Covid ограниченията в една държава се превръщат в машина за пари

Азербайджан обаче получава тласък на държавните финанси, като се придържа към ограниченията месеци след обявяването на края на глобалната пандемия

15:05 | 9 юли 2023
Автор: Зулфугар Агаев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Повечето държави нямаха търпение да премахнат ограниченията за пътуване, използвани за спиране на разпространението на коронавируса. Азербайджан обаче получава тласък на държавните финанси, като се придържа към тях месеци след обявяването на края на глобалната пандемия.

Въпреки всички сътресения в икономиката на стойност 79 милиарда долара, решението на южнокавказката нация през юни да остави сухопътните си пунктове затворени за още три месеца затваря най-големия канал, през който изтича твърда валута в момент, когато добивът на петрол в Азербайджан се движи близо до най-ниските нива от 2007 г.

Самоизолацията от неговите съседи, включително Русия и Иран, е последната останала мярка за безопасност, наложена от Азербайджан по време на пандемията, като изисквания като носенето на маски за лице отдавна са изоставени.

„Сухопътните граници са основните врати за изтичане на долари“, каза по телефона Самир Алиев, анализатор в Центъра за подкрепа на групата за икономически инициативи в Баку.

Азербайджан, някогашна спирка по Пътя на коприната на западния бряг на Каспийско море, е сред шепата държави със строги ограничения за пътуване, които все още са в сила два месеца след като Световната здравна организация обяви, че извънредната фаза на пандемията е приключила.

И повече от три години след блокирането на границата, балансът на Азербайджан никога не е изглеждал по-добре.

Държавният инвестиционен фонд, който управлява приходите на страната от петрол и природен газ, отбеляза, че активите му са нараснали до рекордно високо ниво от над 53 милиарда долара към 31 март.

Резервите на централната банка набъбнаха с една четвърт спрямо миналата година, тъй като търсенето на долари от кредиторите пресъхна на аукционите, провеждани два пъти седмично. Брутният дълг на правителството като процент от брутния вътрешен продукт се е свил най-много от десетилетия миналата година, според Международния валутен фонд.

Азербайджан също се възползва от по-високите цени на петрола и все повече се очертава като важен доставчик на природен газ за Европа, докато държавите търсят алтернативи на Русия. Преди година Европейският съюз постигна споразумение за удвояване на вноса на природен газ от Азербайджан.

Пътуването до и от Азербайджан – страна с малко над 10 милиона души – вече е възможно само по въздух, скъпо предложение в нация, където БВП на глава от населението все още е под своя пик от 2014 г.

Затворените сухопътни граници ограничават драстично международните пътувания на азерите, като посещенията в чужбина миналата година все още са с повече от 73% под нивото им през 2019 г. Сумата, похарчена от азерите в чужбина, е намаляла почти наполовина през 2022 г. спрямо последната пълна година преди пандемията през 2019 г.

Обществена безопасност

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че единственото му намерение да държи границите затворени е да защити гражданите от заразата, която е убила повече от 10 000 души според правителствени данни.

Но вече не всички са убедени. Политици и дори депутати от управляващата партия изразяват съмнение, че ограниченията са отговор на коронавируса. Към 7 юли Азербайджан отчете само осем „активни“ случая на Covid-19, като същевременно заяви две до три нови инфекции дневно.

Въпреки че правителството не каза дали има по-широки цели извън гарантирането на обществената безопасност, последствията бяха широко разпространени, тъй като регионът се примиряваше с инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Политиката на затворени врати възпря стотици хиляди азерски имигранти в Русия да се върнат у дома след избухването на войната. Стремително растящите цени на полетите означават, че мнозина избраха да останат в Русия въпреки влошаващата се икономическа ситуация и опасенията, че хората с двойно гражданство могат да бъдат мобилизирани в руската армия.

Различен път

Въпреки че Азербайджан не се е присъединил към санкциите срещу Русия и превозът на товари през сухопътните граници продължава нормално, страната не е видяла много от неочакваните печалби, изпитани от съседните Грузия и Армения. Границата на Азербайджан с главния ѝ враг Армения е затворена повече от три десетилетия заради конфликта около региона Нагорни Карабах.

Паричните преводи от Русия и пристигането на хора, бягащи от войната, допринесоха за бум, който тласна икономическия растеж над 10% в Грузия и Армения през миналата година - два пъти по-бърз от темпа на разширяване в Азербайджан - и превърна техните валути в едни от най-добре представящите се в света.

Азербайджанският манат е фиксиран към долара от 2017 г. и икономическият растеж е близо до нула през първите пет месеца на тази година.

Броят на руските граждани, посетили Азербайджан миналата година, е намалял с 52% спрямо 2019 г., според официални данни, в сравнение със само 1% спад на турските посещения.

Въздействието беше също толкова силно на иранската граница, най-дългата на Азербайджан след границата му с Армения. Въпреки че Иран едностранно премахна визовия режим с Азербайджан преди повече от десетилетие, правителството в Баку - близък съюзник на Израел - никога не отговори реципрочно, опасявайки се от намеренията на Ислямската република.

Решението на азерското правителство да затегне визовите разпоредби с Иран за кратко подхрани оптимизма, че границите ще се отворят отново от юли.

„Затворените граници причиняват много трудности в ежедневието на хората и правителството ще трябва да ги отвори отново в близко бъдеще“, каза Вахид Ахмедов, виден член на парламента.