Covid убива по 1 човек на всеки 4 минути. Защо властите не правят нищо по въпроса?

За разлика от други чести причини за смърт като пушенето и пътните инциденти, които водят до промени в закона за движение по пътищата, политиците не предлагат мерки, които да намалят опасността, като задължителна ваксинация или носене на маски на закрито.

19:00 | 25 май 2023
Обновен: 07:34 | 26 май 2023
Автор: Мишел Кортез
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След повече от 3 години Covid-19 вече не се счита за глобална заплаха. Въпреки това, вирусът причинява смъртта най-малко на 1 човек на всеки 4 минути в световен мащаб, а много въпроси остават без отговор, което излага на риск уязвимите възрастови групи и населението на страни с ниско ваксинационно покритие.

Основен въпрос продължава да бъде как да се справим с вирус, който е по-малко опасен за повечето хора, но остава сериозна заплаха за част от населението. Тази част е много по-голяма, отколкото много хора си представят: Covid все още убива много хора и през миналата година в САЩ са починали повече хора само от сърдечно-съдови заболявания и рак. За разлика от други чести причини за смърт като пушенето и пътните инциденти, които водят до промени в закона за движение по пътищата, политиците не предлагат мерки, които да намалят опасността, като задължителна ваксинация или носене на маски на закрито.

"Желанието на всички по света е да се отървем от пандемията и да оставим Covid зад гърба си, но не можем да си заравяме главите в пясъка", казва Зияд Ал-Али, директор на Центъра за клинична епидемиология към здравната система на ветераните в Сейнт Луис, Мисури. "Covid все още заразява и убива много хора. Разполагаме със средства да намалим това бреме."

Още преди Световната здравна организация да обяви по-рано този месец, че Covid вече не представлява извънредна ситуация, повечето правителства вече бяха облекчили забраните и насоките. След като похарчиха много средства в по-ранните фази на пандемията, световните лидери намалиха усилията си и не са склонни да предприемат превантивни мерки, за които обществото вече няма голямо търпение.

Междувременно инфекцията, причинила смъртта на поне 20 милиона души по света, продължава да се развива, като оставя възрастните хора и тези с вече съществуващи заболявания на милостта на късмета, неравномерния достъп до лекарства и слабата защита от други хора без маски за лице или скорошни ваксинации.

Защо няма дългосрочен план?
Глобален, дългосрочен план за защита на уязвимите и за задържане на възобновяването не е реализиран, отчасти поради това колко трудно е да се постигне какъвто и да е консенсус около коронавируса. От самото начало поляризираният политически дискурс засенчи официалните насоки за носене на маски и ваксинация.

Дори в развитите страни, където ваксината стана достъпна по-малко от година след началото на пандемията, много хора отказаха да си я поставят. Липсата на имунизация води до над 300 000 излишни смъртни случая в САЩ, или един на всеки два от Covid, през 2021 г. В световен мащаб тя е можела да спаси още половин милион души, показват проучванията.

"Знаем, че политизирането на общественото здраве е една от трагедиите на пандемията", каза Ал-Али. "Политическите лидери използваха отговорите си не само за да влошат общественото здраве, но и за да развият собствения си разказ и да наберат подкрепа за себе си."

Политиката възпрепятства и глобалната координация. Отказът на Китай да разреши на независими експерти неограничен достъп до мокрия пазар, смятан за място откъдето се е появил Covid, или до Института по вирусология в Ухан, увеличи дипломатическото напрежение и недоверието. Днес китайските представители не участват в много глобални усилия за подготовка, казва Линфа Уан, вирусолог и директор на програмата за нововъзникващи инфекциозни болести в Медицинското училище Duke-NUS в Сингапур.

"Това пречи на академичното сътрудничество, а сътрудничеството между Китай и САЩ е почти нулево", казва Уан. "При тези две суперсили, ако те не си сътрудничат, как можем да кажем, че светът е готов за следващото заболяване?"

Намаляващото чувство за извънредна ситуация означава, че рязкото нарастване на инвестициите във ваксини и терапевтични продукти за Covid също е отшумяло. Докато компании, сред които Moderna Inc и Pfizer Inc, продължават да актуализират своите ваксини, опитвайки се да ги направят по-лесни за производство и съхранение, много от стотиците нови подходи, които са били замислени първоначално, са останали на заден план.

През юни в САЩ се очаква да се съберат експерти, които да дадат съвети за това към кой щам на вируса да бъдат насочени ваксините до края на годината. Тези ваксини ще бъдат пуснати на пазара едва през есента, като според оценките на Moderna в САЩ се очакват само 100 милиона дози, което е много по-малко от предишните години.

Защо това е проблем?

Дългият Covid, който според оценките засяга около 10% от заразените хора, се счита за едно от най-големите медицински предизвикателства след пандемията. Икономическите разходи също са значителни.

Оценки в САЩ показват, че дългият Covid нанася щети за около 50 милиарда долара годишно под формата на пропуснати заплати в края на 2022 г. Миналата година Институтът за фискални изследвания на Обединеното кралство изчисли, че около един на всеки 10 души с дълъг Covid трябва да спре да работи в резултат на това. Броят на хората с тези симптоми, включително мозъчна мъгла, затруднено дишане и умора, се увеличава, дори когато инфекциите намаляват.

Особено страшно е за хората с висок риск, на които се налага да се върнат на работа и на обществени места, където маските са рядкост, а опасностите са невидими. Семейната сватба все още може да се превърне в събитие със свръхразпространение, а един полет може да се окаже катастрофален.


Разпространението на дългия Covid в Обединеното кралство | Броят на хората, които съобщават за симптоми, продължаващи една година или повече, се е увеличил, дори когато общата заболеваемост е намаляла

Това е познато до болка на епидемиолога Стефани Стратди. Съпругът ѝ Том оцелява след резистентна на лекарства инфекция с рядка супербактерия през 2016 г., но остава с белези по белите дробове и други медицински проблеми. Те разбирали потенциалния риск, ако се зарази с Covid, затова били бдителни, ограничавайки пътуванията през пандемията. И двамата били напълно ваксинирани и стриктно носели маски.

Но неотдавнашно посещение на сина им в Канада довело до заразяване. В болницата, където Том се лекувал от остър респираторен дистрес, тя е била изненадана от това колко безразсъдно са се отнасяли някои по-млади служители към заразяването с Covid, тъй като се смятали за нискорискови, въпреки че са можели да го предадат на пациентите.

"Не е леко за всички и знаем, че многократните експозиции увеличават риска", казва Стратди, която е и заместник-декан по глобални здравни науки в Калифорнийския университет в Сан Диего.

Докато хората с активни здравословни проблеми може би знаят, че трябва да вземат предпазни мерки, някои ще научат, че са уязвими, едва след като инфекция ги вкара в болница. Повторно заразяване може да увеличи щетите и това се отнася за всички, а не само за тези с вече съществуващи заболявания.

Какво трябва да правим?

Радостното е, че светът вече разполага с ваксини и по-добро лечение. Тестовете могат да открият инфекциите за минути и новите огнища могат да бъдат бързо забелязани.

Здравните експерти твърдят, че имунизацията е най-добрият начин за предпазване от нея. По данни на Pfizer Inc. само около 16% от американците са си направили двувалентен бустер, в сравнение с почти 70%, ваксинирани при първата ваксинационна кампания. Увеличаването на разходите, които се плащат от пациентите, и умората от ваксините може да доведат до по-нататъшно намаляване на процента на имунизация срещу болестта. В по-дългосрочен план надеждата е, че нови иновативни инжекции или назални спрейове ще осигурят по-добра защита.

Съществуват и други подобрения, които биха могли да помогнат - от тестване на вентилацията и качеството на въздуха до по-добри маски. Експертите смятат, че е необходимо да се инвестира повече в системите за наблюдение, за да могат заплахите да бъдат откривани на ранен етап.

САЩ също така планират да похарчат 5 млрд. долара за нов проект, насочен към разработване на съвременни ваксини и лечения срещу коронавируси съвместно с производителите на лекарства. Целта е лекарствата да се предоставят бързо, когато вирусът мутира, така че целевият щам да не е изчезнал докато станат готови терапиите.

„Дори правителствата да са уморени, трябва да приемем реалността, че вирусът все още мутира,“ казва доктор Уан.