Икономическата реалност на живота извън ЕС: Брекзит в графики

Как всъщност се справи Великобритания през последните шест години в сравнение с други големи индустриални нации

19:30 | 28 ноември 2022
Обновен: 19:49 | 28 ноември 2022
Автор: Филип Олдрик и Андрю Аткинсън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Брекзит се върна в политическия дневен ред на Обединеното кралство този месец след съобщения, че правителството на Риши Сунак може да се стреми към по-тесни връзки с Европейския съюз.

Министър-председателят и неговият финансов министър Джереми Хънт отрекоха, че се стремят към споразумение в швейцарски стил, а лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Кийр Стармър също отхвърли идеята. Те настояват, че техният приоритет е подписаното през 2020 г. споразумение за Брекзит да проработи.

Проучванията разкриват, че все повече британци съжаляват, че са гласували за напускане на ЕС през 2016 г., до голяма степен поради опасения за икономиката. През последните дни гуверньор на Централната банка на Англия и правителствен прогнозист предупредиха за постоянен удар върху растежа.

Но как всъщност се справи Великобритания през последните шест години в сравнение с други големи индустриални нации, особено с най-големите си връстници в ЕС: Франция, Германия, Италия и Испания?

БВП

Марк Карни, бившият управител на BOE, заяви по-рано този месец, че Обединеното кралство се е свило от 90% от размера на германската икономика до 70% след Брекзит.

Твърдението обаче бързо беше дискредитирано, тъй като той сравняваше двете икономики в доларово изражение в момент, когато паундът беше особено слаб. Джонатан Портс, професор по икономика в Кингс Колидж, Лондон, който се противопостави на Брекзит, го нарече „глупост“.

Общият реален растеж от второто тримесечие на 2016 г. е по-силен, отколкото в Италия и Германия. Що се отнася до БВП на глава от населението, Обединеното кралство е нараснало приблизително в съответствие с Германия и Испания.

Тъй като националният доход е най-широката мярка за икономическо представяне - обхващащ съвкупното въздействие на инвестициите, търговията, заетостта и други фактори - той е най-важен. След Брекзит, Обединеното кралство ефективно задържа нивото.

Повечето икономисти обаче приемат, че икономиката ще пострада в дългосрочен план.

Службата за бюджетна отговорност (OBR) приема 4% постоянен удар, част от който вече е реализиран. Оценката се основава на гранични търкания, които намаляват интензивността на търговията и отслабват бизнес инвестициите, което натежава върху производителността. И двете изглежда се случват.

OBR също така предполага, че по-ниската миграция ще забави предлагането на работна ръка, което намалява потенциалното производство. Това изглежда по-съмнително.

В четвъртък Хънт оспори оценката на OBR. Група икономисти, подкрепящи Брекзит, наскоро посочи, че 4% е ненаучна средна стойност от 13 независими проучвания. Тези оценки варират от щети от 1,8% от БВП до 10% от БВП.

Лира стерлинг

Стерлингът падна с 12,5% спрямо търговско-претеглената база след референдума, 19% спрямо долара и 11% спрямо еврото.

Саймън Френч, главен икономист в Panmure Gordon, каза: „Паундът е изправен пред продължителна девалвация от 2016 г. насам. По-голямата част от това беше движение надолу след референдума, което никога не се възстанови. Това прави икономическото производство на Обединеното кралство по-малко ценно и засилва вносната инфлация."

Доход на домакинство

Обезценяването повдигна инфлацията в Обединеното кралство в сравнение с други страни, което означава, че Великобритания претърпя по-рязък спад на жизнения стандарт. Реалният разполагаем доход на домакинствата, мярка за живия икономически опит на хората, а не за фиктивната продукция, изостава от четирите основни връстници в ЕС с изключение на Испания.

Назначаване на работа

Обединеното кралство има второто най-ниско ниво на безработица от най-големите икономики в ЕС след Германия. Създаването на работни места постоянно е по-силно, отколкото в ЕС, като гъвкавият трудов пазар на Обединеното кралство често се посочва като причина.

Напоследък Обединеното кралство е изправено пред остър недостиг на работна ръка, което принуждава предприятията да повишават заплатите и да затварят. Недостигът, причинен от загубата на около половин милион души от работната сила от началото на 2020 г., е наследство от пандемията и се дължи главно на хората, които се пенсионират или стават твърде болни, за да работят.

Миграция

Връщането на контрола върху британските граници беше централно обещание на привържениците на Брекзит по време на кампанията за референдума. Свободното движение на работна ръка с ЕС приключи през декември 2020 г., но контролът не намали броя.

Последните официални данни показват, че нетната миграция през годината до юни 2022 г. достигна рекордните 504 000, завишена от схемите за заселване на афганистанци, украинци и мигранти от Хонконг. Година по-рано, по време на пандемията, миграцията беше 173 000 - около 75 000 под средните стойности преди Covid.

Въпреки че сега е по-трудно за мигрантите от ЕС да се преместят в Обединеното кралство, правилата са облекчени за други нации. Цялата нетна миграция през последната година се дължи на мигранти извън ЕС. Като цяло гражданите на ЕС са напуснали страната.

Портс казва, че новият режим се е оказал по-отворен от очакваното. OBR се съгласява и този месец повиши дългосрочната си оценка за нетната годишна миграция от 129 000 на 205 000.

„Общата нетна миграция към Обединеното кралство изглежда приблизително подобна на нивата преди пандемията“, каза Портс. „Приблизително половината работни места на пазара на труда са отворени за хора, идващи от всяка точка на света, не само от ЕС.“

Производителност

Обратната страна на ниския процент на безработица във Великобритания е ниската производителност. Ръстът на производителността е жизненоважен, тъй като определя колко бързо може да се повиши жизненият стандарт. По този ключов показател Обединеното кралство изостава от Германия, Франция и САЩ от известно време.

Преди финансовата криза Великобритания наваксваше, но това отчасти отразяваше неустойчивия бум в банкирането. Оттогава Обединеното кралство отстъпи и продължи да го прави след гласуването за Брекзит.

Между 2015 г. и 2021 г. Великобритания загуби значителна позиция срещу САЩ, Германия и Франция. Някои икономисти твърдят, че пандемията е причинила проблеми с измерването, но Обединеното кралство вече е изостанало още повече до 2019 г.

Инвестиции

Бизнес инвестициите пострадаха повече от Германия, Франция и Италия. Несигурността и политическата нестабилност по време на преговорите с Брюксел накараха частния сектор да забави капиталовите разходи в Обединеното кралство. Инвестициите изостават от всички развити икономики от Г-7 след референдума през 2016 г.

Входящите преки чуждестранни инвестиции обаче предлагат известно насърчение. Обединеното кралство е видяло повече инвестиции от чужбина, отколкото неговите съседи от ЕС през първата половина на тази година, според ОИСР, въпреки че огромното предимство, което имаше преди, е изчезнало.

Търговия

Най-очевидното доказателство за щетите от Брекзит е в търговските данни на Обединеното кралство. Откакто преходният период приключи на 31 декември 2020 г., Великобритания изостава от други нации по отношение на интензивността на търговията – мащабът на вноса и износа като дял от БВП.

Свати Дхингра, търговски експерт, който участва в Комитета по паричната политика на BOE, каза пред законодателите: „Сега е безспорно, че виждаме много по-голямо забавяне на търговията в Обединеното кралство в сравнение с останалия свят.“