Глобалният пазар на ESG се свива след значителен спад в САЩ

Това сочи последната оценка на Глобалния алианс за устойчиви инвестиции (GSIA), който предоставя актуализирана информация за размера на пазара на всеки две години

17:00 | 2 декември 2023
Автор: Аластер Марш
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Отстъплението на САЩ доведе до общ спад на световния пазар на инвестиции в ESG.

Това сочи последната оценка на Глобалния алианс за устойчиви инвестиции (GSIA), който предоставя актуализирана информация за размера на пазара на всеки две години. Прегледът за 2022 г., публикуван в сряда, показва, че инвеститорите са разполагали с 30,3 трилиона долара в устойчиви активи, което е спад спрямо 35,3 трилиона долара през 2020 г.

В САЩ, където високопоставени републиканци се обявиха против ESG, инвестициите в устойчиви активи спаднаха до 8,4 трилиона долара през миналата година от малко над 17 трилиона долара две години по-рано. Спадът се дължи основно на промяна в методологията, използвана за изчисляване на числата.

Въпреки това в САЩ все още има въпроси относно бъдещето на устойчивото финансиране, тъй като законодатели от повече от дузина щати, от Юта до Флорида, се опитват да се борят срещу включването на екологични, социални и управленски принципи в бизнеса и инвестициите.

Мария Летини, главен изпълнителен директор на Форума за устойчиви инвестиции в САЩ, заяви по време на разговор относно констатациите на GSIA, че "по-стабилната методология" в последния доклад е довела до цифри, "зад които мисля, че можем да се чувстваме много по-спокойни".


Справка за глобалните активи за устойчиво инвестиране

На фона на скептицизма по отношение на ESG Летини заяви, че е "изключително важно" американските Стратегически иновационен фонд (SIF) да "покажат лидерство в тази област и да отговорят на съвсем основателните критики, че може би общите устойчиви активи в САЩ не се оценяват през строг обектив, който определя устойчивостта".

Според GSIA в останалата част на света активите, свързани с ESG, продължават да нарастват. Устойчивите инвестиции са се увеличили с повече от 20% в Канада, Европа, Япония, Австралия и Нова Зеландия между 2020 и 2022 г., твърди алиансът. Като цяло обаче изглежда, че неуморното темпо на ESG, характерно за предходното десетилетие, е приключило.

"Индустрията узрява", заяви Джеймс Александър, председател на GSIA, по време на разговора с журналистите.

"Сега приемаме много по-зряло определение за това какво се счита за устойчиво, отколкото в миналото", казва той. "Мислим по-внимателно за това как да избегнем неволното екологично лъжене (greenwash) чрез действията, които предприемаме."

Интересът към устойчивото инвестиране се повиши по време на пандемията, когато блокирането доведе до спад на цените на енергията и насърчи портфейлите, които избягваха изкопаемите горива. Но когато тези спирания приключиха и икономическата активност се възстанови, последвалият световен ред се оказа труден за много стратегии за устойчиво развитие.

Индексът S&P Global Clean Energy Index се срина с 30 % през тази година, тъй като по-високите лихвени проценти и затрудненията по веригата на доставки са причина за срив на акциите на вятърните и слънчевите електроцентрали. Последното проучване на Bloomberg Markets Live Pulse показва, че инвеститорите очакват спадът да продължи и през 2024 г., като негативните настроения обхващат и производителите на електромобили, включително Tesla Inc.

Въвеждането на регулации в различни юрисдикции принуждава мениджърите на активи да обосновават твърденията за ESG, които преди това не са били проверявани. Има "нужда от по-ясни дефиниции и по-споделено разбиране за това какво прави един устойчив актив "устойчив", се казва в доклада на GSIA.

Глобалната инвестиционна индустрия се намира в "критичен момент", като САЩ са изправени пред свои собствени "нюансирани предизвикателства на местния финансов пазар", каза Летини.

В доклада си GSIA посочва, че "най-разпространената стратегия за устойчиво инвестиране в световен мащаб е корпоративната ангажираност и действията на акционерите, следвана от интеграцията на ESG, а след това от негативен или изключващ подбор".