Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Развитието на бизнеса в Европа се сблъсква с 12-те ESG критерии на ЕК

Милена Ангелова, , главен секретар на АИКБ, "Бизнес старт", 15.09.2023 г.

13:15 | 15 септември 2023
Обновен: 10:42 | 18 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

От речта на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайн става ясно, че в срок от 300 дни иска с конкретни мерки да направи развиването на бизнес в Европа по-привлекателно и по-лесно. Същевременно Европейската комисия въвежда 12 ESG (стандарти за екологично, социално и корпоративно управление) критерии, които пораждат въпроси за развитието на успешен бизнес, обяснява Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ и председател на Европейския икономически и социален съвет в предаването „Бизнес старт“ с водеща Роселина Петкова.

Идеята е Европа да се позиционира като глобален лидер в повечето от важните производства и да преориентира веригите на доставки към критични материали и суровини, така че да получава такива доставки от страни, с които има повече сходства в позициите.

„Всички казват, че малките и средните предприятия са гръбнакът на икономиката на ЕС. Освен това клише, разбира се, трябва да бъдем наясно, че малките и средни предприятия са тези, които навсякъде всъщност достигат и осигуряват работни места, заетост и грижа за малките общности. Те достигат до места, където социалните грижи, услугите от общи интереси големите предприятия не достигат. Именно за това са толкова важни, освен че са много на брой, те дават заетост в сфери и в региони където никой друг не достига“, коментира Ангелова.

Темата за продължаващата инфлация и рецесия също е била водеща на срещата на финансовите министри в Сантяго де Компостела. Отчетен е напредък в ограничаването на инфлация и мярката, която ЕЦБ предлага, е в тази посока, като цели и мобилизиране на спестяванията така че да се позволи мобилизиране на инвестиционен ресурс на компаниите.

Гостенката обръща внимание и на ESG критериите и как те могат да засегнат бизнеса. Според нея компаниите могат за много неща да се притесняват относно 12-те ESG критерии за зеления преход. Въведените стандарти които бяха приети от европейската комисия на 31-ви юли тази година се различават от международните по един много важен начин.

„Те въвеждат така наречения критерий на материалност, по силата на който всяко подотчетно лице, а това са в момента големите компании, над 750 заети, може да обясни каква част от неговата дейност ще бъде отчитана спрямо тези 12 критерия, като ползва критерия ненанасяне на съществена вреда, тоест очертава коя част от дейността заплашва да нанесе съществена вреда на устойчивостта и коя част не, и вече от всеки от тези стандарти се ограничават нещата“, заяви Ангелова.

Ангелова обясни, че тези стандарти не са само свързани с потреблението на електроносители и ресурси, но и с веригите на доставка - доколко те са социално отговорни, доколко хората, които са заети в тези вериги са социално осигурени и са ангажирани в колективно трудово договаряне.

Тя посочи, че компаниите, които ще бъдат засегнати от това отчитане в България са 500, но в европейски мащаб са над 60 000, като от тях 10 300 са разположени в САЩ като европейски филиали.

Поставят ли под риск тези 12 критерия бизнес средата в Европа? 

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости от предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.