Борсите в ЕС са изправени пред бягство на мултинационали заради ESG правилата

Около 10 000 компании извън ЕС вероятно ще бъдат засегнати от Европейската директива за отчитане на корпоративната устойчивост (CSRD)

14:58 | 11 ноември 2023
Автор: Франсис Шварцкопф и Джон Айнгер
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Компании, базирани извън Европа, преразглеждат ценните книжа, които са листнали в блока, тъй като осъзнават последиците от пренебрегната клауза в новите правила за отчитане на ESG.

Международни компании, които са емитирали акции и облигации в ЕС, може да се наложи да се съобразят с Европейската директива за отчитане на корпоративната устойчивост (CSRD) още през януари, според адвокати, съветващи корпоративни клиенти, засегнати от новите правила. Това е четири години по-рано, отколкото мнозина очакваха, и може да накара редица компании извън ЕС да анулират своите ценни книжа в ЕС, казаха адвокатите.

Ситуацията хвана много компании неподготвени, каза Айес Игихон, екологичен адвокат от Linklaters в Лондон. Големите мултинационални компании очакваха да се съобразяват с изискванията през 2028 г., каза тя. Но сега е ясно, че повече компании извън ЕС ще трябва да се съобразят от 2024 г., каза тя.

Така че те „обмислят възможността за делистване“, каза Игихон.

Уилям-Джеймс Кетълуел, старши сътрудник в Baker McKenzie в Брюксел, каза, че призовава корпоративните клиенти да „бъдат бдителни“ и „да се подготвят“ за възможността, че ще трябва да се съобразят с CSRD много по-рано, отколкото са очаквали.

„Видяхме, че предприятията не винаги са напълно наясно, че имат, например, някои облигации на регулирани от ЕС пазари, което може да доведе до някои лоши изненади“, каза той.

Има повече от 1000 изисквания за докладване на CSRD, които обхващат набор от екологични, социални и управленски фактори. Законодателите в САЩ и ЕС твърдят, че елементи от изискването, които включват и корпоративните вериги за стойност, са твърде тежки. Но разкритията на CSRD остават напът да влязат в сила през следващата година, след като последното усилие на някои законодатели от ЕС да провалят процеса не успя.

За компаниите извън ЕС беше „по-малко очевидно“, че правилата се прилагат за тях, ако имат „дългова или капиталова ценна книга на регулиран пазар в ЕС като Люксембургския фондов пазар, Euronext Париж или Франкфуртската фондова борса“, пишат в изследване юристи от базираната в САЩ Jones Day.

Въздействието е „сериозно“, но освен ако Европейската комисия не предостави някакви допълнителни насоки, компаниите трябва да предприемат действия, за да се съобразят с „или да потърсят други мерки, като например ангажиране на регулаторните органи за потенциално премахване на техните ценни книжа от съответните регулирани пазари в ЕС“, каза фирмата.

ЕС изчисли, че около 50 000 компании, работещи в блока, ще трябва да спазват CSRD. Около 10 000 компании извън ЕС вероятно ще бъдат засегнати, според изчисления по-рано тази година от доставчика на данни Refinitiv. Очаква се приблизително 3000 американски компании да бъдат засегнати, според оценка от август на Deloitte.

Фирмите извън ЕС бяха посъветвани от счетоводителите да се консултират с адвокатите си поради сложността да се разбере кой трябва да докладва какво и кога.

„Ние прекарваме много време с клиентите, опитвайки се да разтълкуваме какво всъщност означават правилата на CSRD“, каза Игихон. Това включва по-специално „обхвата на субектите, които са засегнати“ и изискванията и сроковете за отчитане на дъщерни дружества срещу групови.

Поради своя обхват, CSRD се въвежда постепенно в продължение на няколко години. Това е ключов стълб в законодателството на ЕС, предназначен да направи икономиката на блока устойчива. От компаниите се очаква да разкриват не само ESG рисковете, пред които са изправени, но и тяхното въздействие върху ESG. Иначе известни като двойна същественост, изискванията за двойно отчитане са особена пречка за компаниите извън ЕС.

„Това е различен тип докладване и по-специално правилата са много предписателни“, каза Игихон. Въпреки това, „доста клиенти поне си играят с идеята дали могат доброволно да докладват, защото всъщност за много от тях би било много по-лесно, ако можеха просто да докладват на ниво група по-рано.“

Засега компаниите извън ЕС трябва да се уверят, че проследяват ценните книжа, които са изброили в блока.

Кетълуел каза, че „най-лошият сценарий е, например, ако водещата компания от вашата група има облигации, за които не сте и помислили, на регулиран от ЕС пазар.“ Това означава, че „внезапно цялата ви група може да подлежи на новото задължение за докладване“ още през следващата година, каза той.