Разсекретен доклад показва, че произходът на Covid-19 остава загадка

В доклада се казва също, че повечето, но не всички разузнавателни агенции изключват възможността Covid-19 да е генетично създаден или адаптиран в лаборатория

14:00 | 24 юни 2023
Автор: Райли Грифин
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Американските разузнавателни служби не са успели да установят дали изследователите от лабораторията в Ухан, Китай, които се разболяха през есента на 2019 г., са били заразени с Covid-19, който скоро се разпространи по целия свят, показват данните в разсекретен доклад, публикуван в петък.

Службата на директора на националното разузнаване разкри подробности за учените в Института по вирусология в Ухан, които се разболяват през 2019 г. преди първите документирани случаи на заразяване с Covid, както и за изследванията на коронавируси, провеждани в лабораторията от Китайската народноосвободителна армия. Въпреки това нито една от публикуваните разузнавателни информации не посочва окончателно работата в лабораторията като причина за пандемията, която е причинила смъртта на близо 7 милиона души.

Докладът идва месеци след като президентът Джо Байдън подписа законопроект, изискващ разсекретяване на разузнавателните данни, свързани с потенциалните връзки на пандемията с лабораторията. Той няма да допринесе за разрешаването на горещия дебат относно начина, по който е започнал Covid-19, който вече е източник на партийни сблъсъци и проучвания.

Това далеч не е и последната дума за това как е започнала пандемията. Служители на разузнаването заявиха, че все още търсят ключова информация от Китай.

"Когато президентът Байдън подписа Закона за произхода на Covid-19, той нареди на разузнавателната общност да използва всички налични инструменти, за да разследва произхода му", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адам Ходж в изявление, изпратено по електронната поща. "Публикуването на този доклад отразява този ангажимент за разсекретяване и споделяне на възможно най-много информация, свързана с произхода на Covid-19, като същевременно се защитават източниците и методите."

САЩ са издавали подобни доклади и преди, а "проследяването на произхода на Covid-19 е свързано с науката и не бива да се политизира", заяви Лиу Пенгю, говорител на китайското посолство във Вашингтон.

"САЩ трябва да престанат да говорят за "лабораторно изтичане”, да спрат да клеветят Китай и да спрат да политизират въпроса за проследяването на произхода", каза Лиу в изявление. Експертите от съвместната мисия на Световната здравна организация и Китай са стигнали до авторитетното заключение, че лабораторният произход на пандемията се счита за изключително малко вероятен, каза той.

Пропуснат краен срок

Администрацията на Байдън пропусна крайния срок за публикуване на разсекретените разузнавателни данни, който беше определен на 18 юни. Той съвпадна с дългоочакваното пътуване на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен до Пекин, където той се срещна с китайския президент Си Дзинпин в опит да възстанови комуникацията между висшето ръководство и военните сили на страните.

Пътуването, което първоначално трябваше да се осъществи през февруари, беше отложено след скандала, предизвикан от предполагаем китайски шпионски балон, забелязан над територията на САЩ.

Новият доклад се основава на предишни констатации, включително на доклад на Държавния департамент от януари 2021 г., в който се посочва, че правителството на САЩ е имало основания да смята, че няколко изследователи в лабораторията в Ухан са се разболели през 2019 г., преди първия установен случай на епидемия от Covid-19, със симптоми, съответстващи на вируса и обичайните сезонни заболявания.

В доклада се посочва, че няма данни изследователите да са били хоспитализирани поради Covid и че разузнавателната общност не може да потвърди дали някой от изследователите е боравил с живи вируси, преди да се разболее.

В доклада се признава, че изследователите от Ухан са си сътрудничили с Народноосвободителната армия в областта на общественото здравеопазване, което е включвало коронавируси, както и ваксини и лечения за такива вируси, макар да не са известни изследвания, които биха могли да доведат до появата на SARS-CoV-2.

Някои учени от института в Ухан са създали генетично коронавируси, използвайки обичайни лабораторни практики, се казва в доклада, като се добавя, че не са известни манипулации на вируси, които биха могли да бъдат източник на SARS-CoV-2.

В доклада се посочват и проблеми с безопасността и сигурността в института, които биха могли да увеличат риска от случайно излагане на вируси. Разузнавателната общност заяви, че не е запозната с конкретен инцидент, свързан с биосигурността, който може да е дал тласък на пандемията.

До момента разузнавателната общност на САЩ е споделила малко подробности за информацията, която е събрала от началото на пандемията.

Миналата година агенциите стигнаха до заключението, че са вероятни две причини: Вирусът се е появил при животни и се е разпространил сред хората или е възникнал в резултат на инцидент в лаборатория в Ухан. Въпреки разногласията между агенциите относно това коя хипотеза е по-вероятна, разузнавателната общност се съгласи, че Covid-19 не е разработен умишлено като биологично оръжие.

И ФБР, и Министерството на енергетиката заявиха с ниска до умерена степен на увереност, че теорията за изтичане от лабораторията е възможна. Това остава мнение на малцинството, а повечето други групи смятат, че излагането на хора на заразено животно е по-вероятно.

В доклада се казва също, че повечето, но не всички разузнавателни агенции изключват възможността Covid-19 да е генетично създаден или адаптиран в лаборатория.