Масови протести в Германия срещу AfD

Оливер Круг, Bloomberg Берлин

13:05 | 22 януари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Стотици хиляди демонстранти излязоха по улиците в Германия през уикенда на протест срещу засилването на крайнодесния екстремизъм и популярността на антиимигрантската партия AfD. Сега включваме Оливер Круг от Bloomberg на живо от Берлин.

Искрата, която подпали напрежението беше срещата преди 2 седмици, през ноември. Разбрахме, че на нея са присъствали висши членове на AfD, както и на CDU. Обсъждан е бил план за връщане на мигранти от Германия. Терминът, който е бил използван е бил „ре-миграция“. Какво е това?

Депортиране на легални имигранти. Преместване на хора, които имат законен имиграционен статут от Германия. Дори на хора с германско гражданство, които не са били – цитирам – достатъчно асимилирани.

Трябва да кажем, че AfD каза, че участниците в тази среща са подали оставка. Но в Германия стана ясно, че се носи ехото на едни от най-мрачните периоди от историята й. Годините на националсоциализма.

И хората излязоха по улиците.

Едно от буретата барут гръмна, предвид колко е популярна AfD. А държат имат 23% от избирателите в страната.

За мнозина в Германия това е заплаха за демокрацията, така го наричат.

Те не виждат място за крайната десница на основната политическа сцена.

Но какво постигнаха протестите? Едва ли ще променят мнението на хората, които вече познават табутата около избора на крайнодесните като AfD.

Обсъжда се забраняване на AfD, за което има клауза в Конституцията, в случай, че една партия е заплаха за демокрацията. Но ако не е, както ще кажат от AfD, че може да забранявате ей така разни партии, това ще позволи напрежението да пусне още по-дълбоки корени в Германия.

Защо AfD изобщо има такава голяма подкрепа?

За това има много фактори. Един от тях, който за нас е в основата е позицията им по имиграционните въпроси.

Имиграцията е проблем в Германия и все повече се пренебрегва на основната политическа сцена. Дори Шолц каза, че трябва да се спре незаконната имиграция. Че трябва да бъдат връщани по-бързо хората, които са влезли незаконно. Че трябва да се отнасят по-строго с кандидатите за убежище.

От друга страна е икономическата ситуация. Хората се чувстват уязвими. Ако им спрете субсидиите за дизела и всичко останало за германските граждани, защо тогава да се дават толкова пари за не-германците?

Третата страна – за която миналата седмица чух много по улиците на протестите на фермерите, е протестният вот. Не става дума специално за AfD, а за това, че много хора в Германия не вярва, че основните партии ги чуват и могат да им помогнат. Политическият естаблишмънт, който до момента само пренебрегва AfD, но с 23% от вота, това повече не може да продължава така.