Великобритания планира увеличение на данъците заради неочакван ръст на публичните заеми

Обединеното кралство ще бъде наказано от финансовите пазари, ако не пристъпи към повишаване на данъците и намаляване на разходите, каза премиерът

20:35 | 15 ноември 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Британският финансов министър Джеръми Хънт планира голям пакет от съкращения на разходите и увеличение на данъците, който ще обяви в изявление в четвъртък, след като беше предупреден, че публичните заеми на Обединеното кралство ще бъдат с около 70 млрд. паунда по-големи от очакваното.

Според британския фискален надзор по-лошите икономически перспективи ще увеличат държавните заеми с близо 100 млрд. паунда през 2026-27 г. В прогнозите си от март британският фискален надзор беше изчислил бюджетен дефицит от едва 31,6 млрд. паунда за тази годин, припомня Financial Times.

Хънт призна необходимостта от предприемане на действия след получаването на ужасяващата прогноза на Надзора. "Ще станем свидетели на това, че всички ще плащат повече данъци. Ще станем свидетели на съкращения на разходите", заяви той.

Министър-председателят Риши Сунак заяви, че Обединеното кралство ще бъде наказано от финансовите пазари, ако не пристъпи към повишаване на данъците и намаляване на разходите, за да оправи публичните финанси.

Катастрофалният "мини" бюджет на Лиз Тръс през септември отприщи сътресения на пазарите, включително рязко покачване на разходите по държавните заеми, и завърши с нейната оставка като министър-председател.

Сунак, който говори пред репортери на път за срещата на върха на Г-20 в Индонезия, заяви: "Финансовите условия в Обединеното кралство очевидно се стабилизираха, но те се стабилизираха, защото хората очакват от правителството да вземе решения, които ще поставят публичните ни финанси на устойчива траектория, а работата на правителството е да изпълни това."

Приблизително половината от увеличението на заемите със 70 млрд. паунда се дължи на по-високите очаквани разходи за обслужване на държавния дълг, а останалата част идва от по-слабите перспективи за икономически растеж, които засягат данъчните приходи, и инфлацията, която увеличава разходите за социални помощи и държавни пенсии.

Влошаването на основните публични финанси, прогнозирано от британския фискален надзор, е значително по-голямо от това, изчислено от мозъчни тръстове като Institute for Fiscal Studies и Resolution Foundation, и е в основата на търсенето на мерки от страна на Министерството на финансите за възстановяване на държавната хазна.

Това вероятно ще доведе до увеличаване на данъците и съкращаване на разходите, които след пет години ще достигнат 55-60 млрд. паунда годишно, което ще е достатъчно, за да се гарантира, че дълговото бреме на Обединеното кралство ще намалее през 2027-28 г.

Хънт ще се съсредоточи върху ограничаването на нарастването на ежедневните разходи за обществени услуги.

Задържането на тези разходи без промяна в реално изражение ще спести около 27 млрд. паунда годишно до 2027-28 г., според изчисления на Financial Times.

Междувременно Хънт възнамерява да замрази многогодишни облекчения и прагове в данъчната система, за да осигури повече приходи.

Той се стреми към знаково увеличение на данъците за по-богатите хора, за да покаже, че тези с най-големи възможности плащат най-много.

Очаква се прагът за най-високата ставка на данъка върху доходите  да падне от 150 000 на 125 000 паунда. Годишното облекчение за данък върху капиталовите печалби в размер на 12 300 британски лири вероятно ще бъде намалено наполовина.

Хънт заяви, че в четвъртък ще изложи новия план на правителството за подпомагане на домакинствата с нарастващите сметки за енергия от април.

Понастоящем правителството ограничава сметките за електричество и газ за всички домакинства вследствие на рязкото покачване на цените на едро на енергията, но се очаква в бъдеще помощта да бъде насочена към пенсионерите и уязвимите групи.

Длъжностни лица заявиха, че цялостната фискална позиция на правителството в момент, когато икономиката на Обединеното кралство навлиза в рецесия, е "невероятно благоприятна" за домакинствата чрез помощта за сметките за енергия, но най-важното е да се помогне на Английската централна банка да ограничи инфлацията.

Сунак предположи, че като се съсредоточи върху стабилизирането на публичните финанси сега, правителството в крайна сметка ще може да намали данъците и да увеличи разходите за публични услуги.

"Така с течение на времето ще можем да намалим данъците на хората и да подкрепим обществените услуги", каза той.

Тони Данкър, ръководител на работодателската организация CBI, заяви, че ако в пакета липсват мерки в подкрепа на растежа, то има риск корпоративна Великобритания да изпадне в "зимен сън" и да ограничи бизнес инвестициите.