Британският Върховен съд обяви протокола за Северна Ирландия за законен

Най-висшата съдебна инстанция на Обединеното кралство отхвърли правното оспорване от страна на разнородна група юнионистки депутати и поддръжници на Брекзит относно спорното споразумение.

17:10 | 8 февруари 2023
Обновен: 17:58 | 8 февруари 2023
Автор: Упманиу Триведи 
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Протоколът за Северна Ирландия е валиден и изготвен в съответствие със законодателството на Обединеното кралство, постанови Върховният съд в сряда в подкрепа на правителството на министър-председателя Риши Сунак, предава Bloomberg.

Най-висшата съдебна инстанция на Обединеното кралство отхвърли правното оспорване от страна на разнородна група юнионистки депутати и поддръжници на Брекзит относно спорното споразумение. Протоколът, въведен, за да се избегне сухопътна граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, не нарушава конституцията на Обединеното кралство и законите, които обвързват Северна Ирландия с останалата част от Обединеното кралство.

Решението е добре дошла новина за правителството, което се опитва да предоговори условията на споразумението. Двете страни са все по-близо до постигането на всеобхватна сделка. Решението ще сложи край на проточилия се спор относно Протокола за Северна Ирландия, който е част от по-широкото споразумение за Брекзит, подписано през 2020 г.

Съдиите заявиха, че одобрението от парламента като част от Споразумението за оттегляне е дошло след "интензивно и продължително парламентарно участие" и протоколът е съвместим със законите на Обединеното кралство. "Най-основното правило на конституционното право на Обединеното кралство е, че парламентът, или по-точно Короната в парламента, е суверенна и че законодателството, прието от парламента, е върховно."

Сделката на практика постави граница в Ирландско море - позволявайки на Северна Ирландия да остане в единния пазар на ЕС. Но то наруши търговията между Северна Ирландия и Великобритания поради тежестта на новите документи и митнически процедури.

Участниците в кампанията срещу протокола, включително двама бивши първи министри на Северна Ирландия, заявиха, че той е несъвместим със законодателството на Обединеното кралство, тъй като заплашва да разруши съюза. Две предишни съдебни инстанции са отхвърлили оспорването.

Режимът след Брекзит беше договорен, за да се позволи движението на стоки между Северна Ирландия и Ирландия, без границата им да се превръща в лесна мишена за контрабанда на стоки между Обединеното кралство и ЕС.

Говорител на правителството на Обединеното кралство заяви, че Върховният съд правилно е потвърдил суверенитета на парламента и правителството е решено да се справи с проблемите, които протоколът създава в Северна Ирландия.

"За тази цел продължават интензивните разговори с ЕС, като се разглежда целият спектър от въпроси, които повдигнахме", се казва в изявлението на говорителя, изпратено по електронната поща.

Продължителните преговори за търговския режим до известна поддържаха тлеещ  поляризиращия политически дебат. Двете страни обаче преодоляха голямо препятствие през януари, когато ЕС се съгласи да използва системата на Обединеното кралство за база данни, която проследява движението на стоки между страните.

"Протоколът представлява екзистенциална заплаха за бъдещето място на Северна Ирландия в съюза", заяви Джефри Доналдсън, лидер на Демократичната юнионистка партия, след като след решението "Колкото по-дълго протоколът остане в сила, толкова повече ще навреди на самия съюз."

Един депутат от партията "Шин Фейн" е на друго мнение:

„Протоколът е обявен за законосъобразен от Върховния съд, Апелативния съд и Върховния съд. Всеки аргумент за обратното е бил напълно отхвърлен. Оправданията трябва да спрат сега“.