Шест централни банки се споразумяха да увеличат ликвидността в долари

Фед, ЕЦБ и централните банки на Япония, Канада и Англия ще "увеличат честотата на операциите със 7-дневен падеж от седмична на ежедневна база"

12:55 | 20 март 2023
Автор: Крег Торес
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв и пет други централни банки обявиха в неделя координирани действия за увеличаване на ликвидността в суапови споразумения в щатски долари, като това са последните мерки на политиците за облекчаване на нарастващото напрежение в световната финансова система, съобщава Bloomberg.

Централните банки, участващи в доларовите суапове, ще "увеличат честотата на операциите със 7-дневен падеж от седмична на ежедневна", заяви Фед в изявление, координирано с Канадската, Английската и Японската централни банки, както и с Европейската централна банка и Швейцарската национална банка.

Съобщението бе направено преди отварянето на финансовите пазари в Азия, като този ход вероятно бе набелязан с цел да се покажат бързи действия и да се потисне нервността сред глобалните инвеститори в началото на седмицата.

Фючърсите на американските и европейските акции отбелязаха лек ръст, доларът се колебаеше, а държавните ценни книжа поевтиняха в Азия в понеделник, докато инвеститорите преценяваха усилията за защита на световната банкова система през уикенда. По-рано в неделя UBS Group AG се съгласи да закупи Credit Suisse Group AG в рамките на сделка с посредничеството на правителството.

Централната банка на САЩ обикновено предоставя достъп до такива споразумения в моменти, когато има натиск върху наличността на долари. Това може да се случи, тъй като банките извън САЩ обикновено имат задължения, деноминирани в американска валута, и във времена на финансово напрежение имат по-малък достъп до доларово финансиране.

Вливането на ликвидност е "много необходимо", особено за швейцарските и европейските централни банки в момента, заяви Алисия Гарсия Хереро, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в Natixis SA. "Научихме това по трудния начин по време на световната финансова криза през 2008 г., когато създаването им отне твърде много време. Фед беше много по-бърз през март 2020 г. и този път".

Този ход идва на фона на повишеното напрежение, което започна с фалита на три американски кредитора преди около седмица.

Централните банки заявиха, че увеличаването на суаповите линии ще "подобри предоставянето на ликвидност", като определиха тези механизми като "важна ликвидна подкрепа за намаляване на напрежението на световните пазари на финансиране" и за смекчаване на въздействието върху предлагането на кредити за домакинствата и предприятията.

Фед заяви, че ежедневните операции ще започнат в понеделник, 20 март, и ще продължат поне до края на април. В понеделник Японската централна банка публикува график за ежедневно оповестяване на резултатите от операциите до 28 април, като през май и юни оповестяването ще бъде по-рядко.

"Централните банки и властите правилно предприеха бързи действия преди отварянето на азиатските пазари", заяви Хирофуми Сузуки, главен валутен стратег в Sumitomo Mitsui Banking Corp. "Все пак тези действия сами по себе си не могат да заличат всички опасения от пазарите. Голямото ключово събитие очевидно е срещата на Фед тази седмица. Пазарните участници ще следят как сегашните дестабилизирани финансови пазари ще повлияят на темпа на повишаване на лихвените проценти".

Споразумението за суаповите линии раздели анализаторите по въпроса какво влияние ще окаже върху това предстоящо решение на Фед, което ще бъде обявено в сряда от Вашингтон.

Бившият управител на Фед Лари Майер е сред тези, които казват, че то може да намали вероятността за повишаване на лихвените проценти, тъй като предполага "по-голяма загриженост за риска от предаване на финансовите трудности". Анализаторите на ръководената от него фирма Monetary Policy Analytics същевременно признават, че повишението на лихвения процент от ЕЦБ миналата седмица може да даде на Фед известна възможност и да "отдели финансовото облекчаване от паричното затягане".

Ванеса Чан, ръководител на отдела за насочване на инвестициите с фиксирана доходност в Азия във Fidelity International също смята, че затягането на Фед ще продължи.

"Повишаването на лихвените проценти вероятно ще продължи, докато те започнат да въвеждат различни инструменти за осигуряване на ликвидност или буфери за ликвидност, така че да спомогнат за стабилизирането на своеобразната ситуация с ликвидността, пред която сме изправени на пазара", заяви Чан по радио Блумбърг в понеделник сутринта.

В съвместно изявление по-рано в неделя Фед и Министерството на финансите на САЩ се присъединиха към други централни банки, приветствайки спасяването на Credit Suisse. Министърът на финансите Джанет Йелън и председателят на Фед Джером Пауъл подчертаха, че капиталът и ликвидността на американските банки са стабилни.

Миналата седмица банките побързаха да вземат парични заеми от Фед, тъй като се опитваха да подсилят ликвидността си на фона на опасенията от изтичане на депозити. Кредиторите заеха общо около 165 млрд. щатски долара в рамките на два защитни механизма. Общо взето, спешното отпускане на заеми отмени няколкомесечната кампания на Фед за свиване на баланса му.