Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Cybertruck показва тренд за опростяване на автомобилния дизайн и по-ниски разходи

Росен Даскалов, основател на "Син Карс индъстри, в "Бизнес старт" 04.12.2023 г.

14:00 | 4 декември 2023
Обновен: 15:01 | 4 декември 2023
Автор: Георги Месробович

Cybertruck на Tesla има над 2 милиона поръчки. Моделът е по-различен от другите дизайни на Tesla, а този опростен дизайн все повече ще навлиза като тенденция на пазара, тъй като това прави производството по-евтино и модификацията към новите модели се улеснява. Това коментира Росен Даскалов, основател на "Син Карс индъстри, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Миналата седмица компанията на Илон Мъск пусна дългоочаквания си пикап Cybertruck в продажба. Опростяването на дизайна, което води до намаляване на разходите за производството, не се харесва от големите производители, тъй като те имат техническия арсенал да произвеждат по-сложни детайли. Гостът обясни, че разработката на нов модел автомобил струва милиарди, а ако тази сума може да се намали с 10% или 20%, то това ще се отрази и на крайната цена.

„Аз бях изненадан, че има такива модели, от европейски марки, който в Европа въобще не се предлагат. По-големи, по-различни, с повече хром по тях и тн; Има няколко доста сериозни китайски компании; те наистина са с толкова странна и екстравагантна форма – буквално в Европа такъв автомобил няма; На практика погледнато китайския пазар е един огромен пазар, който ние не можем да си представим от нашата гледна точка и съответно производителите са длъжни да се съобразяват с него.“

Мащабният проект на "Син Карс индъстри" се оказва невъзможен за финансиране, чрез пазара у нас, като гостът каза, че в България няма зелено мислене - субсидии, стимули и предимства за преминаването към електромобили. Като Българска компания те имат желание да произвеждат у нас, но не намират условия това да продължава да се случва тук, те имат и фирма в Германия, с която имат холдинг, а целта им е да направят фирма-майка в Нидерландия, която да притежава всички активи на бъдещите им бизнеси. Производството на модела, който в момента правят, ще остане тук, но в бъдеще ще продължат с опитите си за откриване на мощности в съседна Румъния.

Гостът каза, че у нас не са намерили правилната помощ от консултанти, които са мислили само за собствената си изгода. А в момента търсят капитал за изграждане на базата в Румъния. За 2023 г. са произвели над 10 автомобила, като има поръчки за доста повече през идната година и се възползват от този момент да оптимизират и изгладят софтуера на превозното средство.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.