Животът след Covid е труден за прекроения здравен бизнес

Краят на извънредната ситуация срещу Covid в САЩ принуждава производителите на ваксини като Pfizer, Moderna да се адаптират

16:07 | 18 октомври 2023
Автор: Гери Смит
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Covid-19 промени здравната индустрия. Отслабването на пандемията я прекроява отново.

Производителите на ваксини и аптечните вериги отчитат рязък спад в броя на хората, които се ваксинират срещу Covid. Създателите на бързи тестове за домашни условия фалират. Фирмите, произвеждащи лични предпазни средства, вече затвориха.

Когато коронавирусът се появи за първи път, компаниите в сектора на здравеопазването се надпреварваха да се преконфигурират. Фармацевтичните компании, които бяха фокусирани главно върху рака и редките болести, се хвърлиха в преследването на ваксини и антивирусни средства. Производителите на медицински изделия разработиха комплекти за тестване в домашни условия и бързо увеличиха производството.

Тази трансформация сега се разпада. Pfizer Inc. – един от най-големите печеливши от бума на пандемията – в понеделник предложи един от най-драматичните признаци на обрата, намалявайки 9 милиарда долара от прогнозата си за годишни продажби поради намаляващото търсене на нейните ваксини срещу Covid и лечението с Paxlovid.

„Отслабващото търсене на ваксината и Paxlovid показва, че това наистина е преходът към постковид“, каза Макс Нисен, анализатор в Bloomberg Intelligence. „Хората ще трябва да разберат как изглежда това далеч отвъд прогнозата на Pfizer.“

Много американци оставиха пандемията зад гърба си и извънредната ситуация в областта на общественото здраве в САЩ приключи през май, но вирусът не е изчезнал напълно. Нови щамове продължават да циркулират; докато Covid хоспитализациите остават далеч под пиковите си нива, през септември те бяха най-високите от март. Все по-малко хора работят от вкъщи. Ресторантите и летищата са пълни.

Не всеки здравен бизнес, който се сблъска с внезапна промяна поради Covid, е затруднен. Все повече хора се връщат при лекарите си за рутинни прегледи и процедури, които са отлагали, когато клиниките са били претъпкани с пациенти с Covid. Това е добра новина за лекарите и за болниците.

Все пак решението на Pfizer да ограничи финансовите си насоки показва как пейзажът се е променил и ще окаже натиск върху други компании, които са се възползвали от обслужването на пациенти с Covid, да погледнат отново своите очаквания и да направят корекции. Акциите на Pfizer поскъпнаха с 3,6% в понеделник.

Също в понеделник съперникът на Pfizer Moderna Inc. препотвърди насоките си за продажби на ваксини срещу Covid за 2023 г., но каза, че е твърде рано да се прогнозира точно къде ще достигнат нивата на ваксиниране. Акциите ѝ се понижиха с 6,5%, достигайки най-ниското си ниво от ноември 2020 г.

Moderna заяви, че очаква продажби на ваксини от 6 до 8 милиарда долара тази година. В бележка до инвеститорите в понеделник анализаторът на William Blair Майлс Минтър каза, че вижда компанията да достигне долния край на този диапазон. Moderna прогнозира, че американският пазар този сезон ще бъде най-малко 50 милиона дози, но Майкъл Йи, анализатор в Jefferies, очаква да бъде по-нисък - между 35 милиона и 40 милиона.

Промяна на теглото

Неотдавна Уолстрийт беше развълнуван от потенциала за иРНК – технологията зад ваксините срещу Covid от Moderna и Pfizer. И двете компании се обзаложиха, че пробивът ще има редица приложения, а съперниците бяха подложени на натиск да направят собствени ходове в сферата на иРНК. Разказът обаче се промени, като инвеститорите наливат пари в лекарства за отслабване, които някои анализатори вече прогнозират, че ще имат широки икономически последици.

Досега тази година акциите на Pfizer са се сринали с 35%, а акциите на Moderna са се сринали с 49%. За разлика от това, акциите на Novo Nordisk A/S, производителят на лекарствата Ozempic и Wegovy, използвани за отслабване, са нараснали с 49% тази година.

Нестабилното разпространение на ваксината за този сезон направи по-трудно да се разбере колко голямо е търсенето в действителност. Аптеките в САЩ се оказаха в недостиг на новите ваксини както на Moderna, така и на Pfizer, което ги принуди да отпращат хората, които търсеха ваксините, когато за първи път станаха достъпни тази есен.

Това ощети и дрогериите. Фармацевтичният бизнес и търговията на дребно на Walgreens Boots Alliance Inc. бяха засегнати от по-ниските вноски за Covid-19. През четвъртото тримесечие Walgreens е поставила приблизително 400 000 ваксинации срещу Covid-19 в сравнение с 2,9 милиона ваксини през предходната година, казаха ръководители по време на разговор с инвеститори. Компанията отбеляза и рязък спад в търсенето на тестове за Covid.

CVS Health Corp. също се сблъска с насрещни ветрове. Нейният фармацевтичен и уелнес бизнес генерира коригиран оперативен доход от 1,4 милиарда долара през второто тримесечие, 17% по-нисък от предходната година, най-вече поради по-ниското търсене на продукти и услуги, свързани с Covid.

Изпитания за създателите на тестове

Производителите на ваксини не са единствените, които виждат спад в бизнеса, свързан с пандемията. През февруари Lucira Health Inc., публично търгуван производител на тестове за Covid у дома, подаде молба за защита от фалит по глава 11. Производителят на тестове Ellume Ltd, който получи първото разрешение в САЩ за своя комплект за тестване на Covid у дома, се срина в ликвидация през юни.

Abbott Laboratories отбеляза бърз спад в продажбите на тестове за Covid през 2022 г., спад, който принуди компанията да съкрати временните работници тази година. Очаква се Covid тестовете на Abbott да генерират продажби от едва 1,3 милиарда долара през 2023 г., според оценки на анализатори, доста под 7,7 милиарда долара тестове, натрупани през 2021 г.

За разлика от по-малките си конкуренти обаче, Abbott има други бизнеси, които могат да компенсират този спад: търсенето на медицински устройства като неговите монитори за диабет смекчи удара от намаляващите приходи, свързани с Covid.

За здравните застрахователи отслабващото влияние на Covid-19 означава, че повече хора търсят медицинска помощ. Пациентите отложиха операции и други грижи по време на пандемията, но застрахователните компании отбелязаха възстановяване тази година в ставните протези и сърдечните процедури.

През юни изпълнителен директор на UnitedHealth Group Inc. предположи, че медицинските разходи са по-високи от очакваното, което доведе до падане на акциите на здравните застрахователи. Компаниите за управлявани грижи също са изправени пред намаляващо членство в Medicaid, тъй като милиони, които се присъединиха към здравните планове на схемата по време на пандемията, сега трябва да докажат, че все още отговарят на условията за програмата. И все пак действителните резултати от застрахователите са по-добри от очакванията на инвеститорите.

За болници, хирургични центрове и производители на медицински изделия пациентите, които се връщат за повече грижи, е добре за бизнеса. Разходите за труд скочиха по време на Covid, тъй като болниците зависеха от пътуващи медицински сестри и временен медицински персонал, но този натиск намаля донякъде. Междувременно ентусиазмът на инвеститорите за виртуални грижи намаля.