Болката след печалбата: секторът на бързи доставки на храни се прегрупира

След бума по време на локдауните компаниите за бърза доставка на хранителни стоки влизат в етап на сливания, придобивания или фалити

13:14 | 11 юни 2022
Обновен: 16:27 | 11 юни 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индустрията за доставка на хранителни стоки, която избухна в разгара на Covid пандемията, е изправена пред болезнен период на приспособяване, който според инвеститорите вероятно ще доведе до оцеляването само на няколко фирми на всеки пазар - и то в много различна форма, посочва Reuters.

Докато пандемията COVID-19 държеше потребителите зад затворени врати, инвеститорите наляха милиарди във фирми за бърза търговия с хранителни стоки, които обещаваха да доставят продукти от макаронени изделия до прах за пране в рамките на 15 минути от специално създадени центрове, известни като "тъмни магазини".

Но след като ограниченията отпаднаха, потребителите се борят с нарастващите разходи за живот, а рентабилността за фирмите остава недостижима, потокът от капитали се забави и те преминаха от разширяване към свиване на дейността си.

През последните седмици турският Getir - най-големият и най-старият от доставчиците на хранителни стоки, германският Gorillas и британският Zapp заявиха, че съкращават персонал, а берлинският Flink също забави наемането на служители.

Getir

Лондонският Jiffy заяви миналия месец, че прекратява дейността си по доставка, а Zapp, който набра 200 млн. долара през януари, поема неговите клиенти.

"Сегашният макроикономически климат стана невероятно труден, като има много малко яснота кога нещата ще се подобрят", посочи Zapp в имейл до медиите.

Анализаторът на Citi Моник Полард изчислява, че досега през тази година седем или осем по-малки компании са били принудени да търсят купувачи или да прекратят дейността си. "Това се случва по-бързо, отколкото можехме да си представим", каза тя.

Въпреки това инвеститорите и ръководителите твърдят, че все още има солидни бизнес аргументи за доставка на хранителни стоки по заявка, като се има предвид удобството, което те предлагат на потребителите.

Лари Илг, главен изпълнителен директор на онлайн бизнеса с храни в технологичния инвеститор Prosus NV, който има 9,8% дял във Flink, заяви, че сегашното разклащане в крайна сметка ще бъде от полза за оцелелите.

"Наблюдаваме по-бавно пускане на нови "тъмни магазини", по-ниски нива на маркетингови инвестиции и спад на ценовите отстъпки от страна на конкуренцията", каза той. "Така че общият ръст се забавя, но икономическите показатели за сектора са по-стабилни."

Размити граници

В презентация пред инвеститори по-рано тази година Илг заяви, че вижда размиване на границите между доставката на храна от ресторанти, доставката на хранителни стоки и търговията с бързооборотни стоки. "Мисля, че ще видите различни варианти на това по света, в различните инвентарни миксове и бизнес модели", каза той.

Delivery Hero

Навлизането на големите и добре познати компании за доставка на храна като Deliveroo, Just Eat Takeaway и Uber Eats в сферата на хранителните стоки вече се случва, тъй като тези фирми сключват сделки за доставка с магазини и вериги за хранителни стоки.

Някои от тях обединяват усилията си със съществуващи фирми за доставки. Миналата седмица американската DoorDash приключи придобиването на финландската Wolt, компания за доставка на храна и бърза търговия, на стойност 3,5 млрд. долара.

Германската компания Delivery Hero също се съгласи да придобие контролен пакет акции в испанската Glovo в сделка, оценяваща целевата компания на 2,6 млрд. долара. Очаква се сделката да приключи по-късно тази година. И двете компании имат операции за бърза продажба на хранителни стоки.

Други фирми за доставки се увеличиха чрез сливания в рамките на индустрията, като Flink, която набра 750 млн. долара при оценка от 2,85 млрд. долара през декември, купи френската Cajoo за неразкрита сума миналия месец.

Flink отказа да коментира, но двама инвеститори заявиха пред Reuters, че компанията не планира да навлиза на други нови пазари.

Delivery Hero

Изграждането на рентабилност става все по-важно, тъй като слабите капиталови пазари и големият спад в оценките на регистрираните на борсата компании за доставки затрудняват фирмите за бързи доставки в привличането на външни инвестиции.

"Ако капиталът на частния пазар вече не е готов да подкрепи бизнес модела, тогава компанията трябва да разчита на собствената си способност за генериране на парични средства", каза Полард от Citi. "Въпреки че някои компании за бързи доставки в Европа са показали оперативни печалби на ниво град или магазин, никоя от тях засега не печели пари като цяло".

Главният изпълнителен директор на Gorillas Каган Съмър заяви пред Reuters, че компанията дава приоритет на рентабилността. Gorillas ще съкрати 300 служители в офисите си и "преразглежда" дейността си в Италия, Испания, Дания и Белгия.

През октомври компанията набра 1 млрд. долара при оценка от 2,1 млрд. долара от инвеститори, сред които и доставчика на храна Delivery Hero, но се бори да набере повече средства.

Getir съкращава 14% от персонала, но заяви, че няма да напусне нито една от деветте държави, в които оперира. През март групата набра 768 млн. долара при оценка от 12 млрд. долара, като сред спонсорите ѝ са Sequoia Capital и Tiger Global.

Саджал Шривастава, съосновател на TriplePoint Capital, фирма от Силициевата долина, която предоставя дългово финансиране на стартиращи компании, включително Flink, заяви, че е забелязал рязко нарастване на търсенето от страна на компании, които в момента не могат да наберат собствен капитал при изгодни условия.

Той заяви, че няма един-единствен бизнес модел за доставка на храна, но с течение на времето във всяка страна ще успее някаква комбинация от компании за доставка на топла храна, доставка на удобни стоки и по-бавна доставка на хранителни продукти.

"Така че във всяка страна ще има няколко играчи, но дали се нуждаят от шест? Вероятно не. Нужни ли са им двама или трима? Да, и мисля, че това е начинът, по който всичко ще се развие."