Дори Олаф Шолц призна, че правителството на Германия е в беда

Критиците и дори членовете на партията му се притесняват, че Шолц и близкото му обкръжение нямат план за промяна на ситуацията.

14:00 | 5 февруари 2024
Обновен: 14:26 | 5 февруари 2024
Автор: Арне Делфс ,Майкъл Нинабер
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Олаф Шолц не е известен с проявите на съмнение в себе си. Затова цялата нация обърна внимание, когато германският канцлер за първи път изрази мнение, че нещата не вървят по план. На въпрос за недоволството, обхванало неговата трипартийна коалиция, Шолц заяви пред седмичника Die Zeit: „Като канцлер аз нося отговорност за правителството. Така че би било абсурдно да се твърди, че нямам нищо общо с това.

Репортерите попитаха дали това е форма на самокритика, на което канцлерът отговори с „да“, шокирайки германските граждани, които не очакват той да изрази съмнение в себе си.

Въпреки затруднената икономика, предизвиканата от самия него бюджетна криза и заплахата за изборите от страна на крайната десница, социалдемократът дълго време се представяше като лидер, който държи всичко под контрол.

Първата му реакция, след като германският върховен съд обяви бюджета му за противоконституционен, беше да настоява процесът около изпълнението на задълженията на правителството да си продължат, както обикновено.

Миналата седмица Германия зае твърда позиция по отношение на пречките на Унгария пред пакета от помощи, който държавите от Европейския съюз искаха да приемат за Украйна, и с малко помощ от колегите си лидери накара министър-председателя Виктор Орбан да отстъпи. Победата в Брюксел ще бъде последвана от посещение във Вашингтон тази седмица - за трети път президентът на САЩ Джо Байдън приема Шолц, откакто той бе избран преди две години и половина.

„Членовете на обществото трябва да могат да си разказват история за това как всичко може да се подобри“, казва Шолц на уебсайта си, цитирайки американския философ Ричард Рорти.

Икономиката е едно от нещата, които пречат на останалата част от страната да повярва в това. Критиците и дори членовете на партията му се притесняват, че Шолц и близкото му обкръжение нямат план за промяна на ситуацията.

По време на поредица от кризи германските правителства свикнаха да се освобождават от собствените си бюджетни правила. Сега кризата е в това, че няма такива - поне не официално - и така, наказано от решението на Върховния съд, правителството трябва да спазва обичайните строги ограничения за финансиране чрез дълг. Това доведе до връщане на средства, което разгневи всички - от фермерите до предприятията, които се опитват да използват чиста енергия.

Просто вече нямаме пари“, заяви миналата седмица Карстен Шнайдер, депутат от Германска социалдемократическа партия (SPD) на Шолц.

Членовете на партията на Шолц имат свои собствени мотиви за мрачното настроение. Ерозията на властта на канцлера тревожи депутатите от неговата парламентарна група на социалдемократите. За тях сривът в социологическите проучвания изисква сериозен обрат преди федералните избори през 2025 г. Тяхната партия се нарежда на трето място с 14% в проучванията.

Някои колеги очакват дебатите за лидерството на Шолц да достигнат трескава фаза след септември, когато крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ ще заеме първо място на три регионални избори.

В провинция Тюрингия социологическите проучвания сочат, че Германската социалдемократическа партия може дори да не успее да премине петпроцентната бариера - което означава, че ще бъде изхвърлена от регионалния парламент.

Канцлерът трябва да „намери изход от тази фатална низходяща динамика, вместо да продължава да работи в режим, в който никой вече не си вярва“, заяви пред медията RND Филип Тюмер, ръководител на младежкото крило на Германската социалдемократическа партия и един от най-гласовитите вътрешни критици на Шолц.

Олаф Шолц говори по време на дебата за федералния бюджет на 31 януари. Фотограф: Шон Галъп/Getty Images

В първата си парламентарна реч за тази година, в сряда, Шолц поне успя отново да сплоти Германската социалдемократическа партия зад себе си с остри нападки срещу лидера на консервативната опозиция Фридрих Мерц.

„Какво всъщност има общо вашата политическа програма с бъдещето на Германия? Икономическа експертиза: Нулева. Това е истината. Никакви перспективи за Германия. Никаква индустриална перспектива. Никакви перспективи за работни места“, разкритикува Шолц Мерц.

Пред интервюиращите от Die Zeit Шолц отбеляза, че има съмнения в себе си, но на въпроса дали е мислил да се откаже - отговорът е „не“.