Великобритания с историческа стъпка - прекратяване на стимулите за 838 млрд. паунда

Английската централна банка ще продаде активи, натрупани по време на 13-годишната програма за стимулиране

19:15 | 1 ноември 2022
Автор: Грег Ричи
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Английската централна банка ще се превърне в първата голяма централна банка, която ще продаде активите, натрупани по време на 13-годишната програма за стимулиране, превръщайки се в тест за това колко бързо пазарите могат да се откажат от политиките на лесните пари.

Централната банка на Обединеното кралство, която допреди няколко седмици купуваше златни облигации, за да успокои напрежението на пазара, планира да проведе търг за първите 750 млн. паунда в ценни книжа с кратък матуритет, които желае да разтовари. Резултатите от операцията се очакват по-късно днес.

Целта на този ход е да се отмени програмата за количествени улеснения, която помогна за подкрепа на икономиката по време на световната финансова криза и пандемията. В рамките на програмата Английската централна банка изкупуваше облигации на финансовите пазари, за да понижи лихвените проценти до почти нулеви нива, надявайки се, че по-лесните пари ще вдъхнат доверие на инвеститорите и ще помогнат за стимулиране на растежа.

Макар че количествените улеснения задържаха пазарните лихвени проценти, управителят Андрю Бейли се надява, че обратното им действие, наречено количествено затягане, може да протече на заден план и да остави фокуса върху референтния лихвен процент по кредитите на Английската централна банка като основен инструмент за управление на паричната политика.

"Затягането на паричната политика чрез канала на лихвените проценти е изпитано", заяви Пол Холингсуърт, главен европейски икономист в BNP Paribas. "С използването на количествено регулиране централните банки навлизат в неизследвани води - рисковете от непредвидени последици очевидно са по-големи."

BOE Historic
Количествено затягане. Английската централна банка предлага да продаде облигации за около 40 млрд. паунда през първите 12 месеца

Аукционът във вторник бележи още една голяма стъпка към доближаване на политиката на Английската централна банка до настройките, които преобладаваха преди шока от 2008-2009 г., въпреки че според Бейли балансът няма да се свие до размера си отпреди финансовата криза. 

Гуверньорът и колегите му са обезпокоени от факта, че инфлацията е скочила до 40-годишния си връх от 10,1%, което е повече от пет пъти над целта им от 2%. От декември насам те повишиха основния лихвен процент на Английската централна банка седем пъти и се очаква в четвъртък да направят най-голямото увеличение от 33 години насам. Това би довело до достигане на основния лихвен процент от 3%, което е най-високото му ниво от края на 2008 г., точно преди началото на програмата за количествени улеснения.

Централната банка започна да съкращава средствата си за закупуване на активи през февруари, когато се съгласи да позволи на облигациите, държани във фонда, чийто падеж настъпва, да се изтеглят от баланса, вместо да бъдат заменяни. Макар че Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка също имат програми за количествени улеснения, нито една от тях все още не е започнала активни продажби. 

"Очакваме Английската централна банка да действа предпазливо", заяви Даниела Ръсел, ръководител на отдела за лихвена стратегия за Обединеното кралство в HSBC. "Поради това тя би могла да подкрепи по-плитък темп на затягане оттук нататък и по този начин да даде допълнителен бичи импулс на златните облигации."

BOE Historic
Историческо свиване. Британците са подложени на натиск от нарастващата инфлация и лихвените проценти

Разрешаването на провеждането на аукциона е знак за увереност, че пазарите са достатъчно спокойни, за да поемат допълнителните облигации. Бейли винаги е казвал, че продажбите могат да бъдат прекъснати в периоди на сътресения. Стартът във вторник беше отложен от 3 октомври, за да се даде възможност на пазара да се отърси от сътресенията преди няколко седмици по време на свиването на пазара на облигации с по-дълъг срок, които засега са изключени от продажбите на Английската централна банка.

Инвеститорите изхвърлиха златните облигации и паунда, след като тогавашният министър-председател Лиз Тръс изложи програма за дълбоко намаляване на данъците, финансирана с допълнителни заеми. Този епизод допринесе за решението на Тръс да подаде оставка и да предаде властта на Риши Сунак, който бързо отмени плана.

Продажбите идват в деликатен момент за Министерството на финансите и Английската централна банка. От инвеститорите вече се иска да поемат рекордните емисии на Службата за управление на дълга и бързо нарастващия дефицит. При сегашните тенденции бюджетният дефицит на правителството за 2022-23 г. като цяло може да достигне до 170 млрд. паунда, което е почти два пъти повече от 99 млрд. паунда, прогнозирани от Службата за бюджетна отговорност през март.

Английската централна банка също така продава облигации на по-ниски цени, отколкото са били купени, което я принуждава да реализира загуби. Тя прехвърля тези задължения на Министерството на финансите, което през тази финансова година трябва да преведе над 11 млрд. паунда (12,4 млрд. долара) на Английската централна банка, за да покрие прогнозираните загуби.

BOE Historic
От печалба към загуба

"Началото на активните продажби през тази седмица трябва да фокусира вниманието на инвеститорите върху потенциалните разходи за количествено улеснение, които в крайна сметка допринасят за и без това високия брой на предлаганите съкровищни облигации", заяви Имоджен Бахра, ръководител на отдела за лихвена стратегия в Обединеното кралство в NatWest Markets, която очаква доходността по 10-годишните облигации да нарасне до 4,3% от около 3,5% в момента. "Пазарите не бива да надценяват влиянието на обратния завой на фискалната политика върху перспективите за предлагането".

За Бейли намаляването на размера на баланса на Английската централна банка е част от усилията да се подготви за друга възможна криза. В статия на Bloomberg Opinion през юни 2020 г. той заяви, че прекомерно големите резерви на централната банка "могат да ограничат възможностите за маневриране при бъдещи извънредни ситуации", и заключи, че "може би е по-добре първо да се обмисли коригиране на нивото на резервите, без да се чака трайно повишаване на лихвените проценти".

Английската централна банка координира с правителството кои облигации да продаде и кога. От продажбата във вторник е изключена златна облигация с падеж през 2029 г., тъй като тя наскоро беше продадена на търг от Министерството на финансите.

BOE Historic
От инвеститорите се иска да поемат огромно количество държавен дълг

Ръководителят на управлението на държавните ценни книжа Робърт Стимън призна, че продажбите на Английската централна банка ще допринесат за по-висока волатилност на пазара. 

"Въпреки че ударът върху доверието и очакванията за растеж от фискалния обрат на канцлера оправдава известен спад в очакванията за дългосрочната доходност, ние смятаме, че той е прекален при несигурно крайно търсене", заяви Хауърд Кънингам, портфолио мениджър в Newton Investment Management.

Той посочва прогнозата на Службата за управление на дълга за рекордното предлагане, след като се вземат предвид продажбите на Британската централна банка, като причина за късата си позиция по гилтовете.

Един от въпросите, на които банката не е отговорила, е как ще се отърве от дългосрочните и обвързаните с инфлацията книжа, които наскоро закупи в рамките на временната си операция за стабилизиране на финансовите условия. Те се държат в отделен портфейл от основния инструмент на централната банка за продажба на златни облигации. На 20 октомври Английската централна банка заяви, че ще очертае подхода си към прекратяването на по-скорошните покупки "отделно в подходящ момент". 

"Едва след като банката намали наличностите си от временната си програма, смятаме, че ще започне да продава дълги златни облигации от наличностите си в механизма за закупуване на активи", каза Мегум Мухич, анализатор в RBC Capital Markets. "Не предвиждаме Английската централна банка да иска ненужно да увеличи нетното дълго предлагане, което предстои да се появи през следващата година, и да увеличи рисковете от повторение на кризата с пенсионните обезпечения отпреди няколко седмици."