Милиардерите, специализирани в онлайн доставки, губят състоянието си след Covid

Бумът в доставките направи милиардери собствениците на шест мегакомпании, четири от които вече загубиха този статут - турската Getir, амстердамската Just Eat Takeaway.com, Instacart и DoorDash

11:03 | 7 октомври 2023
Автор: Пуи Гуен Юн
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От Сан Франциско до Истанбул основателите на компании за онлайн доставки, които се развихриха по време на пандемията, наблюдават как състоянието им изчезва. 

Бумът доведе до появата на шестима известни милиардери, четирима от които вече са загубили този статут, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Групата, която включва основателите на турската Getir, амстердамската Just Eat Takeaway.com NV и Instacart и DoorDash Inc. от Силициевата долина, е загубила общо над 15 млрд. долара.

Инвеститорите натрупаха пари в компаниите за доставка на храна и хранителни продукти по време на пандемията, когато потребителите бяха блокирани вкъщи. Сега, когато светът отново се отвори и търсенето намаля, някогашните високи оценки на фирмите, които генерират много средства, бяха намалени, тъй като компаниите признаха предстоящите предизвикателства.

"Фактът, че високите годишни темпове на растеж са изключително явление и не могат да се поддържат на същото ниво в продължение на години, би трябвало да е ясен само по силата на здравия разум", заяви в интервю Матиас Шу, преподавател в Бизнес училището в Люцерн.

Преди първичното си публично предлагане през септември Instacart включи пандемията сред рисковите си фактори. През юли директорът на Just Eat Takeaway Джийтс Гроен заяви, че бизнесът все още е чувствителен към тенденциите на Covid като индикатор за търсенето, като поръчките са се увеличили с едно тримесечие "поради възобновяването на случаите на Covid". През август Тони Сю от DoorDash заяви, че има "много проблеми за решаване" в условията на електронна търговия след пандемията.


Основателите на онлайн доставки са загубили 15 млрд. долара след пика на пандемията

Назим Салур от Getir, който натрупа състояние от 5 млрд. долара по време на пандемията, е поредният, който губи статута си на милиардер, според анализ на Bloomberg и въз основа на материал на Financial Times, в който се казва, че последният кръг на финансиране на Getir намалява оценката на компанията с почти 80%. 

Дори когато през последните години спиранията на пандемията намаляха и търсенето се забави, Getir се стремеше да разшири дейността си. След като отчете загуба от 529 млн. долара през 2021 г., компанията - която се обръща към клиентите със срок на доставка от 10 минути - похарчи 1,2 млрд. долара през 2022 г., за да купи германския си конкурент Gorillas Technologies. 

Getir също така разшири дейността си в САЩ и Западна Европа, само че по-рано тази година се оттегли от няколко държави в Европа. На среща на персонала през юли Салур заяви, че турският пазар е единственото ѝ печелившо звено. През август компанията заяви, че ще съкрати над 10% от работната си сила в световен мащаб, приблизително 2500 служители.

Спад на акциите
Instacart, която през март 2021 г. беше оценена от рискови инвеститори на цели 39 млрд. долара, започна да се търгува публично на 19 септември на приблизително една четвърт от тази оценка. Акциите поскъпнаха през първия ден на търговията, като съоснователят Апоорва Мехта получи дял от 1,1 млрд. долара - по-малко от 3,5 млрд. долара при най-високата оценка. 

Въпреки бързото забавяне на растежа Instacart все пак регистрира нетна печалба от 242 млн. долара през шестте месеца, приключващи на 30 юни. Акциите затвориха на цена от 26,54 USD във вторник, което представлява спад от 11,5% спрямо офертната цена от 30 USD.


Главният изпълнителен директор на DoorDash Тони Сю

Междувременно Анди Фанг от DoorDash губи титлата си на милиардер всеки път, когато акциите на компанията поемат леко надолу, докато другите съоснователи, Сю и Стенли Танг, едва се задържат на този статут. Акциите на компанията за доставка на храна са се сринали с повече от 60% след достигането на най-високата си стойност през ноември 2021 г. 

Друг основател, Гроен от Just Eat Takeaway, е притежавал почти 2 млрд. долара през октомври 2020 г., но 86% от състоянието му се е изпарило, тъй като цената на акциите на компанията е спаднала.

Представители на DoorDash и Just Eat Takeaway отказаха да коментират изчислението, а Instacart не отговори на запитванията за коментар. 

Същата тенденция се проявява и на развиващите се пазари, включително Индия и Китай, въпреки по-свободните регулации и по-евтините оперативни разходи. Оценката на индийския стартъп Swiggy беше намалена наполовина през май, докато местният конкурент Dunzo се бори да плаща на персонала си и да набира нови средства. В Китай пазарната капитализация на регистрирания в САЩ оператор Missfresh Ltd. спадна под минималното изискване на Nasdaq за 5 млн. долара през юли и компанията се мъчи да не бъде извадена от списъка.