Стабилизирането на политиката във Великобритания няма да направи зимата по-топла

Върху плещите на Риши Сунак пада голямата тежест на възстановяването на британската икономика

18:22 | 25 октомври 2022
Автор: Маркъс Ашуърт
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Чувството за нормализиране започва да се прокрадва отново на политическите етажи във Великобритания, след като бившият финансов министър в кабинета на Борис Джонсън, Риши Сунак, беше избран за нов министър-председател. Но мащабът на финансовите проблеми, с които той трябва да се справи, остава огромен. Това, което правителството ще предприеме по-нататък на фискалния фронт, ще определи колко по-агресивно трябва да подходи Английската централна банка (АЦБ) по отношение на лихвите – и какви ще са щетите за бизнеса и за потребителите през предстоящата зима, пише Маркъс Ашуърт за Bloomberg.

Избирането на Сунак беше приветствано от финансовите пазари като обещаващо политическа стабилност, след като катастрофалният опит на предшественика му, Лиз Тръс, към растеж чрез нефинансирани данъчни облекчения срина паунда и доведе до скок в доходността по британските държавните облигации през последния месец. 

Доходността по

Доходността по британските облигации започна да се понижава. Графика: Bloomberg 

Сега доходността по облигациите може и да е около два пъти по-висока от тази в началото на годината, но пазарите във Великобритания вече не изглеждат така нежелани в сравнение със САЩ и Европа.

След промените в правителството трейдърите понижиха очакванията си относно лихвените повишения на АЦБ. Коментарите на заместник-управителя на регулатора Бен Броудбент от миналата седмица относно това „дали официалните лихвени проценти трябва да се повишат с точно толкова, колкото са цените в момента на финансовите пазари“, помогнаха за смекчаване на спекулациите относно пика при лихвите, подкрепени от неговия анализ, че референтна лихва от 5% може да изтрие до 5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Великобритания.

Очаква се

Очаква се АЦБ да повиши лихвите с 0,75% на следващото си заседание. Графика: Bloomberg 

Неотдавнашните сътресения подкопаха икономиката на Обединеното кралство. Цифрите, публикувани в понеделник, показаха, че индексът на S&P Global на мениджърите по поръчките PMI за Великобритания е спаднал през октомври до 47,2 пункта. Очаква се нещата да се влошат, като индексът на новите поръчки при производителите пада до 38,6 пункта. Bloomberg Economics очаква икономиката на страната да се свие през тази година с 1,5% заради шестте седмици на управление на Лиз Тръс и след това ново понижение от 1,4% през 2023 г.

Освен това остава една дупка в размер на 30 млрд. паунда в бюджета на правителството, която Службата за бюджетна отговорност ще иска да види затворена. Новите планове в това отношение се очаква да бъдат представени на 31 октомври от настоящия финансов министър Джеръми Хънт, който се стреми да засили фискалната коректност на правителството. През следващите месеци администрацията на Сунак трябва да изясни какво ще замени тавана при цените на енергията, който Тръс въведе и който се очаква да остане в сила до април.

Сунак показа известна изобретателност като финансов министър, както със схемата си за отпуск по време на пандемия, така и с подкрепата си за ресторантите след коронавирусните блокировки. Тази креативност, заедно с непоколебимата си решителност и малко или много късмет ще бъде от съществено значение за възстановяване от самонараняванията, които Великобритания изтърпя по времето под управлението на Лиз Тръс.