Не всички в ЕЦБ са подкрепяли високата лихва

Вони Куин, Bloomberg News

12:33 | 28 октомври 2022
Обновен: 12:34 | 28 октомври 2022
Преводач: Силвия Грозева

Решението на ЕЦБ да вдигне лихвите със 75 базисни пункта не е било единодушно, научихме от наши източници, според които трима души са искали по-малко увеличение от половин пункт. Имало е и дебат дали да се признае значителния напредък при нормализиране на политиката. Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард каза, че може да има още повишения на лихвите в близките месеци, според данните.

"Може да има няколко заседания, но колко точно – ще се решава на всяко заседание. Знаем къде е пътят, знаем посоката, която не е толкова ясна цифра, колкото бихте искали, защото не можем да го направим", каза Лагард.

Последният ръст на американската икономика изглежда като връх на разрастването. БВП през третото тримесечие записа 2,6% годишен ръст, но инвестициите в жилища се срина с 26% годишно. Двигателят на икономиката, потребителските разходи, се повишиха сравнително слабо с 1,2% за тримесечие.

Юанът е вече петата най-търгувана валута в света според последните проучвания на централните банки от BIS. Китайската валута е участвала в 7% от търговията през 2022г, при което изпреварва новозеландския, канадския долар и швейцарския франк. Щатският долар запазва десетилетната си позиция начело. Той участва в 88% от транзакциите в света.

Илън Мъск каза, че купува Twitter, за да се опита да помогне на човечеството, което обича. Най-богатият човек на света придоби в петък компанията за 44 млрд долара. В туит преди затваряне на сделката Мъск каза, че е важно цивилизацията да има общ, дигитален площад, но добави, че не може да бъде защитен от всичко.