Фалшиво кредитиране заради Covid коства на Великобритания 1,4 млрд. паунда (за сега)

Банките вече са получили 8,5 млрд. паунда за заеми, които не са изплатени, въпреки че повечето кредитирани предприятия са изплатили дълговете си или плащат по график

18:09 | 29 ноември 2023
Автор: Айша С Гани
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Обединеното кралство е изплатило 1,41 млрд. паунда (1,8 млрд. долара) на кредитори, отпуснали заеми за малкия бизнес по време на пандемията Covid-19, за които сега се подозира, че са фалшифицирани.

Това е скок в сравнение с общата сума от 640 млн. паунда, възстановена до края на 2022 г., тъй като банките, участвали в гарантираните от държавата програми за спешна подкрепа преди три години, обработват заеми на обща стойност 77 млрд. паунда. 

Правителството заяви във вторник, че повечето предприятия са изплатили или плащат по график, въпреки че банките вече са получили 8,5 млрд. паунда за заеми, които не са изплатени. Законодателите разкритикуваха правителството за бързото разгръщане на подкрепата, без да се отчитат разходите за данъкоплатците.

Повечето от проблемите са свързани със заеми, отпуснати на малки фирми по схемата за отпускане на заеми "Bounce Back". По данни на правителството в рамките на програмата банките са сигнализирали за 3,75% от заемите по стойност като предполагаеми измами. 


Covid заеми. Британските банки са отпуснали милиарди заеми на МСП

Barclays Plc, най-големият кредитор в програмата, заяви, че над 6% от неговите кредити вече се считат за възможни измами, в сравнение с 2,3% по-рано през годината. Starling Bank, която е отпуснала 1,6 млрд. паунда по BBLS, също е отбелязала 6%, или около 97 млн. паунда, от изтеглените от нея заеми като потенциална измама. 

"Starling заема силна и активна позиция по отношение на BBLS, за да защити парите на данъкоплатците, както и да подкрепи нашите клиенти, за да им помогне да изплатят заемите си", се казва в изявление на банката. "Нашето кредитиране спаси хиляди компании. То до голяма степен подкрепи отговарящи на условията микропредприятия с един директор, много от които бяха сравнително млади фирми."

Barclays не отговори на исканията за коментар. 

Схемата за кредитиране на прекъсването на бизнеса "Coronavirus", насочена към по-големи компании, показва много по-ниски нива на съмнения за измами. Само за 50 млн. паунда от програмата на стойност 25,8 млрд. паунда са подадени сигнали.