Мащабно проучване: Covid ваксините леко увеличават риска от някои заболявания

Новото изследване, проведено от Глобалната мрежа за данни за ваксините, беше публикувано в списание Vaccine миналата седмица.

11:25 | 19 февруари 2024
Обновен: 11:34 | 19 февруари 2024
Автор: Дейвид Гейл
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ваксините, които предпазват от тежко заболяване, смърт и дълготрайни симптоми на Covid при коронавирусна инфекция, са свързани с малки увеличения на неврологични, кръвни и сърдечни заболявания в най-голямото досега глобално проучване за безопасност на ваксините.

Редките събития, които бяха идентифицирани в началото на пандемията, включваха по-висок риск от възпаление на сърцето, при инжекциите с иРНК, направени от Pfizer Inc, BioNTech SE и Moderna Inc, и повишен риск от вид кръвен съсирек в мозъка след имунизация с вирусно-векторни ваксини като тази, разработена от Оксфордския университет и направена от AstraZeneca Plc.

Векторните ваксини са свързани и с повишен риск от синдрома на Гилен-Баре - неврологично заболяване, при което имунната система погрешно атакува периферната нервна система.

През последните три години в световен мащаб са приложени повече от 13,5 милиарда дози ваксини Covid, като само в Европа са спасени над 1 милион човешки живота. Въпреки това малка част от имунизираните хора са пострадали от инжекциите, което разпали дебат за ползите и вредите от тях.
Новото изследване, проведено от Глобалната мрежа за данни за ваксините, беше публикувано в списание Vaccine миналата седмица, като данните бяха предоставени чрез интерактивни информационни табла, за да се покаже методологията и конкретните констатации.

В рамките на изследването са проучени 13 медицински състояния, които групата счита за "нежелани събития от особен интерес" сред 99 милиона ваксинирани лица в осем държави, като целта е да се идентифицират случаите, които са по-чести от очакваното след поставяна на ваксина срещу Covid. Използването на обобщени данни увеличава възможността за идентифициране на редки сигнали за безопасност, които биха могли да бъдат пропуснати при разглеждане само на по-малки популации.

Миокардитът, или възпаление на сърдечния мускул, е бил последователно идентифициран след първата, втората и третата доза на иРНК ваксините, установява проучването. Най-голямото увеличение на съотношението между наблюдавано и очаквано е наблюдавано след втората доза с ваксината Moderna. Първата и четвъртата доза от същата ваксина също е била свързана с увеличаване на перикардита или възпалението на тънката торбичка, покриваща сърцето.

Сигнали за безопасност

Изследователите са установили статистически значимо увеличение на случаите на синдрома на Гилен-Баре в рамките на 42 дни след първата инжекция с разработената в Оксфорд ваксина ChAdOx1 или "Ваксеврия", което не е наблюдавано при ваксините с иРНК. Въз основа на фоновата честота на заболяването са се очаквали 66 случая - но са наблюдавани 190 случая.

ChAdOx1 е свързана с трикратно увеличение на тромбозата на мозъчните венозни синуси, вид кръвен съсирек в мозъка, установена при 69 случая, в сравнение с очакваните 21. Малкият риск е довел до изтеглянето или ограничаването на ваксината в Дания и множество други държави. Миокардитът също е бил свързан с третата доза ChAdOx1 в някои, но не във всички изследвани популации.

В проучването са идентифицирани възможни сигнали за безопасност при трансверзален миелит - възпаление на гръбначния мозък - след вирусно-векторни ваксини. Както и остър дисеминиран енцефаломиелит - възпаление и подуване на главния и гръбначния мозък - след вирусно-векторни и иРНК ваксини.
Наблюдавани са седем случая на остър дисеминиран енцефаломиелит след ваксинация с ваксината на Pfizer-BioNTech, в сравнение с очакваните два.

Нежеланите събития от особен интерес бяха подбрани въз основа на предварително установени връзки с имунизацията, вече известното за свързаните с имунната система състояния и предклиничните изследвания. Проучването не е наблюдавало синдрома на постуралната ортостатична тахикардия или POTS, който според някои изследвания се свързва с ваксините Covid.

Непоносимост към физически упражнения, прекомерна умора, изтръпване и "мозъчна мъгла" са сред често срещаните симптоми, установени при повече от 240 възрастни, изпитващи хроничен синдром след ваксинация, в отделно проучване, проведено от Йейлския колеж по медицина. Причината за синдрома все още не е известна и за него няма диагностични тестове или доказани средства за защита.

Целта на изследването в Йейл е да се разбере състоянието, за да се облекчи страданието на засегнатите и да се подобри безопасността на ваксините, казва Харлан Крумхолц, главен изследовател на изследването и директор на Центъра за изследване и оценка на резултатите в болница "Йейл Ню Хейвън".
"И двете неща могат да бъдат верни", каза Крумхолц в интервю.

"Те могат да спасят милиони животи, а може да има малък брой хора, които са били засегнати."