Еврозоната се отдалечава от риска от дълбока зимна рецесия

Меката есен и по-ниските цени на енергията подобряват краткосрочните перспективи, но следващата зима изглежда мрачна

18:40 | 21 ноември 2022
Обновен: 20:56 | 21 ноември 2022
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Вероятността еврозоната да изпадне в дълбока рецесия тази зима намалява според икономисти, които промениха прогнозите си. Като цяло за 2022 г. икономистите прогнозират ръст на еврозоната от 3,2%, в сравнение с по-ранната прогноза от 2,7%, направена през юли, пише Financial Times. 

По-голямата фискална подкрепа от страна на правителствата, по-ниските цени на газа и меката есен допринесоха за подобряване на перспективите пред блока, но повечето анализатори все още очакват производството в еврозоната да се свие през следващите тримесечия. 

По-рано този месец Европейската комисия заяви, че очаква икономиката да се свие с 0,5% през четвъртото тримесечие и с 0,1% през първите три месеца на следващата година - в съответствие с оценките на анализаторите от частния сектор. Но спадът ще бъде по-умерен, отколкото се опасяваха преди. 

Според последната компилация от прогнози на Consensus Economics, които отразяват и по-добрата от очакваната устойчивост на блока през трите месеца до септември, икономистите прогнозират растеж на еврозоната като цяло от 3,2% за 2022 г. - в сравнение с по-ранната прогноза от 2,7% през юли. 

''Рецесията в еврозоната вероятно няма да бъде толкова дълбока, колкото се опасявахме'', заяви Сузана Стритър от мениджъра на активи Hargreaves Lansdown. "Блокът е напът да избегне пълномащабна енергийна криза тази зима." 

Спирането на ключовия газопровод Северен поток 1 от страна на Москва през лятото подхрани опасенията, че регионът трудно ще успее да замени руските енергийни източници, и доведе до рязко повишаване на цените на газа. Но поради един от най-меките месеци октомври в историята, домакинствата и заводите използваха по-малко енергия, поради което газохранилищата остават почти изцяло запълнени. 

През първата седмица на ноември потреблението на газ в трите най-големи икономики в еврозоната - Германия, Франция и Италия - е намаляло с 30% спрямо средната стойност за периода 2017-2021 г., според данни на ENTSO-E. 

През септември Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg Bank, прогнозира свиване с 2,1% за трите тримесечия до средата на 2023 г. въз основа на цена на газа от 220 евро за MWh за тази зима и опасения от прекъсване на електроснабдяването. 

Оттогава насам обаче цената на едро на газа в Европа спадна до под 110 евро за MWh и Шмидинг преразгледа прогнозата си за мащаба на спада до 1,6%. 

Успехът при пълното запълване на капацитета на съоръженията за съхранение на газ също намали опасенията, че промишлеността ще бъде изправена пред периоди без електрозахранване. Балансът на рисковете за прогнозите му "сега клони по-скоро към повишаване, отколкото към понижаване", каза той. 

Тази седмица Goldman Sachs промени прогнозата си за същия период, като очаква свиване на производството с 0,7%, което е по-малко от предишната прогноза за спад от 1%. 

По-ниските цени на природния газ, намаленият риск от енергийно нормиране и допълнителната фискална подкрепа от страна на правителствата сочат "по-плитка рецесия", заяви Свен Яри Стен, главен европейски икономист в Goldman Sachs. 

Производството в еврозоната нарасна с 0,7% през второто тримесечие на тази година и с 0,2% през третото. Устойчивостта досега означава, че ще има по-голямо "пренасяне" на икономическата активност през тази зима, каза Силвия Арданя, главен европейски икономист в Barclays. 

Арданя прогнозира спад на брутния вътрешен продукт от 1,3% от пика до края на периода между настоящото тримесечие и третото тримесечие на 2023 г. в сравнение с по-ранната оценка от 1,7%.

"Запасите от газ са достатъчно големи, така че сега има малък риск от откровени норми за потребление тази зима", каза Андрю Кенингам, икономист в Capital Economics, като добави, че възстановяването на автомобилния сектор е било по-силно от очакваното. Мелани Дебоно, икономист в Pantheon Macroeconomics, също повиши прогнозата си до "по-плитка рецесия", отчасти поради по-мекото време през зимата. 

Въпреки това икономистите стават все по-мрачни по отношение на перспективите за следващата зима и сега смятат, че производството в еврозоната ще се свие с 0,1% през 2023 г. - рязко понижение спрямо очакваната през март експанзия от 2,3%, малко след като Русия нахлу в Украйна. 

Икономистите се опасяват, че при положение, че доставките на руски газ ще останат ограничени, ще бъде много по-трудно да се запълнят капацитетите за съхранение в Европа за следващата зима. 

Goldman Sachs понижи прогнозите си за следващата година като цяло, както и за началото на 2024 г. Освен това ще отнеме време спадът на цените на едро на енергията да се отрази на потребителите. 

Всяко възстановяване вероятно ще бъде бавно и продължително", каза Пол Холингсуърт, главен европейски икономист в BNP Paribas. 

Главният икономист на Axa Жил Мок предупреди, че потребителските разходи ще бъдат "механично" засегнати от високата инфлация, която през октомври достигна нов рекорден връх от 10,6%. 

"Възможно е [тази зима да бъде] по-малко страшна, но според мен все още сме напът към болезнена рецесия".