Рецесията в Обединеното кралство се задълбочава заради свитите разходи за живот

Обединеното кралство ще се представя по-слабо от другите големи икономики в продължение на две години

08:32 | 24 ноември 2022
Обновен: 14:38 | 24 ноември 2022
Автор: Андрю Аткинсън
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Икономиката на Обединеното кралство е в рецесия, която се очаква да се задълбочи през 2023 г., предупреждава ключово проучване.

S&P Global заяви, че проучването на мениджърите по покупките показва, че икономиката се свива с тримесечен темп от 0,4%. Мрачното настроение беше широко разпространено през ноември, като фирмите в сферата на услугите отбелязаха спад при нови бизнеси с най-бързия темп от почти две години.

Дружествата обвиниха за тежкото си положение кризата с разходите за живот, предизвикана от бясната инфлация и нарастващите лихвени проценти, която кара потребителите и предприятията да намаляват несъществените си разходи. За производителите ограниченията, свързани с Брекзит и глобалният спад също възпрепятстват износа.

"Поредният рязък спад на бизнес активността през ноември засилва признаците, че Обединеното кралство е в рецесия, като БВП вероятно ще намалее за второ поредно тримесечие през последните месеци на 2022 г.", казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global.

"Ако се изключат месеците на блокиране заради пандемията, досегашният индекс PMI за четвъртото тримесечие сигнализира за най-рязкото икономическо свиване от разгара на световната финансова криза през първото тримесечие на 2009 г. насам. Основните показатели, а именно все по-рязкото намаляване на търсенето на стоки и услуги, предполагат, че спадът ще се задълбочи с навлизането в новата година."

Предупреждението е следствие от мрачните оценки на перспективите, дадени както от Английската централна банка, така и от Службата за бюджетна отговорност. И двете смятат, че рецесията ще продължи и през следващата година, като централната банка даже повдига въпроса за възможността за по-нататъшна слабост през 2024 г., ако се наложи да повиши агресивно лихвените проценти, за да върне инфлацията към целта. Във вторник ОИСР прогнозира, че Обединеното кралство ще се представя по-слабо от другите големи икономики в продължение на две години.

В цялата икономика основните показатели на PMI останаха под нивото от 50, което разделя експанзията от свиването, въпреки че данните бяха малко по-силни от очакванията на икономистите.

В сферата на услугите и производството стойностите останаха непроменени спрямо октомври - съответно 48,8 и 46,2. Съставният индекс се повиши до 48,3 пункта.

Доставчиците на услуги увеличиха заетостта, но производителите съкратиха работни места, като решиха да не заместват напусналите поради липсата на нова работа. Същевременно разходите и цените се повишиха с по-бавен темп, отколкото през октомври, което отслаби натиска върху Английската централна банка да продължи да осигурява ударни увеличения на лихвените проценти.

Бизнес очакванията се подобриха спрямо 30-месечното дъно през октомври, благодарение на сектора на услугите. По-малко фирми посочиха вътрешнополитическата несигурност след краха на правителството на Лиз Тръс, чието необезпечено намаляване на данъците предизвика сътресения на пазара. Нейният наследник на поста министър-председател, Риши Сунак, миналата седмица обяви големи увеличения на данъците и съкращения на разходите в опит да възстанови доверието на инвеститорите.

"Въпреки че неотдавнашната смяна на правителството доведе до подобряване на бизнес доверието, бизнес настроението остава сред най-мрачните, наблюдавани през последния четвърт век, на фона на многобройните насрещни ветрове, които включват кризата с разходите за живот, войната в Украйна, нарастващите загуби от износ (често свързани с Брекзит), по-високите разходи по заеми, затягането на фискалната политика и повишената политическа несигурност", заяви Уилямсън.