Сунак предупреди за огромни предизвикателства пред Великобритания

Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг

11:17 | 25 октомври 2022
Обновен: 12:23 | 25 октомври 2022
Преводач: Силвия Грозева

Бъдещият британски премиер предупреждава, че Великобритания е изправена пред огромно икономическо предизвикателство и призовава за единство и предупреждава консерваторите за препятствията като двуцифрена инфлация, ръст на лихвите и ипотеките. Сунак ще заеме поста по-късно във вторник след визита при крал Чарлз.

"Няма съмнение, че сме изправени пред дълбоки икономически предизвикателства. Сега ни е нужда стабилност и единство. Обещавам да ви служа почтено и скромно и да работя ден след ден за британския народ", каза Сунак.

Министърът на финансите Джанет Йелън предупреди, че стресът в глобалната икономика и пазари може да внесе смут в американската финансова система. Йелън каза, че светът е изправен пред опасна и волатилна среда и рисковете за финансовата стабилност може да се осъществят. Тя каза, че банките са добре капитализирани и са в добра форма.

Съд в Иран обяви за виновни и 315 души, арестувани за участие в протестите срещу правителството, предизвикани от смъртта на млада жена, арестувана от полицията, които продължават шеста седмица. Държавните медии съобщават, че четирима са обвинени в агресия, което може да доведе до смъртна присъда.

Централната банка на Виетнам изненада с второ поредно повишение на лихвите от 100 базисни пункта в опит за подкрепя на слабия донг. Решението бе взето седмица след като банката разшири диапазона на търговия на донга след рекорден спад. Властите обещават да се намесят на валутните пазари в отговор на търсенето на долари от банките и да стабилизират пазарите.