Произходът на Covid трябва да се търси и в други държави освен Китай

Китай е споделил всички материали, които е събрал за произхода на вируса, когато е провел съвместна мисия с експерти, организирана от СЗО през 2020 г. и началото на 2021 г

10:42 | 9 април 2023
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Китай призова служителите на Световната здравна организация да не бъдат използвани като политически инструмент след нови обвинения, че Пекин е забавил публикуването на ключови ранни данни за Covid-19, които някои учени смятат за важни за разбирането на генезиса на вируса.

Китай е споделил всички материали, които е събрал за произхода на вируса, когато е провел съвместна мисия с експерти, организирана от СЗО през 2020 г. и началото на 2021 г., и не е укрил данни за никакви случаи, проби или резултати от тестове, заяви Шен Хонбин, директор на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, на брифинг в Пекин в събота.

Неотдавнашните изказвания на някои служители на СЗО, които отхвърлиха усилията на съвместната мисия, бяха "груба обида за учените от цял свят, които участваха в работата по първоначалното проследяване на произхода", каза той.

"Призоваваме определени хора в СЗО да се върнат към позицията на науката и безпристрастността, вместо да се превръщат в инструмент за политизиране на произхода на Covid от някоя държава, независимо дали доброволно или принудително", каза Шен.

Забележките на Шен идват няколко дни след като техническият ръководител на Covid-19 в СЗО Мария Д. Ван Керхов заяви в редакционна статия, че споделянето на някои вирусни проби от хранителен пазар в Ухан три години след събирането им е равносилно на липса на разкриване на данни, което е "непростимо". Тя заяви, че съвместната мисия на СЗО и Китай в началото на пандемията е била остро критикувана за липсата на достъп до необработени данни за ранните случаи в Китай, който все още не е предоставен.

В основата на спора между служителите на СЗО и Китай е нов набор от данни за образци, събрани преди три години на пазара в Ухан, които китайски изследователи качиха в глобалната геномна база данни GISAID по-рано тази година. Данните са били качени, за да подпомогнат партньорската проверка на проучване, проведено от Китайския център за контрол на заболяванията, но са били публикувани от служители на GISAID "по погрешка", заяви на брифинга директорът на Китайския център за контрол на заболяванията Шен.

Миналия месец група международни учени откриха данните и техният независим анализ показа доказателства за вируса заедно с генетичен материал от няколко животни, включително енотовидни кучета, което е най-силната информация, подкрепяща теорията, че вирусът може да се е разпространил от животни върху хора на пазара.

Китайските изследователи, ръководени от бившия директор на Китайския център за контрол на заболяванията Джордж Гао Фу, обаче твърдят в своето проучване на образците, че пробите не са достатъчни, за да докажат, че епидемията от Covid е започнала там в резултат на прескачането на вируса от животни към хора.

Китайските служители на брифинга в събота повториха това заключение, като заявиха, че няма достатъчно доказателства, които да доказват, че вирусът е произлязъл от енотовидните кучета и се е прехвърлил върху хората на пазара в Ухан.

"Някои експерти подозират, че животинският генетичен материал, присъстващ в тези проби, показва, че вирусът е преминал към хората оттам, но засега няма признаци за заразяване на животни на пазара въз основа на всички съществуващи доказателства", заяви на брифинга Тонг Иган, професор, специализирал микробиология и биоинформатика, който ръководи изследванията на проби от околната среда и животни по време на съвместната мисия на СЗО и Китай за установяване на произхода на вируса.

"Много хора се надяват да намерят такава верига от доказателства. Ние чувстваме същото и много се надяваме да открием източника на вируса - каза Тонг пред репортери, - но тези данни са недостатъчни и далеч не са достатъчни. Сякаш си представяме, че нещо се е случило по определен начин, и постоянно правим предположения въз основа на това".

Джоу Лей, изследовател от Центъра за контрол на заболяванията в Китай, който също участва в съвместната мисия на СЗО и Китай, заяви пред репортерите на брифинга, че усилията за проследяване на произхода на Covid трябва да бъдат разширени и в други държави, тъй като многобройните проучвания, включително изследването на кръв, дарена преди декември 2019 г., и проследяването на веригите за доставка на животни и изследването на прилепи в Китай, не са дали никакви следи от коронавируса.

Липсата на антитела на Covid в кръв, взета преди декември 2021 г., означава, че няма Covid преди този момент, каза Джоу.

"СЗО е много важна, професионализмът ѝ е световно признат, а науката, строгостта и справедливостта ѝ не подлежат на съмнение, но безпочвените обвинения, които целят да отрекат постиженията от съвместната ни мисия, само ще подкопаят доверието в агенцията”, заяви Джоу.