Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Бъдещето на доставките: супербързи услуги и „тъмни магазини“

Виктор Ракариу, генерален мениджър за Централна и Източна Европа в Glovo, Бизнес старт, 06.05.2021

14:30 | 6 май 2021
Обновен: 14:39 | 6 май 2021
Автор: Николета Рилска

Бизнесът с доставки ще става все по-сложен. След време повечето заведения ще предлагат определен вид доставки, дори тези от най-висок клас. Също така други бизнеси ще се насочат към суперекспресните доставки. В цяла Европа вече има много стартъпи за т. нар. “тъмни магазини”. Това е нещо като супемаркет в супермаркета, който е насочен изцяло към онлайн потребителите и който дава възможност за доставка в рамките на 10-15 минути. Това заяви Виктор Ракариу, генерален мениджър за Централна и Източна Европа в Glovo, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Ракариу коментира отражението на пандемията върху дейността на Glovo, като посочи, че “всичко, свързано с електронната търговия, нарасна през този период”.

“Когато пандемията свърши, не очакваме всички да поръчват храна по два пъти на ден. Хората ще продължат да излизат, ще продължат да ходят на ресторант, ще продължат да готвят. Но от време на време ще си поръчват храна, защото е удобно и защото те вече са тествали услугата”.

Компанията смята да инвестира привлечените 450 милиона евро в нов кръг на финансиране в три направления, стана ясно още от разговора.

“Първо, ще засилим позициите си в двайсетте страни, където вече оперираме. Следващата ни цел е да разширим нашия сегмент за бърза търговия. Това е бъдещето на търговията – ултрабързите доставки на бързооборотни стоки. И трето: да продължим експанзията в нови страни”, обясни Ракариу.

Той посочи, че компанията проучва множество нови пазари, като се фокусира върху Източна Европа, Азия и Африка.

По думите на Ракариу Glovo смята да навлезе в по-малките населени места през 2021 г. у нас, след като стартира дейност в София, Пловдив и Варна.

“Бизнесът ни в България е на етап „експанзия“. Вероятно ще предложим услугите си в 60 града. Искаме да покрием колкото се може повече население”.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.