ЕЦБ обмисля по-бавен темп на повишаване на лихвите

В първоначалните дискусии доминира нагласата, че в момента липсва импулс за още една стъпка от 75 базисни пункта

11:45 | 17 ноември 2022
Обновен: 12:29 | 17 ноември 2022
Автор: Александър Вебер ,Зоуи Шнеевайс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ръководителите на Европейската централна банка може да забавят темпа на повишаване на лихвените проценти с увеличение само с 50 базисни пункта през следващия месец, твърдят запознати с въпроса лица.

Първоначалните дискусии предполагат, че в момента липсва импулс за още една стъпка от 75 базисни пункта, казаха споменатите представители, като отказаха да бъдат назовани, тъй като обсъжданията в Управителния съвет са поверителни. Ако не се стигне до нов изненадващ скок на инфлацията, вероятно ще бъде постигнат консенсус в полза на по-малко агресивната стъпка, казаха те.

Сред цитираните причини са нарастващите рискове от рецесия, възможността натискът върху потребителските цени да отслабне и перспективата, че при повишаване на депозитната лихва с половин пункт до 2% ще се достигне близо до т.нар. неутрално равнище, което вече не стимулира икономиката. Посочва се и необходимостта да се преговаря за началото на намаляване на баланса.

Говорителят на ЕЦБ отказа коментар.

Четири седмици преди последното за годината решение на ЕЦБ на 15 декември длъжностните лица все още разполагат с достатъчно време, за да вземат решение. На фона на пазарните очаквания за повишение с половин пункт, настроените настъпателно политици не се опитаха особено да се противопоставят на това мнение, настоявайки за трето поредно увеличение със 75 базисни пункта.

Управителят на австрийската централна банка Роберт Холцман - преди това поддръжник на агресивността - не говори много за размера на следващото увеличение, както и президентът на германската Бундесбанк Йоахим Нагел. 

Колегите им от Естония и Латвия, в региона с най-динамична инфлация в еврозоната, посочиха като възможности 50 и 75 базисни пункта, без все още да изразяват предпочитания.

Ръководителят на Банката на Франция Франсоа Вилерой дьо Гало прогнозира в сряда, че ЕЦБ вероятно ще повиши лихвения процент до "диапазон на нормализация" от около 2% следващия месец - забележки, които може би също сочат 50 базисни пункта.

Следващото отчитане на инфлацията, което трябва да се случи на 30 ноември, ще бъде "от значение" за решението през декември, както като индикатор за ценовия натиск, така и като число, което да се използва в тримесечните прогнози, предположи вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос пред телевизия Bloomberg. Той отказа да изрази мнение за размера на следващия ход.

Последните обсъждания на Управителния съвет бяха насрочени за 9 ноември. По-слабите от очакваното данни за инфлацията в САЩ, публикувани на следващия ден, може да са окуражили представителите на ЕЦБ, а някои техни колеги от Федералния резерв заявиха, че може би вече е време за умерено повишаване на собствените им лихвени проценти.

Дори и така, при 10,7% в еврозоната инфлацията остава рекордна в историята на единната валута. Гиндос предупреди, че тя ще остане "повишена" през първата половина на 2023 г. Междувременно ръстът на цените във Великобритания бе по-бърз от очакваното - 11,1% през октомври.

Следващото заседание на Управителния съвет ще съвпадне с публикуването на ноемврийския показател за инфлацията на 30 ноември. Седмица по-късно политиците започват период на затишие преди решението си през декември.