Кредитен пазар за $1,5 трлн. усеща ефекта от движението срещу ESG

Американските кредитополучатели масово се оттеглят от втория най-голям клас ESG дълг в света.

21:00 | 17 ноември 2023
Автор: Грег Ричи, Джаклин По
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американските кредитополучатели масово се оттеглят от втория най-голям клас ESG дълг в света. Пазарът за свързани с устойчивост кредити на стойност 1,5 трилиона долара, в който заемите са свързани с цели за екологични, социални или управленски стандарти, отчита цялостно забавяне в обемите за тази година. Това се дължи на нарастването както на лихвените проценти, така и на опасенията от зелено измиване. Тези опасения се усещат най-силно в САЩ, където броят на нови заеми свързани с устойчивост кредити е намалял с 805 на годишна база, според данни събрани от Bloomberg.

Според Якомин Велс, глобален ръководител на отдела за устойчиво финансиране в ING Groep NV, първата банка, която през 2017 г. договори заем, свързан с устойчивостта, този спад отразява изключително напрегнатата политическа среда, в която трябва да се ориентират кредитополучателите в САЩ.

Заеми с условия, обвързани с целите на заемополучателите в областта на социалните грижи, намаляват в световен мащаб
Издаването на заеми в Азиатско-тихоокеанския регион изпреварва Америка |

В САЩ те трябва да управляват репутационния риск, който винаги е свързан с ESG продукт, но "трябва да управлява и репутацията си спрямо движението против ESG", каза Велс. "Това внася допълнително измерение в действията в Северна и Южна Америка, особено в сектора на заеми свързани с устойчивост".

Откакто ING организира първия кредит свързан с устойчивост преди повече от половин десетилетие, свързаните с устойчивостта заеми се превърнаха в най-големия в света пазар на ESG дълг след зелените облигации. Между 2018 г. и 2021 г. BloombergNEF изчислява, че заемите свързани с устойчивост са се увеличили с повече от 960% до 516 млрд. долара годишни сделки. А този тип заеми, договорени в САЩ, съставляват 36% от общия размер в световен мащаб само преди две години, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Но тъй като движението срещу ESG се разпространява във все повече американски щати, американските кредитополучатели обръщат гръб на заеми, които изискват от тях да обвържат кредита си с постигането на ESG цели.

Закони за ESG по щати на САЩ |

През следващата година в световен мащаб предстои да бъдат изплатени заеми за 187 млрд. долара, като около 90% от тях са под формата на револвиращи кредити, сочат данни на Bloomberg. Вече има признаци, че банкерите могат да се отнасят с повишено внимание към тези заеми, тъй като регулаторите започват да обръщат повече внимание на пазар, който досега е избягвал техния контрол.

Вече има признаци, че банкерите могат да се отнасят с повишено внимание към тези заеми, тъй като регулаторите започват да обръщат повече внимание на пазар, който досега е избягвал техния контрол.

Тъй като продажбите в САЩ се забавят, ING разглежда Азиатско-тихоокеанския регион като пазар на растеж. Неотдавна тя нае банкери в Южна Корея и Австралия, за да подпомогне разрастването на този пазар. Миналия месец банката затвори заеми свързани с устойчивост на стойност малко над 400 млн. долара в Индонезия.

"Видяхме първите сделки в различни страни от Азиатско-тихоокеанския за продукти, с които вече сме се занимавали в Европа", каза Велс. "Пазарът не е толкова зрял, но наистина виждаме, че се засилва."

Бързият растеж в Азия означава, че обемите на заеми свързани с устойчивост в региона сега са напът да надхвърлят тези в САЩ за първи път, според данни на Bloomberg. Досега през тази година продажбите на заеми свързани с устойчивост в Азиатско-тихоокеанския регион са възлизали на около 32 млрд. долара, в сравнение с 28 млрд. долара в Северна и Южна Америка.

Велс заяви, че ING предпочита да урежда само заеми свързани с устойчивост, при които кредитополучателят се ангажира с поне три цели, свързани с ESG. Но се оказва "все по-трудно" да се накарат другите банки да се съгласят с този стандарт, каза тя.
От заемите, свързани с устойчивостта, за които има публично достъпни данни, само около една четвърт са обвързани с три или повече ESG цели, според данни, събрани от Bloomberg.

Наличието на заеми свързани с устойчивост само с две ESG цели "все още може да бъде значимо, съществено и амбициозно", каза Велс. "Но тогава контролът" на тези две цели "трябва да бъде на много високо ниво", каза тя.