Фискалното лечение на Хънт няма да разсее икономическата болка във Великобритания

Стабилността може да е скучна, но е по-добра от фойерверките през последните месеци

15:38 | 18 ноември 2022
Автор: Маркъс Ашуърт
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министърът на финансите Джеръми Хънт приложи най-малката възможна доза фискално лекарство в есенното изявление в четвъртък. Но неприятната истина е, че предстои още дълъг път, докато той се опитва да изведе болната икономика на Обединеното кралство от рецесия. 

За да запълни дупката в държавните финанси от 55 млрд. паунда, равняваща се на 2% от брутния вътрешен продукт, през следващите пет години Хънт раздели болката поравно между ограничаване на разходите и повишаване на данъците. Той беше достатъчно благоразумен, за да събере допълнителни 9 млрд. паунда приходи като буфер срещу евентуално по-нататъшно влошаване на финансите на страната. Последваха спад на паунда и умерено повишаване на доходността на златото, но и двете бяха в общи линии в съответствие със световните пазари. Пакетът от мерки, приет в четвъртък, вероятно няма да промени подхода на Английската централна банка към лихвените проценти. 

Hunt’s Fiscal
Ревизия на рецесията. Службата за бюджетна отговорност вече прогнозира рязко свиване на икономиката на Обединеното кралство през следващата година

Министърът на финансите подчерта, че неговите приоритети са растежът, обществените услуги и стабилността, като на последните е отделено най-голямо внимание в този бюджет. Флегматичното, почти професорско изказване на Хънт подчерта, че той предлага сигурност. Въпреки че голяма част от ремонтните дейности вече бяха извършени при отмяната на данъчните облекчения на предишния министър-председател Лиз Тръс, правителството не поемаше никакви рискове, което направи този бюджет най-прозрачния в съвременната история.

И все пак, въпреки всичко, което се говори за стабилност, нямаше нищо, което да подслади лекарството. Инфлацията достигна най-високото си ниво от 40 години насам, а домакинствата са изправени пред загуба на разполагаем доход от над 7% и пред най-големия спад на жизнения стандарт от 1956 г. насам. Очаква се доходите да се възстановят едва през 2027 г. Вече не се говори за превръщането на Великобритания в страна с ниски данъци, въпреки че повечето от увеличенията на данъците идват от замразяването на праговете, така че повече данъкоплатци да бъдат въвлечени в мрежата, а не от повишаването на пределните ставки.

Засега правителството няма да се поти, за да финансира тази допълнителна тежест. Поради по-ниските нетни нужди на правителството от парични средства, съгласно правилата на Службата за бюджетна отговорност, до март ще бъдат продадени с 24 млрд. паунда по-малко златни облигации, отколкото беше планирано. Това означава пет тръжни процедури по-малко и една централизирана продажба по-малко.

През следващата година ситуацията ще е различна, тъй като според прогнозите на Общия регулатор на банките общата нужда от заеми ще бъде 305 млрд. лири. Това означава, че за 2023-2024 г. брутните продажби на зелени облигации ще възлизат на поне 250 млрд. паунда. Макар че това може да не изглежда огромно увеличение спрямо 170-те млрд. паунда, набрани през тази година, в нетно изражение то ще бъде огромно - еквивалентно на общите нетни предлагания през предходните седем години. Не забравяйте, че Английската централна банка също ще продава всяка година златни облигации на стойност 40 млрд. паунда, а вероятно и спешните изкупувания на стойност 19 млрд. паунда, към които беше принудена преди шест седмици, когато данъчните съкращения на Тръс доведоха до срив на пазара на облигации. Това е най-голямата сума, която инвеститорите в златни листове някога са поемали.

Този бюджет със сигурност оставя някои много важни решения за бъдещите нива на данъци и разходи, които ще бъдат взети след следващите избори, които трябва да се проведат до януари 2025 г. Той също така оставя голям въпрос за това как да се стимулира растежът, тъй като той със сигурност няма да дойде от намаляването на данъците в това последно консервативно правителство. Вместо това Хънт залага на нови инициативи, като например създаването на следващата Силициева долина в Обединеното кралство.

Hunt’s Fiscal
Болката се отлага. Хънт отложи съкращаването на разходите за след следващите парламентарни избори

Едно нещо изглежда сигурно. Обединеното кралство вероятно вече е в рецесия, която ще се задълбочава. Общия регулатор на банките, на чиито прогнози се основават фискалните планове на правителството, очаква свиване на БВП през следващата година с 1,4%. Това е много трудна отправна точка за преизбиране, което обяснява защо Хънт всъщност разхлаби фискалните условия с 4 млрд. паунда през следващата година и отложи наистина големите мерки за икономии за 2025 г. и след това. Това ще представлява проблем за следващото правителство, независимо от неговата формация. Министерството на финансите очаква до 2028 г. да се увеличат хората, които ще плащат данъци, с 92 000 души, като 130 000 данъкоплатци ще плащат 45% по-висока ставка върху доходите си. Единственото успокоение за депутатите от торите е, че не се повишават данъчните ставки за физическите лица.

Това беше възможно най-умелият политически бюджет, който отложи най-тежките мерки за след следващите избори. Той е значително подобрение в сравнение с минибюджета на Тръс, но това е ниска летва. В него нямаше почти нищо, което да повлияе на пазарите или на избирателите. Стабилността може да е скучна, но е по-добра от фойерверките през последните месеци.