Китайските туристи не бяха популярни преди Covid. Сега народите копнеят за парите им

Страни, които някога се тревожеха за зависимостта на икономиките си от големи китайски туристически групи, след години без тях, сега са нетърпеливи за завръщането им

09:00 | 30 март 2023
Обновен: 16:19 | 30 март 2023
Снимка: Andre Malerba/Bloomberg
Снимка: Andre Malerba/Bloomberg

От Брус Айнхорн и Селина Ксу, с Нгуен Суан Куин, Фатом Сангвонгванич и Рейн Лин Кяу

Преди пандемията туристическият агент Джао Линг прекарва голяма част от времето си, помагайки на китайските си клиенти да направят по-евтино пътуване до Тайланд и други части на югоизточна Азия. Базирана в град Деянг в провинция Съчуан, тя организира евтини пакетни обиколки, които прекарват автобуси, пълни с пътници през свързани магазини и ресторанти – и отклоняват клиентите от други, местни фирми. Осмивайки ол инклузив пакетите като така наречения туризъм с нулеви долари, защото голяма част от парите - много от тях, похарчени преди посетителите да напуснат Китай - не се филтрират в местните икономики, критиците обвиняват агенти като Джао за пренаселеността на плажове, храмове и други популярни места, от шумния развлекателен район Патонг на Пукет до храмовия комплекс Ангкор Ват в Камбоджа.

„Разбира се, че не ни харесват“, казва Джао. "Никой не ни харесва".

През последните години китайците станаха основен двигател на световната туристическа индустрия, правейки 155 милиона пътувания извън континента през 2019г. според данни на Министерството на Културата и Туризма. Пътешевствениците на страната се смятат за 16% от похарченото в светочния туризъм през тази година, което е двойно на резултата от 2010г. според Natixis SA. Много от тях са пътували с пакети, което помогна на неопитни китайски туристи да избегнат езикови проблеми и логистични предизвикателства. И все пак нарастваха критиките, че нарастващата зависимост от китайските посетители не си струва смущенията, причинени от тълпите с ниски разходи. Този кипящ дебат се охлади, когато Китай затвори границите си през 2020 г., за да спре разпространението на Covid-19, ход, който остави туристическите бизнеси затворени в цяла Азия и много работници в хотелиерството безработни.

С повторното отваряне на Китай азиатските страни, които разчитат на туризма за създаване на значителен брой работни места, сега са изправени пред избор: след толкова много години без никакви китайски туристи, могат ли да си позволят да обезсърчат посетителите с нула долара да се върнат? Докато мнозина в индустрията искат устойчив, отговорен туризъм, други твърдят, че „просто се нуждаем от туристи обратно, имаме нужда от пари“, казва Пол Пруангкарн, началник на персонала на Тихоокеанската азиатска туристическа асоциация в Банкок. „Това, което се разиграва, е дърпане на въже“.

Това със сигурност е така в Мианмар. Само 23 000 китайци са пътували до страната на бирманските пагоди и зашеметяващата природа миналата година, което е спад от повече от 1,4 милиона през 2019 г., а председателят на федерацията по туризъм в Мианмар Ван Уин казва, че около половината от фирмите в страната, фокусирани върху чуждестранни туристи, са затворени. „Някои местни жители имат притеснения, че няма да се възползват от обиколките в Китай, но всъщност нещо е по-добре от нищо“, казва Сандар Киау, управляващ директор на базираната в Янгон Oriental Rose Travel & Tours Co., която се фокусира основно върху пакетни обиколки за китайски пътници.

Играчите в индустрията скоро ще разберат дали могат да се откажат от евтиния туристически наркотик. Като част от повторното си отваряне след пандемията, на 6 февруари Китай започна да разрешава групови обиколки до 20 страни, включително Тайланд и шест други в Югоизточна Азия.

Един от висшите туристически представители на Виетнам даде ясно да се разбере през януари, че страната трябва да намали зависимостта си от тези пътници с ниски разходи. Около 5,8 милиона китайци са посетили страната през 2019 г., което представлява една трета от международно пътуващите там. Но председателят на Виетнамската туристическа асоциация Ву Бин каза, че нацията от Югоизточна Азия трябва да премахне обиколките с нула долара и да „играе нова игра“ за борба с бизнес измамите. „Китайците не са бедни“, каза той, според виетнамските държавни медии. „Необходимо е да предоставим туристически услуги от висок клас за китайските туристи, както вече предложихме на американци, японци и западноевропейци, за да увеличат разходите си“.

Бюджетните обиколки в Китай съставляваха почти целия бизнес на Hava Travel, туроператор, специализиран в посещения на Дананг и Ня Транг, виетнамски дестинации, известни със своите плажове и казина. Средната цена за петдневна обиколка, включително полети, хотели и храна, беше само около 8 милиона донга ($340), като тогава пътниците харчеха средно по 4 милиона донга на ден в определени магазини на оператора. Независимите туристи обикновено биха похарчили 50% повече, една от причините сега Hava Travel да иска да разработи услуги за посетители от по-висок клас, казва заместник генералният директор Нгуен Нгок Тиен.

Но ще бъде трудно да се каже „не“ на туристите с нула долара, след като 30% от хотелите в Дананг бяха затворени по време на пандемията. Така че туристическите оператори там - включително Тиен - се готвят да ги посрещнат обратно. Груповите обиколки „ще наводнят Дананг и Ня Транг около края на март и началото на април“, казва Тиен.

Въпросът е широко обсъждан в Тайланд, където китайските туристи съставляват повече от една четвърт от 40-те милиона посетители през 2019 г., допринасяйки за 17 милиарда долара приходи от туризъм. Като част от опита си да прекрати злоупотребите, правителството даде на съд туроператорите с нула долара, твърдейки, че са надценили и насочвали пари в хотели, ресторанти и магазини в Тайланд, които също са били контролирани от китайски собственици. Но съдилищата оправдаха всичките 13 обвиняеми в поредица от решения, които приключиха миналата година. Сега Тайланд се стреми да съживи своята туристическа индустрия с петгодишен план, фокусиран върху привличането на посетители от висок клас чрез популяризиране на страната като дестинация за здраве и уелнес.

Тайланд също увеличава таксите. На 14 февруари кабинетът одобри план за такса от 300 бата ($8,90) на чужденците, които летят в страната, като парите са предназначени за финансиране на развитието на атракциите, както и застрахователна програма за покриване на здравни разходи за туристи, които се разболяват, докато са в страната. Това едва ли ще възпре обиколките с нула долара. Китайските предприемачи в Тайланд вероятно все още ще настояват за евтини туристически пакети, според Уирот Ситапрейзъртнанд, президент на Асоциацията на професионалните туристически гидове на Тайланд.

„Преди говорихме за това как трябва да се подобри качеството на туризма след пандемията, но познатият сценарий вероятно ще се повтори, защото почти нямахме приходи от туризъм и пътувания през последните три години“, казва Уирот. „Властите вероятно ще си затворят очите.“ 

В РЕЗЮМЕ Страни, които някога се тревожеха за зависимостта на икономиките си от големи китайски туристически групи, след години без тях, сега са нетърпеливи за завръщането им.