DHL ще използва дроновете на българската Dronamics от 2022 г.

Dronamics поставят за цел техните доставки да станат въглеродно неутрални до 2027 г.

06:53 | 20 юли 2021
Обновен: 06:55 | 20 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Безпилотният дрон Black Swan. Снимка: Dronamics
Безпилотният дрон Black Swan. Снимка: Dronamics

Логистичният гигант DHL ще си сътрудничи с българския разработчик на дронове Dronamics за пускане на трансгранични и междуградски безпилотни летателни апарати, насочени към преодоляване на обтегнатите вериги за доставки.

Глобалните смущения, дължащи се на COVID-19, намалената въздушна активност и големите задръствания в пристанищата, дължащи се отчасти на резервирани контейнерни кораби, са нарушили логистичните мрежи през последната година, като компаниите търсят начини за облекчаване на натиска.

DHL, която е част от Deutsche Post DHL Group, заяви, че вече използва по-малки безпилотни летателни апарати за пренасяне на документи, колети и фармацевтични продукти на ограничени разстояния в Германия, Танзания и Китай.

Подписаното споразумение има за цел предлагане на обща услуга за еднодневни доставки с дронове за клиенти на DHL на глобално ниво, използвайки разработваният от Dronamics дрон Black swan, се казва в прессъобщение на базираната във Великобритания и България компания.

Двете компании обсъждат взаимна ексклузивност за доставки с дронове на средни разстояния в избрани отрасли и пазари.

Black Swan

В споразумението от Dronamics поставят за цел техните доставки да станат въглеродно неутрални до 2027 г. посредством преминаването в бъдеще изцяло към биогорива, съобщиха от компанията, и ще допринесе към глобалната стратегическа цел на DHL да стане въглеродно неутрална компания до 2050 г.

"Товарните дронове ще бъдат ключов елемент в следващото поколение на технологиите в логистиката. Dronamics е пионер и лидер в областта на товарните безпилотни самолети и нашето сътрудничество ще спомогне за изграждането на иновативна услуга за транспорт на спешни товари. Радваме се, че в близко бъдеще ще можем пилотно да използваме Black Swan в операции за наши клиенти", казва Матиас Хойтгер, старши вицепрезидент и глобален ръководител на отдел "Иновации и търговско развитие" в DHL.

Безпилотните самолети на Dronamics могат да носят 350 кг товар и да имат максимален обхват 2500 км.

Първият сериен безпилотен самолет ще бъде готов през октомври, казва изпълнителният директор на Dronamics Свилен Рангелов пред "Ройтерс" и добавя, че се очаква да бъде първият внедрен в търговската мрежа, който ще надхвърли 100 км. Като част от споразумението комапнията ще предостави оборудване и експертиза в управлението на безпилотните системи и ще наема и оперира дроновете по избрани маршрути. Очаква се първите полети да започнат през 2022 г.

"Това партньорство има потенциала да генерира 1,86 млрд. евро към приходите на Dronamics годишно, като в момента се планира изграждането и експлоатацията на над 4000 товарни дрона в подкрепа на партньорството през следващите години", казва Рангелов.

Основана през 2014 г. от двамата братя Свилен и Константин Рангелови, Dronamics подписа договор с водещия немски спедитор Hellmann миналия месец, която ще започне да използва безпилотните дронове на компанията от следващата година, за да ускори доставките на жизненоважни стоки в Европа.

Машините на Dronamics засега летят само от летище до летище, а компанията е подписала споразумения с 39 летища в 13 държави в Европа и е в дискусии с летища, регулатори и потенциални клиенти в Австралия и Канада.