Приложенията за доставка на храна са на нож, докато бумът от пандемията отшумява

Анализаторите казват, че губещата индустрия е узряла за консолидация

15:26 | 24 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Очаква се пазарът за доставка на храна да премине към фаза на консолидация през следващите месеци, тъй като компаниите се стремят да променят операциите си след експлозивния бум на търсенето по време на пандемията от COVID-19.

Индустрията, която включва услуги като Uber Eats, Just Eat Takeaway и Deliveroo, като цяло отбеляза скок на цените на акциите през 2020 г., след като блокадите и други ограничения накараха хората да се хранят у дома, пише "Ройтерс".

Настроенията на инвеститорите се промениха през 2021 г. в очакване на връщане към нормалния начин на живот, но експертите казват, че навиците на потребителите за поръчка на храна вероятно са се променили трайно.

„Използването на приложенията за доставка на храна не е намаляло, дори когато потребителите започнаха да се връщат към ресторантите по-често“, каза Алиша Капур от Similarweb, която анализира уеб трафика и изтеглянията на приложения.

Въпреки това повечето от компаниите губят пари и нарастващата нужда от растеж означава, че пазарът е узрял за консолидация, според експерти от индустрията.

Капур каза, че е „много рядко“ значителен брой потребители да променят приложенията за доставка на храна, които са свикнали да използват, с „няколко изключения, които показват, че най-големите играчи само заграбват повече дял“.

Цените на акциите в сектора се стабилизираха след скока, предизвикан от пандемията, и много от тях всъщност поевтиняха тази година, засегнати от промени като 15% таван на комисионните, които могат да начисляват на ресторантите в Ню Йорк, наложен през август.

Докато подкрепяната от Amazon Deliveroo повиши прогнозите си за цялата година в сряда, акциите й все още се търгуват доста под цената при IPO-то й от 390 пенса през март. 

Смилане

Just Eat Takeaway обаче се справя най-зле.

Нейното придобиване на американския конкурент GrubHub за 7,3 милиарда долара през юни изглеждаше умно на фона на новия индустриален пейзаж, но остави холандската компания силно изложена на ограничението в Ню Йорк, което според нея ще й струва около 100 милиона евро през втората половина на тази година.

Акциите на Takeaway потънаха с повече от 20% тази година, което накара големият дългосрочен акционер Cat Rock да призове ръководството да продаде активи и да проучи стратегическите комбинации.

В резултат на това компанията е в центъра на разговорите за индустриални сделки.

Потенциалните цели за придобиване, според анализатори, включват 33% дял на Takeaway в бразилската iFood, на стойност над 3 милиарда долара, части от американския бизнес, който изисква значителни инвестиции, и френския й бизнес, който изпреварва Uber и Deliveroo на този пазар.

Takeaway отчете по-слаби от очакваното поръчки за третото тримесечие миналата седмица, но главният изпълнителен директор Джитсе Грьон каза, че вижда подобряване на бизнеса в няколко страни, тъй като работниците се връщат в офисите и времето се влошава заради настъпващата зимата.

Грьон и други висши ръководители се срещнаха с притеснени инвеститори в четвъртък, за да очертаят стратегия.

„Инвеститорите търсят ясен план за подобряване в САЩ, ясен план за защита на пазарните дялове в Европа, и особено в Германия", каза Клеман Женело, анализатор в Bryan Garnier & Co, който стартира отразяването на Takeaway с добре-насрочената препоръка „Продавай“ през май.

„Също така трябва ясна визия и ясен план за бързо разгръщане на доставката на хранителни стоки.“

Takeaway заяви, че е уверена, че ще отговори на ключовите притеснения на инвеститорите, включително актуализация относно „управлението на портфейла“ и инвестиционните приоритети.

Буря при хранителните стоки

Доставката на хранителни стоки се оказва още една гореща област за сделки и партньорства в индустрията.

Deliveroo беше най-агресивна в работата с вериги за хранителни стоки с подкрепата на Amazon, която държи 12% в компанията

Uber заяви пред "Ройтерс", че бизнесът с доставка на храна също е "много заинтересован от хранителните стоки", посочвайки сделка с британския Sainsbury's и френския Carrefour.

Други се стремят да се възползват от бурята на стартиращи фирми за доставка на хранителни стоки „при поискване“, особено в Европа.

DoorDash инвестира в германския Flink. Delivery Hero, един от най-старите конкуренти на Takeaway, заяви във вторник, че е поел 8% дял в друга германска стартираща компания, Gorillas.

Delivery Hero, чест инвеститор, притежава 7,4% от Takeaway и 5,03% дял в Deliveroo. Освен това притежава 37% от Glovo и двойката си продадоха една на друга операции на Балканите и в Латинска Америка по време на пандемията.

Технологичният инвеститор Prosus от своя страна притежава 27,42% от Delivery Hero и е мажоритарен дял в бразилската iFood, което определя двойката Prosus-Delivery Hero като възможни брокери на сделки.