„Алтернатива за Германия" губи подкрепа заради призивите за „ремиграция“

Проучване на Insa за вестник Bild, публикувано във вторник, показа, че подкрепата за „Алтернатива за Германия“ е спаднала до 21,5% от 23% през предходната седмица

19:40 | 23 януари 2024
Автор: Иън Роджърс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ (AfD) загуби позиции в две нови проучвания на общественото мнение, което предполага, че неотдавнашните демонстрации в цялата страна срещу антиимигрантската група може да повлияят на изборните нагласи.

Стотици хиляди протестиращи излязоха по улиците през уикенда след доклад за среща, на която са присъствали служители на „Алтернатива за Германия“ и на която е била обсъждана подобна на нацистката схема за „ремиграция“. Според доклада на ноемврийската среща в хотел близо до Потсдам са присъствали и членове на основните опозиционни консерватори.

Проучване на Insa за вестник Bild, публикувано във вторник, показа, че подкрепата за „Алтернатива за Германия“ е спаднала до 21,5% от 23% през предходната седмица. Тя остава на второ място след консервативния алианс ХДС/ХСС, чийто дял е намалял с половин процентен пункт до 30,5%, според проучването, проведено от 19 до 22 януари сред 2 006 граждани.

Отделно проучване на Forsa от 16 до 22 януари, проведено сред 2503 души за медийната група RTL/ntv, показва спад от два пункта за AfD до 20%, а за ХДС/ХСС процентът остава непроменен – 31%.

Bild съобщи, че AfD е претърпяла най-големия си седмичен спад от почти две години насам, а ръководителят на Insa Херман Бинкерт заяви пред вестника, че демонстрациите срещу партията се подкрепят от 37% от населението и „имат ефект“

В същото време управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц не се радваше на особена подкрепа. Подкрепата за трите партии от неговия алианс - социалдемократите, зелените и свободните демократи - остана на ниво от 31%, което е с над 20 пункта под общия им резултат на парламентарните избори през 2021 г.

В публикация във вторник в профила на AfD в социалната мрежа X партията заяви, че „скандалът“ около доклада за „ремиграцията“ и масовите протести имат за цел да отвлекат вниманието от „истинските проблеми на страната“. Той обвини политиците и водещите медии, че преследват „просто запазване на властта“.

Във вторник главният изпълнителен директор на Deutsche Bank AG Кристиан Севинг се присъедини към други високопоставени представители на германския бизнес, които изразиха загриженост относно потенциалното въздействие, което възходът на AfD може да окаже върху инвестициите, идващи в най-голямата европейска икономика.

Не вярвам, че дясноекстремистките тенденции под каквато и да е форма са добри за страната, за общото ни благосъстояние“, цитира думите на Севинг телевизионният канал Welt.

Министърът на финансите Кристиан Линднер, председател на подкрепящата бизнеса Свободна демократическа партия, предложи във вторник, че начинът за справяне с AfD, която има особено силна подкрепа в бившите комунистически източни региони, е да се „дадат отговори на въпросите, поставени“ от тези, които подкрепят партията.

Те са свързани по-специално с въпроси като „миграцията, бюрокрацията, въпроса как да се справим със селските райони и свободата на личния живот“, коментира Линднер пред Welt.