В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Инвеститорите в бизнес имоти залагат на нишови продукти в изчакване на спад на лихвите

Георги Киров, директор "Капиталови пазари", Colliers, "В развитие", 11.09.2023 г.

15:55 | 11 септември 2023
Обновен: 09:39 | 13 септември 2023
Автор: Даниел Николов

Покачващите се лихви са основната причина за близо 50% спад в обемите на капиталовите пазари на имоти в Западна Европа. Доверието в пазарните цени все още не се е възстановило в EMEA на фона на продължаващата инфлация в много от страните, която кара централните банки да продължават да повишават лихвените проценти. Сключването на сделки продължава да страда, тъй като страните се разминават в оценките на активите, което се забелязва по разликите между търсена и предложена цена на активите. Това са част от заключенията в проучване на Colliers, коментирани от Георги Киров, директор "Капиталови пазари", Colliers, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

"Второто тримесечие на 2023 г. и цялото първо полугодие са може би най-лошите периоди от 2008 г. до сега. В много ключови пазари като Германия, Великобритания, Италия, Франция има намаление между 50%-60% от общите обеми спрямо това, което са свикнали да правят като инвестиционнни транзакции... Пазарът на капиталови имоти е пазар на марж - когато основната лихва стане 4.25%, плюс марж отгоре става 5%-6%, разликата между възвращаемост и лихва става прекалено малка, което води до по-малко сделки. Продавачите в момента нямат напрежение все още да продават и не са склонни да намалят цените си, което води до по-ниски обеми транзакции."

Пазарът в България е много по-малък и с много по-ниско ниво на левъридж, така че няма сериозен ефект от покачването на лихвените проценти, каза Киров, а регистрираните обеми до средата на годината се движат добре - приблизително 150 млн. лв. на фона на средно годишно ниво от 250 - 300 млн. лв.

Инвеститорите в имоти в ЕМЕА залагат на иновативни практики като съвместни дружества и продажби с обратно наемане, каза Киров. Пазарът в Западна Европа изглежда "като пазар на изчакване" основната лихва да се върне до предишните нива, за да се възродят обемите, добави той.

"Въпреки че има нишови транзакции, те няма да станат основен тип - когато се случи намаляването на лихвите, тези пазари ще потръгнат."

Има добра динамика на пазара на ползвателите и там заетостта е доста висока; навсякъде в Европа има недостиг на логистични площи и покачване на наеми, каза Киров.

Цените на отделните пазари варират много - спадът на цените в Западна Европа е между 15% и 20%, докато в Испания се забелязва подем на покупките на хотели след излизането от Covid ограниченията.

"И в Западна Европа, и в България логистика и хотели са водещи сегменти. В по-зрелите пазари има сегменти, които тепърва се създават - общежития за студенти, което още го нямаме в България, или жилища, които са изградени, за да се отдават под наем - в София и на други места има проекти, които се строят. За тези иновативни продукти, ние сме малко по-назад", каза Киров.

Повече от изследването на Collier's, какви са предизвикателствата при покупка на бизнес имоти, какво е мястото на джойнт венчърите, какво са имоти с добавена стойност може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.