Германската коалиция е наказана при повторение на изборите в Берлин

Според предварителните резултати, получени в началото на понеделник, социалдемократите на канцлера Олаф Шолц и партньорите му от Зелените и Свободните демократи са загубили позиции в сравнение с 2021 г.

11:09 | 12 февруари 2024
Автор: Лейн Роджърс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Трите партии от непопулярната управляваща коалиция в Германия претърпяха загуби на частичното повторение на федералните избори през 2021 г. в Берлин в неделя, продължавайки национална тенденция, която вероятно ще се повтори на четири ключови вота тази година.

Миналата година най-висшият съд на Германия разпореди повторение на вота в около една пета от избирателните райони на столицата поради нередности в процеса на гласуване.

Според предварителните резултати, получени в началото на понеделник, социалдемократите на канцлера Олаф Шолц и партньорите му от Зелените и Свободните демократи са загубили позиции в сравнение с 2021 г., докато консервативните християндемократи и крайнодясната Алтернатива за Германия са спечелили.

Балансът на силите в долната камара на парламента, или Бундестага, не беше засегнат, въпреки че Свободните демократи на министъра на финансите Кристиан Линднер загубиха едно от своите 92 места.

През последните месеци националният рейтинг на правителството на Шолц се срина до рекордно ниски нива, а основните опозиционни консервативни партии ХДС/ХСС и „Алтернатива за Германия“ (AfD) се издигнаха съответно на първо и второ място.


Партиите от коалицията на Шолц губят подкрепа/Консервативните ХДС/ХСС и "Алтернатива за Германия" получават най-много подкрепа

Линднер и неговата СвДП са подложени на особен натиск, тъй като подкрепата за про-бизнес партията е спаднала до 4% в повечето проучвания. Това я излага на опасността да не достигне прага от 5% за влизане в парламента на следващите парламентарни избори, които ще се проведат през есента на 2025 г.

Очаква се управляващата коалиция да остане на власт дотогава, но вероятно ще бъде наказана от гласоподавателите както на изборите за Европейски парламент през юни, така и на трите регионални вота през септември в Източна Германия, където антиимигрантската AfD е най-популярната партия.

По време на парламентарните избори през 2021 г. много хора стояха на опашка с часове в Берлин, а някои избирателни секции останаха отворени дълго след като телевизионните оператори започнаха да излъчват прогнози за резултатите.

Липсващи или неправилно попълнени бюлетини за гласуване доведоха до забавяния, а в същия ден се проведе берлинският маратон, което затрудни придвижването из града.