекса S&P 500 през този период.

Отделът за облачни изчисления на Alphabet Inc. отчете по-малка от очакваната печалба, което поражда опасения за позицията на компанията на пазар, който е от решаващо значение за нейното бъдеще. Акциите на Alphabet паднаха до 7,2% в края на търговията.

Докато доминиращият бизнес за търсене на Google узрява, инвеститорите очакват облачното звено да поеме водеща роля в растежа. Звеното отчете оперативен приход от 266 милиона долара, пропускайки прогнозите за 434 милиона долара.

Google отдавна изостава от Amazon.com Inc. и Microsoft Corp. на пазара за облачни изчисления, при които компаниите продават място на своите сървъри и софтуер на корпоративни клиенти. Google Cloud, който отчете печалба за първи път по-рано тази година, привлича бизнес от стартиращи фирми с изкуствен интелект. Инерцията му обаче не отговаря на очакванията през последното тримесечие, предизвиквайки известно безпокойство, че разликата между Google и неговите конкуренти се разширява.

Резултатите помрачиха иначе добрия доклад. Продажбите за третото тримесечие, с изключение на изплащанията на партньори, са били 64 милиарда долара, каза Alphabet във вторник. Според данни, събрани от Bloomberg, анализатори прогнозираха 63 милиарда долара. Нетният доход беше 1,55 долара на акция, в сравнение с оценката на Wall Street за 1,45 долара на акция.

Компанията публикува 44 милиарда долара приходи от реклама, надминавайки средната прогноза на анализатора за 43,2 милиарда долара.

Акциите на компанията паднаха до $128,80 в края на търговията, след като затвориха на $138,81. Акциите са спечелили 57% досега тази година.

Повече по темата може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.