Нарастващите затруднения в Германия са сигнал за още много предстоящи трудности

След като икономиката се сви през последното тримесечие на миналата година, оптимистичните ранни проучвания за 2024 г. показват, че предстои период на малко забавяне

15:47 | 8 февруари 2024
Обновен: 15:58 | 8 февруари 2024
Автор: Ниъл Каланан,Хелейн Дюрант,Либи Чери
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Кредитните инвеститори залагат, че икономиката на Германия е в нещо повече от временно отклонение.

Икономическата стагнация, проблемите с недвижимите имоти и най-високият процент на затруднения на компаниите в Европа накараха облигационерите да изискват по-високи корпоративни спредове от германските фирми, отколкото в по-голямата част от еврозоната. Това е тенденция, която се задълбочава след инвазията на Русия в Украйна, която доведе до скок на цените на електроенергията за енергоемките производители в страната.

Лошите новини продължават да се трупат. След като икономиката се сви през последното тримесечие на миналата година, оптимистичните ранни проучвания за 2024 г. показват, че предстои период на малко забавяне.

Търсенето от страна на кредитополучателите на инвестиции в машини, заводи и технологии е намаляло, което създава риск от забавяне на вътрешния растеж в по-дългосрочен план, тъй като компаниите се фокусират върху преодоляването на настоящата борба. Сега нараства и загрижеността за експозицията на някои кредитори към разклатения пазар на корпоративни недвижими имоти в САЩ.

"Германия наистина е в беда", казва Брайън Мангвиро, мениджър на фонд в Barings. "Всички големи производствени икономики се забавят, но в Германия това се усложнява от по-високите разходи за енергия. Има и предизвикателства в автомобилния сектор, където конкуренцията идва от Китай."


Кредитните инвеститори постепенно наказват германските фирми/ Спредът при европейските корпорации се е увеличил след началото на войната в Украйна

По време на Световния икономически форум в Давос миналия месец настроението за Германия сред ръководителите далеч не беше оптимистично. Според тях най-голямата икономика в Европа е загубила репутацията си на стабилна страна и е изправена пред период на борба, тъй като с напредването на технологиите се засилва конкуренцията във всички области - от машиностроенето до автомобилите, включително електромобилите.

"Икономическите перспективи на страната остават мрачни", според европейския индекс на затрудненията на Weil, който се позовава на застоя в рентабилността и натиска върху ликвидността.

Скокът на лихвените проценти през последните две години задълбочи проблемите, разкривайки проблемите най-вече на пазара на недвижими имоти. Кредиторът Deutsche Pfandbriefbank AG заяви в сряда, че е увеличил провизиите за кредитни загуби, като отбеляза "трайната слабост" в областта на недвижимите имоти.

Миналия месец над 13,6 млрд. долара от заеми и облигации, издадени от компании в страната, са били проблемни, което е 13 пъти повече от нивото в Италия, сочат данни, събрани от Bloomberg News. Това сочи към по-широк проблем, като в момента около 15% от компаниите в Германия са в затруднено положение, което е най-високият процент в Европа, според доклад на консултантската компания Alvarez & Marsal.

"Проблемите се разпространяват и в други сектори", освен в сектора на недвижимите имоти, строителството и търговията на дребно, които бяха засегнати от инфлацията и нарастващите разходи по заемите, каза Кристиан Ебнер, управляващ директор в консултантския екип по финансово преструктуриране. "Производството започва да бъде засегнато", а автомобилостроенето "ще продължи да бъде проблемно дете".


Германия е начело на класацията за корпоративни затруднения

Несигурното политическо бъдеще на Германия също оказва влияние върху страната. Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank AG Кристиан Севинг заяви, че загрижеността за възхода на крайнодясната партия Алтернатива за Германия (AfD) допринася за намаляването на инвестициите. Министърът на финансите Кристиан Линднер направи подобни забележки тази седмица.

"AfD е риск за местоположението", заяви Линднер в понеделник. "Това е партия, която поставя под въпрос основния консенсус на нашата страна, а именно европейската интеграция."

Възползване от предимствата

Някои виждат възможност да се възползват от проблемите. Според банкери и консултанти, присъстващи в Давос, фирмите за дялово инвестиране са привлечени от Германия поради възникващия стрес и се стремят да купуват семейни предприятия на ниска цена и да стимулират оперативни подобрения.

Рецесията в промишлеността означава, че има "възможност да се отпускат тези заеми с висок лихвен процент или да се купуват компании, които са с доста голям ливъридж, при който се инжектира собствен капитал", заяви Виктор Холса, основател и главен инвестиционен директор в Strategic Value Partners, в интервю за телевизия Bloomberg. "Тази съвкупност от възможности наистина виждаме."

Директни кредитори като Ares Management Corp. и Blackstone Inc. отвориха офиси във Франкфурт и активно търсят възможности за отпускане на заеми на германски предприятия, включително за финансиране на изкупувания от частни инвеститори.

Сред целите на сделките е компанията за измерване Techem GmbH, но някои са изненадани от лошото качество на някои от компаниите, които искат да вземат заем. Миналата година заемодателите поеха редица германски предприятия, които не бяха изпълнили условията на договорите за заем.

Продавачите на къси позиции също се опитват да се възползват от това, като са заложили 5,7 млрд. евро срещу компаниите в страната. Най-големият залог се държи от Qube Research & Technologies Ltd., която къса Deutsche Bank AG, Volkswagen AG и landlord Vonovia AG, наред с други фирми.

Имуществен риск

Късият залог на Vonovia е свързан с опасенията за германския пазар на недвижими имоти. Наемодателят Adler Group SA продължава да е застрашен от ликвидация, а Signa на австрийския магнат Рене Бенко, който притежаваше голям брой германски имоти, подаде молба за обявяване в несъстоятелност в края на миналата година.

В резултат на повишаването на лихвените проценти цените на жилищните имоти вече са спаднали с почти 11% спрямо пика си през 2022 г. Анализаторите на Jefferies Inc. прогнозират спад на стойността от пика до края на годината средно с около 40% за офисите там, което потенциално може да доведе до отписване на средства за кредитополучателите и кредиторите.

Макар че финансовата система се справи добре с многобройните периоди на сътресения през последните години, търговските недвижими имоти и липсата на икономически растеж ще бъдат проблем за германските банки и занапред, казва Флориан Хайдер, бивш ръководител на отдела за изследване на финансовите пазари в Европейската централна банка. Големият въпрос е дали те са извършили правилно управление на риска и дали са заделили достатъчно капитал за покриване на загубите, добави той.

"Пазарът на недвижими имоти трябва да бъде наблюдаван много внимателно", каза Йорг Рохол, президент на берлинското бизнес училище ESMT и съветник на финансовото министерство. Според него спадът в ипотечното кредитиране също вреди на рентабилността на банките.

Необслужени кредити

През ноември Bundesbank предупреди, че в началото на 2023 г. "сегашната стойност на банковия портфейл" е отрицателна за 15 спестовни банки и 37 кредитни кооперации", като добави, че те изглеждат особено уязвими към повишаване на лихвените проценти. Оттогава лихвените проценти на ЕЦБ се повишиха с 2 процентни пункта.

Една трета от кредитите за търговски недвижими имоти в Германия са изправени пред по-високи разходи по заемите за период от три години, което може да доведе до по-рязко нарастване на неизпълнението на кредитите и обезценките, заяви надзорният орган.

Инвеститорите с фиксирана доходност са все по-неохотни да добавят експозиция към кредитори, които са изложени на CRE, както се вижда от емитирането на обезпечени облигации - най-сигурният вид дълг, който банките могат да продават. Aareal Bank AG трябваше да се опре на своите водещи мениджъри, които вписаха 125 млн. евро в книгата за поръчки, за да може през януари да се осъществи четиригодишно предлагане на стойност 500 млн. евро. От Aareal отказаха коментар.

Много компании и наемодатели възприемат мантрата "Да оцелеем до 2025 г.", вярвайки, че намаляването на лихвените проценти ще направи дълговото бреме по-достъпно и ще увеличи сключването на сделки. Понастоящем търговците залагат на пет намаления с по 25 базисни пункта в еврозоната през тази година.

"В контекста на компаниите, които все още изпитват макрозатруднения, това е частица светлина в задната част на хоризонта", казва Ебнер от Alvarez & Marsal. "Докато по-ниските лихвени проценти не се превърнат в осезаемо увеличение на наличността на решения на капиталовия пазар, ще продължим да наблюдаваме стрес."