В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Дори кризата от 2008 г. не ограничи икономическата свобода така, както Covid

Зорница Славова, старши икономист към ИПИ, "В развитие", 25.09.2023 г.

17:41 | 25 септември 2023
Обновен: 21:26 | 25 септември 2023
Автор: Милен Симеонов

Икономическата свобода в България отслабва, като спадът по този показател се отчита от изследването "Икономическа свобода по света – 2023 ". Страната ни се нарежда на 43-то място сред общо 165 държави. В момента България е на нивото си отпреди 10 години. Резултатите на страната ни са много по-ниски на фона на всички останали европейски държави. Covid-19 е най-големият виновник за влошената икономическа свобода, дори Световната финансова криза нямаше такова силно отражение. Това каза Зорница Славова, старши икономист към ИПИ в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

"Трябва да имаме предвид, че това издание, което излезе миналата седмица за 2023 г., всъщност са данни от 2021 г., която е последната година, за която има сравними и пълни данни за всички 165 държави. Все още в тези данни има резултати и от пандемията с рестрикциите и различните ограничения. Догодина вероятно може да има леко подобрение на резултата."

Славова разказва, че индексът разглежда различни индикатори в няколко основни сфери, като основният проблем е, че не се наблюдава подобрение в най-слабите области за страната ни. По нейни думи България години наред поддържа добри резултати за свобода на международната търговия, стабилни пари, за регулациите, плоския данък и т. н. Но в правната система и зачитането на правото на собственост, страната ни е на изключително ниско ниво и с годините ситуацията не се подобрява.

"В тази област има и липса на защита на договори, липса на защита на собствеността, липса на безпристрастност на съда и ниско доверие в съда и в полицията, което показа нагласите и изобщо как човек би могъл да развива бизнес, ако има толкова много несигурности и правото му не е защитено. Не е само в този индекс между другото, България участва в много международни класации и винаги именно правната система е препъникамъка."

Славова споделя, че индексът ясно показва защо икономическата свобода е важна и съпоставя оценката от индекса с различни показатели, за да изтъкне какво означава по-голямата икономическа свобода.

"Най-свободните 1/4 от държавите в индекса с най-висок резултат имат 8 пъти по-висок БВП на глава от населението спрямо тези, които са на дъното - последната 1/4 от тези всички включени държави. И нещо повече: дори доходът на най-бедните 10% от населението в най-свободните държави е 8 пъти по-висок от дохода на 10-те най-бедни в най-несвободните държави, така че ясно се показва връзката между доходите и благосъстоянието на населението... Икономическата свобода и този индекс, който я измерва, имат ясно изражение в живота на хората и бизнесите."

Как би изглеждал стандарта на живот в една държава, ако бъдат ограничени всички свободи? Кои са катастрофите, свързани с икономическата свобода? Кои са устойчивите примери на икономическата свобода в страната ни? Това и още за икономическата свобода по света и у нас гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.